Παρασκευή, 26η Ιουλίου 2024  11:53 μμ
Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2023 11:56

Οι αγρότες στην Αιτωλοακαρνανία προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε πανελλαδική σύσκεψη θα μετάσχουν οι αγρότες από την Αιτωλοακαρνανία. Στις 03/12 σύσκεψη κτηνοτρόφων στην Αμφιλοχία για το συντονισμό τους.

Ξεκίνησαν οι συσκέψεις ανά την Ελλάδα στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος συντονισμός για να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις. Ήδη ελήφθησαν οι πρώτες αποφάσεις, ενώ την ερχόμενη Κυριακή 26/11 έχει αποφασιστεί η σύγκληση πανελλαδικής σύσκεψης στην Σκάλα Αταλάντης κατά την οποία θα ληφθούν σοβαρές αποφάσεις, οι οποίες θα «μεταβιβαστούν» στις κατά τόπους ομοσπονδίες και συλλόγους για να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τις κινητοποιήσεις.

Οι Αιτωλοακαρνάνες αγρότες ήδη έχουν αποφασίσει πως θα συμμετέχουν δυναμικά στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις, ενώ την Κυριακή 03/12 αποφασίστηκε η διεξαγωγή μιας σύσκεψης στην Αμφιλοχία που θα αφορά κυρίως τους κτηνοτρόφους όλης της Αιτωλοακαρνανίας, ώστε να αναλυθούν και οι λόγοι που οι κτηνοτρόφοι θα συμμετάσχουν μαζί με τους αγρότες στις κινητοποιήσεις.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης μιλώντας στη «Σ» ανέπτυξε όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, όπως επίσης τι θα γίνει το επόμενο διάστημα τονίζοντας πως όποτε και να αποφασιστούν οι κινητοποιήσεις οι Αιτωλοακαρνάνες θα συμμετέχουν δυναμικά.

Συγκεκριμένα ο κ. Κοτοπούλης ανέφερε: «Το Σάββατο 03/11, συνεδρίασε η πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων στην Λάρισα. Στη σύσκεψη αυτή αξιολογήθηκαν όλα τα προβλήματα που μαστίζουν τον αγροτικό τομέα όπως λ.χ. το τεράστιο κόστος παραγωγής, το πετσόκομμα των ενισχύσεων και των επιδοτήσεων που η μείωσή τους ξεκινά από το 30% και φτάνει ακόμη και το 60%, οι καταστροφές που έγιναν σε όλη την Ελλάδα, είτε από φωτιές, είτε από πλημμύρες, λ.χ. στην Θεσσαλία που υπέστη μεγάλη ζημιά από πλημμύρες και η Κυβέρνηση όμως βλέπουμε συνέχεια να μην προσπαθεί να βοηθήσει ουσιαστικά, τόσο στο κομμάτι της πρόληψης, όσο και στην στήριξη των πληγέντων. Όλα αυτά και όχι μόνο μας οδήγησαν στην απόφαση να κάνουμε μια πανελλαδική σύσκεψη, στην οποία να συμμετέχουν εκπρόσωποι αγρότες από ελαιοκομικές περιοχές. Η πανελλαδική αυτή σύσκεψη θα γίνει στην Σκάλα Αταλάντης την ερχόμενη Κυριακή 26/11. Επίσης, ένας ακόμη λόγος που μας οδήγησε στο να ξεκινήσουμε να οργανωνόμαστε, εξίσου σημαντικός με τους υπόλοιπους λόγους, είναι η ακαρπία στις ελιές που επηρεάζει όλη την Ελλάδα, αλλά και την Αιτωλοακαρνανία.

Οι αγροτικοί σύλλογοι της Αιτωλοακαρνανίας έχουμε λάβει την απόφαση για την συμμετοχή μας στη σύσκεψη της Αταλάντης, αλλά και τη συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις, όποτε και αν αυτές αποφασιστούν.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης αυτής θα συζητηθούν πολλά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοκομικές περιοχές όπως η ακαρπία, οι δακοκτονίες που δεν γίνονται, οι ζημιές που δεν έχουν πληρωθεί ακόμη από τον ΕΛΓΑ, ζημιές που δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ και εκεί θα ληφθούν οι αποφάσεις για τα επόμενά βήματά μας και τις κινητοποιήσεις μας.

