Παρασκευή, 26η Ιουλίου 2024  11:24 μμ
Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2023 22:26

Πολυτέλεια το λάδι; – Γ. Λεχουρίτης (ΙΝΚΑ): «Μπορεί να πάει και στα 24 ευρώ το λίτρο το ελαιόλαδο»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Έλλειμμα παραγωγής και αισχροκέρδεια οι απειλές για το ελαιόλαδο όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Πολυτέλεια το λάδι; Ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης μιλώνστας στη “Σ” τονίζει μεταξύ άλλων: «Μπορεί να πάει και στα 24 ευρώ το λίτρο το ελαιόλαδο».

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που αφορούν σε αγροτικά ζητήματα υπάρχουν εξελίξεις σχετικά με τις τιμές στο ελαιόλαδο, με άλλους να κρίνουν ότι ίσως υπάρξει ακόμη και αποκλιμάκωση στις τιμές αλλά και άλλους να θεωρούν ότι θα υπάρξει και νέα ραγδαία άνοδος, ειδικά με την νέα χρονιά όπου ίσως να πληρώσουμε και την κλιματική κρίση!

Είναι σαφές ότι η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής έχει προκαλέσει αύξηση τιμών, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις. Στην Ιταλία η αύξηση της τιμής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ξεπερνά το 50%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτωβρίου της Ιταλικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Τρεις στις τέσσερις φιάλες ελαιολάδου που καταναλώνονται στην Ιταλία είναι εισαγόμενες (κυρίως από Ελλάδα). Οι ιταλικές εισαγωγές ελαιολάδου σημείωσαν το «ρεκόρ αιώνα» το 2022, με αξία πάνω από 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ είχαμε επίσης μεγάλη αύξηση, κατά 20%, το πρώτο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του.

Όλα αυτά δεν προμηνύουν και πολλά καλά αφού η παραγωγή ιταλικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου φέτος υπολογίζεται σε περίπου 290 χιλιάδες τόνους, κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Ευτυχώς που οι περιοχές του νότου εμφανίζουν μια αύξηση της παραγωγής κατά 34% σε σχέση με πέρυσι και αντισταθμίζουν τις απώλειες της παραγωγής στο βορρά, την ώρα που η ντόπια παραγωγή δεν επαρκεί για να ικανοποιήσει τη ζήτηση για κατανάλωση και εξαγωγές.

Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα ανέφερε στον ιστότοπο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Γιώργος Λεχουρίτης δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν τους επόμενους μήνες το ελαιόλαδο έφτανε στο ράφι την τιμή των 24 ευρώ/λίτρο. Μπορεί οι τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο το τελευταίο διάστημα να έχουν σταθεροποιηθεί και να παρουσιάζουν μια έστω και μικρή αποκλιμάκωση όμως κανείς ακόμα δεν ξέρει που θα φτάσουν στο ράφι αλλά όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, η αύξηση των τιμών που ξεκίνησε από τον Αύγουστο οφείλεται στις βιομηχανίες και όχι στα σούπερ μάρκετ, ενώ προέβλεψε ότι το επόμενο διάστημα το ελαιόλαδο μπορεί να φτάσει στο ράφι ακόμα και τα 24 ευρώ το λίτρο.

Όσα ανέφερε ο κ. Λεχουρίτης:

«Στην συνάντηση που κάναμε με τον γενικό γραμματέα πριν έρθει ο υπουργός, ο κ. Σκρέκας, ρωτήσαμε πως είναι δυνατό να αγοράζουν σε άλλες χώρες ελληνικά προϊόντα όπως το λάδι και τη φέτα σε χαμηλότερη τιμή από ό,τι οι Έλληνες. Αυτό που μας απάντησε είναι ότι είναι ότι όσον αφορά τη φέτα είναι προωθητικές ενέργειες για να μάθουν οι Γερμανοί για παράδειγμα να τρώνε φέτα. Και απαντάμε δέκα χρόνια κάνουμε προωθητική ενέργεια την οποία πρέπει να την πληρώνει ο Έλληνας;»

