Σάββατο, 22η Ιουνίου 2024  6:31 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2023 12:03

Ερχεται το "Ανακαινίζω-Νοικιάζω" - Οι δικαιούχοι και οι επιδοτήσεις

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Κώστα Κατίκου

Επιδοτήσεις ως 10.000 ευρώ ή ως 40% των δαπανών, εφόσον δηλωθούν ηλεκτρονικά, θα μπορούν να πάρουν 20.000 νέοι για να φτιάξουν το παλιό τους σπίτι και να το αξιοποιήσουν είτε οι ίδιοι, καλύπτοντας τις στεγαστικές τους ανάγκες, είτε να το διαθέσουν προς ενοικίαση. 

Η επιδότηση προβλέπεται από το νέο στεγαστικό πρόγραμμα "Ανακαινίζω – Ενοικιάζω" για νέους ως 39 ετών που αναμένεται τρέξει άμεσα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χαστζηδάκης, από το βήμα του Συνεδρίου για την αγορά ακινήτων που διοργάνωσε το Capital.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επόμενες μέρες αναμένεται να υπογραφτεί η σχετική κοινή υπουργική απόφαση για την έναρξη του προγράμματος και την υποβολή αιτήσεων από νέους ως 39 ετών. 

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 350 εκατ. ευρώ και η εκτίμηση είναι ότι θα αναβαθμιστούν ενεργειακά περισσότερες από 20.000 κατοικίες νέων. 

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δύο ενότητες: 

1.Tο "Εξοικονομώ για Νέους".

2.Tο "Ανακαινίζω για Νέους". 

Στο "Εξοικονομώ για Νέους" οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ. Το ακίνητο πρέπει να είναι ιδιόκτητο ή ιδιοκατοικούμενο ή να υπάρχει πλήρης κυριότητα ή αν ο ωφελούμενος το ενοικιάζει σε τρίτους, να έχει την επικαρπία του ακινήτου.

Στο "Ανακαινίζω για Νέους" που παρέχει χαμηλότοκα δάνεια μέχρι 7.000 ευρώ για εργασίες αναβάθμισης της κατοικίας, οι δικαιούχοι πρέπει να καλύπτουν το ίδιο εισοδηματικό όριο με το "Εξοικονομώ", αλλά προβλέπεται επιπλέον επιδότηση ύψους 3.000 ευρώ για όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Το ακίνητο πρέπει να είναι ιδιόκτητο ή ιδιοκατοικούμενο ή αν ο ωφελούμενος το ενοικιάζει σε τρίτους να έχει την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου.

Στο πρόγραμμα "Ανακαινίζω – Νοικιάζω” συμμετέχουν ιδιοκτήτες κατοικιών που διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου σε ποσοστό 50% και άνω. 

Αποκλείονται όσοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης για οποιοδήποτε ακίνητό τους τα τελευταία πέντε έτη. 

Η επιδότηση δίδεται για ένα ακίνητο. Το προς ανακαίνιση ακίνητο πρέπει να έχει εμβαδόν έως 100 τ.μ. και να βρίσκεται σε αστική περιοχή, δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, ή ως μισθωμένη αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών. 

Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα επιδοτούνται για δαπάνες επισκευής και ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ (περιλαμβάνονται υλικά και εργασίες). 

Η επιδότηση φθάνει στο 40% με προϋπόθεση την ηλεκτρονική εξόφληση των τιμολογίων και την εκμίσθωση του ακινήτου για τουλάχιστον τρία χρόνια. 

Και "κοινωνική αντιπαροχή" το 2024

Μέσα στο 2024 σχεδιάζεται να τρέξει και η "Κοινωνική Αντιπαροχή".

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με σύμπραξη ΔΥΠΑ και κατασκευαστικών εταιρειών. Η ΔΥΠΑ θα διαθέσει οικόπεδα στα οποία οι ιδιώτες θα ανεγείρουν σπίτια και το 30% ως 60% από αυτά θα ενοικιαστούν σε νέους με χαμηλή τιμή, ενώ στη συνέχεια θα μπορούν να τα αγοράσουν. Η τιμή αγοράς θα είναι ελκυστική καθώς θα συνυπολογιστιούν και τα ενοίκια που κατέβαλαν όπως και τυχόν άλλες δαπάνες συντήρησης ή επισκευής. Ο στόχος είναι να επωφεληθούν 5.000 νέοι.

Για την κοινωνική αντιπαροχή η ΔΥΠΑ σχεδιάζει να αξιοποιήσει ιδιόκτητα οικόπεδα σε έκταση περίπου 150 στρεμμάτων. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται οικόπεδα-φιλέτα στην Κηφισιά (11 στρέμματα), στο Μαρούσι (1,5 στρέμμα) στην Παιανία (20 στρέμματα) στη Χαλκιδική (42 στρέμματα) στη Λάρισα (40 στρέμματα) στην Ξάνθη (28 στρέμματα) και σε άλλες περιοχές της χώρας.

capital.gr

Διαβάστηκε 285 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News