Στην Αιτωλοακαρνανία συνεδρίασε το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, όπου μεταφέρθηκαν τα όσα συζητήθηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη και λάβαμε την απόφαση συμμετοχής στη σύσκεψη της Αταλάντης. Αποφασίστηκε επίσης η διεξαγωγή μιας σύσκεψης που θα αφορά κυρίως τους κτηνοτρόφους όλης της Αιτωλοακαρνανίας, η οποία θα γίνει την Κυριακή 03/12 στην Αμφιλοχία. Εκεί θα αναλυθούν ζητήματα που αφορούν τους κτηνοτρόφους όπως λ.χ. το κόστος παραγωγής, τις ζημιές που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι στον ορεινό όγκο της Αιτωλοακαρνανίας από τις επιδρομές των λύκων. Το πρόβλημα αυτό είναι τεράστιο, ενώ δεν αποζημιώνεται. Ένα ακόμη θέμα που θα συζητηθεί είναι η εγκατάλειψη του επαγγέλματος από τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι δεν έχουν διέξοδο όσο είναι κτηνοτρόφοι, διότι το κράτος δεν βοηθάει ουσιαστικά, αλλά και γιατί ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει για την απώλεια ζώων από τους λύκους, θέμα που πλέον έχει εξελιχθεί σε μάστιγα για τον κτηνοτροφικό κλάδο. Οι περικοπές στις ενισχύσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους είναι μεγάλες, αλλά σημαντικότερο είναι πως επίκεινται και νέες περικοπές κυρίως στις εξισωτικές των κτηνοτρόφων.
Εκτιμώ μετά την πανελλαδική σύσκεψη που θα γίνει στην Αταλάντη θα ξεκινήσουμε τις κινητοποιήσεις. Σκοπός ων κινητοποιήσεών μας είναι να πιέσουμε την Κυβέρνηση να αποπληρώσει το χαμένο εισόδημα στις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, όπως στην Αιτωλοακαρνανία, που η ακαρπία αγγίζει το 80%. Όποτε όμως και αν αποφασιστεί να γίνουν οι κινητοποιήσεις πανελλαδικά οι Αιτωλοακαρνάνες αγρότες είναι βέβαιο πως θα συμμετέχουν.
Πρέπει να υπάρχει μια ουσιαστική παρέμβαση από το κράτος γιατί χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν εγκαταλείψει τα τελευταία χρόνια το επάγγελμά τους και αυτό είναι εμφανέστατο ακόμη και στην Αιτωλοακαρνανία. Τα προβλήματα είναι πολλά στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα και αυτό έχει οδηγήσει εκτός επαγγέλματος αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά επίσης αυτός είναι ο λόγος που πλέον παρουσιάζεται και μεγαλύτερη ερήμωση στα χωριά μας. Με μια ματιά αυτό φαίνεται και στην Αιτωλοακαρνανία. Οι κινητοποιήσεις που θα γίνουν μέσα στο χειμώνα θα είναι μεγάλες, γιατί ο κόμπος
έφτασε στο χτένι. Αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν, τα «χτυπήματα» είναι πολλά, όπως πολλές είναι και οι απώλειες εισοδήματος και παραγωγής, ακόμη και από τα καιρικά φαινόμενα, ενώ παράλληλα είμαστε αβοήθητοι από το κράτος.
Συνεπώς, όσο πιο δυναμικοί είναι οι αγώνες που θα κάνουμε για την επιβίωσή μας, τόσο καλύτερα θα είναι για εμάς, ενώ είναι σημαντικό να πούμε πως στους αγώνες αυτούς δεν περισσεύει κανείς».

Κωσταντίνος  Χονδρός

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 299 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News