Και πρόσθεσε αναφορικά με το λάδι:  «Συγκεκριμένα το κακό ξεκίνησε πριν τον Αύγουστο επειδή έβλεπαν ότι θα είναι μειωμένη η παραγωγή ελαιόλαδου στην Ελλάδα ξεκίνησαν οι βιομηχανίες που είχαν πάρει περσινά λάδια να ανεβάζουν τις τιμές στο ράφι. Η αύξηση της τιμής δεν ξεκίνησε από το σούπερ μάρκετ. Ξεκίνησε από τη βιομηχανία άρα το σούπερ μάρκετ όσο πιο ακριβά αγόραζε λάδι, τόσο πιο ακριβά πουλούσε. Σήμερα έφτασε να πωλείται 15 ευρώ το περσινό λάδι. Ακόμα το ελαιόλαδο νέας εσοδείας δεν το έχουμε δει στο ράφι. Πιστεύω ότι θα ξεπεράσει τα 24 ευρώ το λίτρο. Αν κατά μέσο όρο ο παραγωγός θα πουλήσει κατά μέσο όρο 10 ευρώ χονδρική τιμή και υπολογίσουμε επί τρία θα πάει 30, εγώ εκτιμώ ότι θα είναι σίγουρα στα 24 ευρώ. Πρόκειται για παιχνίδι αισχροκέρδειας».

Στο μεταξύ σύμφωνα με το agrotypos.gr υπήρξε νέα πώληση ελαιολάδου φετινής εσοδείας στην Λακωνία. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φοινικίου ανέφερε ότι ο συνεταιρισμός συμφώνησε για την πώληση ενός βυτίου έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2023-2024, με εταιρεία. Το έξτρα αυτό παρθένο ελαιόλαδο που ήταν οξύτητας 0,35 έπιασε τιμή 8,65 ευρώ το κιλό. Πάντως η φετινή παραγωγή είναι αισθητά μειωμένη και η ζήτηση έχει ζεσταθεί τις τελευταίες ημέρες. Από την πλευρά τους οι παραγωγοί φαίνονται διστακτικοί στο να πουλήσουν για φορολογικούς λόγους.

Η γαλλική εφημερίδα La Croix σε αφιέρωμα της υπό τον τίτλο” «Δεν έχουμε πια χειμώνα»: στην Ελλάδα οι ελιές σπανίζουν” παρουσιάζει μαρτυρίες ελαιοκαλλιεργητών και άλλων ειδικών για τις επιπτώσεις που έχει η αύξηση της θερμοκρασίας στην παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς.

Το πρόβλημα εντοπίζεται και στην Κρήτη όπου είναι μια αμιγώς ελαιοπαραγωγός Περιφέρεια της χώρας ενώ από στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η Π.Ε Ηρακλείου είναι η πρώτη σε καλλιέργεια ελαιοδέντρων στην Ελλάδα. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στην Κρήτη οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ακόμη υψηλότερες από άλλες περιοχές της επικράτειας. Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στα μέσα Νοεμβρίου, το θερμόμετρο εξακολουθούσε να δείχνει πάνω από 15°C στην περιοχή της Χαλκιδικής.

«Αυτή τη στιγμή οι θερμοκρασίες θα έπρεπε να είναι στους 10 βαθμούς», εξηγεί ο Νίκος Ανοιξάς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς, ενώ ένας ελαιοπαραγωγός από τη βόρεια Ελλάδα εξηγεί ότι «οι βροχοπτώσεις είναι έντονες και σύντομες, το αντίθετο από αυτό που χρειάζεται για τον εμπλουτισμό του εδάφους».

Όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα «οι κολοσσοί του κλάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιταλία και Ισπανία, αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, ανεβάζοντας τις τιμές του ελαιολάδου και των ελιών.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 272 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News