Πέμπτη, 22η Φεβρουαρίου 2024  11:01 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2023 14:52

Υπουργείο Υποδομών: Απένταξη αντιπλημμυρικού έργου στην Αιτωλοακαρνανία λόγω «απρόβλεπτων και σημαντικών καθυστερήσεων»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Απρόβλεπτες και σημαντικές καθυστερήσεις» επικαλείται το Υπουργείο Υποδομών και η αρμόδια Υπηρεσία Συντονισμού, επιβεβαιώνοντας απένταξη από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) αντιπλημμυρικού έργου στην Αιτωλοακαρνανία.

Πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για καθυστερήσεις σε διάφορα στάδια των απαλλοτριώσεων αλλά και καθυστερήσεις στη διαγωνιστική διαδικασία του έργου.

Από πλευράς Υπουργείου γίνεται λόγος ότι έχουν διαδικασίες για εξεύρεση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ μέσω σχετικής αλληλογραφίας με το Υπουργείο Οικονομικών/

Όλα τα παραπάνω προκύπτουν από απάντηση που δόθηκε σε ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, Παύλου Σαράκη.

Προ ημερών, εξάλλου, το Υπουργείο των Οικονομικών, είχε επιβεβαιώσει την απένταξη από το Ταμείο Ανάκαμψης, του μεγάλου εγγειοβελτιωτικού έργου Αμφιλοχίας-Αμβρακίας-Βάλτου, προϋπολογισμού 79.010.000 ευρώ.

Η απάντηση του Υπουργείου Υποδομών στην ερώτηση του κ. Σαράκη:

«Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής Ερώτησης, σας ενημερώνουμε ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει εντάξει στον σχεδιασμό του την κατασκευή αντιπλημμυρικού έργου στην Αιτωλοακαρνανία.
Προς τον σκοπό αυτό οι αρμόδιες Υπηρεσίες προχώρησαν στην ωρίμανση του ανωτέρω έργου, ώστε να προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός και να υλοποιηθεί το κατασκευαστικό αντικείμενο.

Κατά την περίοδο ωρίμανσης του έργου, μεταξύ άλλων, εκπονήθηκε μελέτη, καταρτίστηκε χρονοδιάγραμμα και αναζητήθηκαν χρηματοδοτικοί πόροι.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάσθηκε η επιλεξιμότητα προς χρηματοδότηση του έργου αυτού από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Με το χρονοδιάγραμμα που το Υπουργείο είχε στη διάθεσή του αλλά και τις εκτιμήσεις για τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης όλων των ενεργειών ωρίμανσης, κρίθηκε εφικτή η ολοκλήρωση του έργου εντός χρονοπλαισίου ΤΑΑ και δρομολογήθηκε η διαδικασία ένταξης του στην δράση 16882 έργων αντιπλημμυρικής προστασίας του ΤΑΑ.

Παράλληλα, συνέχισαν και οι λοιπές ενέργειες, κάποιες από τις οποίες όμως εμφάνισαν απρόβλεπτες και σημαντικές καθυστερήσεις συγκριτικά με τον αρχικό εκτιμηθέντα απαιτούμενο χρόνο.

Εξαιρετική καθυστέρηση παρουσίασε η όλη διαδικασία των απαλλοτριώσεων, σε διάφορα στάδιά της, παρόλο που προβλέφθηκε από το Υπουργείο να ακολουθηθούν τα προβλεπόμενα των άρθρων 7Α και 17 του νόμου 2882/2001 περί αναγκαστικών απαλλοτριώσεων. Καθώς η δικαστική εξέλιξη και ο χρόνος ολοκλήρωσης των απαλλοτριώσεων, είναι αδύνατο να εκτιμηθεί με ασφάλεια από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αδύνατον είναι να εκτιμηθεί κατά συνέπεια και ο χρόνος που πραγματικά θα χρειασθεί για την απόδοση των απαλλοτριωμένων εκτάσεων στον ανάδοχο.

Ακόμη, καθυστερήσεις παρουσιάστηκαν και στη διαγωνιστική διαδικασία που επέκτειναν τον προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσης του διαγωνισμού.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, λαμβάνοντας υπ’ όψη τόσο τα δεδομένα, όσο και τον συγκεκριμένο απώτατο χρόνο ολοκλήρωσης των δράσεων που ορίζει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – ο οποίος είναι ο Δεκέμβριος του 2025 -, προχώρησε στη λήψη της απόφασης περί απένταξης από το ΤΑΑ των έργων της δράσης 16882, με απόλυτο σκοπό την προστασία του Ελληνικού Δημοσίου και την αποφυγή εμπλοκής του κατά την λήξη του προγράμματος του ΤΑΑ (Δεκέμβριος 2025) σε δυσάρεστες συνέπειες, στην – πιθανή με τα σημερινά δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας- περίπτωση μη επίτευξης ολοκλήρωσης των έργων κατά τον χρόνο που θέτει και προϋποθέτει ως κριτήριο επιλεξιμότητας το ΤΑΑ.

Τέλος, αναγνωρίζοντας τη δεδομένη και εξαιρετική σημασία υλοποίησης του έργου αυτού, υπογραμμίζεται ότι αυτό παραμένει υψηλά στον προγραμματισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και δρομολογείται η υλοποίησή του κατά προτεραιότητα. Μάλιστα, ήδη έχει εκκινήσει τις διαδικασίες για εξεύρεση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ μέσω σχετικής αλληλογραφίας με το Υπουργείο Οικονομικών».

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 127 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία