Πέμπτη, 4η Ιουλίου 2024  9:29 μμ
Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2023 19:16

Την απένταξη του εγγειοβελτιωτικού έργου Αμφιλοχίας-Αμβρακίας - Βάλτου επιβεβαιώνει το Υπουργείο Οικονομικών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Την απένταξη εγγειοβελτικών έργων της Αιτωλοακαρνανίας από το Ταμείο Ανάκαμψης, θέμα στο οποίο είχε αναφερθεί η εφημερίδα «Συνείδηση» στις 10 Νοεμβρίου 2023 επιβεβαίωσε Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση του Αγρινιώτη βουλευτή Επικρατείας της «Ελληνικής Λύσης» Παύλου Σαράκη.

Πρόκειται για τα εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας –Αμφιλοχίας και Βάλτου Ν. Αιτωλοακαρνανίας (Α’ Φάση), προϋπολογισμού 79 εκατ. ευρώ. Η δράση όπως σημειώνεται στην απάντηση, «χρήζει περαιτέρω ωρίμανσης, με στόχο να μεταφερθεί προς υλοποίηση από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ». Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι η αφαίρεσή της από το ΕΣΑΑ δεν συνεπάγεται τη μη υλοποίησή της.

Ολόκληρη η απάντηση:

«Σε συνέχεια του από 3/11/23 ηλεκτρονικού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Γραφείου σας για την εν θέματι ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, παραθέτουμε κατά λόγο αρμοδιότητας τα κάτωθι:

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, όπως εγκρίθηκε στις 13 Ιουλίου 2021 από το Συμβούλιο Οικονομικών Δημοσιονομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις, κατανεμημένες σε 4 πυλώνες: Πράσινη Μετάβαση, Ψηφιακή Μετάβαση, Απασχόληση-Δεξιότητες- Κοινωνική Συνοχή, Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας.

Η αλλαγή του γεωπολιτικού πλαισίου, στο μεταξύ, δημιούργησε τεράστιες προκλήσεις για την ΕΕ στον ενεργειακό τομέα, επιδεινώνοντας, έτσι, σημαντικά τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της κρίσης COVID-19, πράγμα που οδήγησε την ΕΕ να ενισχύσει την διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού υιοθετώντας το σχέδιο REPowerEU. Επίσης, τον Ιούνιο 2022 επικαιροποιήθηκε η μέγιστη χρηματοδοτική συνεισφορά για τα κράτη-μέλη λαμβάνοντας υπ’ όψιν το πραγματικό ΑΕΠ για την περίοδο 2020-2021.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2021/241 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτιολογημένο αίτημα τροποποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, όταν οι αντικειμενικές περιστάσεις το δικαιολογούν. Σε αυτό το πλαίσιο, η χώρα μας, όπως και τα λοιπά κράτη-μέλη, ακολουθώντας τον σχετικό Οδηγό της Επιτροπής για τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, πρότεινε στοχευμένες τροποποιήσεις με γνώμονα την εξασφάλιση της ομαλής υλοποίησης των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων εντός του χρονικού ορίζοντα του Ταμείου Ανάκαμψης και της έγκαιρης υποβολής αιτημάτων πληρωμής διατηρώντας το ίδιο επίπεδο φιλοδοξίας με το αρχικό Σχέδιο.

Στο πλαίσιο αυτό, κρίθηκε αναγκαίο να αφαιρεθεί από το Σχέδιο η δράση «Αντιπλημμυρικά έργα», στην οποία είχε συμπεριληφθεί και το έργο Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας- Αμφιλοχίας και Βάλτου Ν. Αιτωλοακαρνανίας (Α’ Φάση) και η οποία χρήζει περαιτέρω ωρίμανσης, με στόχο να μεταφερθεί προς υλοποίηση από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ.

Η αφαίρεσή της, συνεπώς, από το ΕΣΑΑ δεν συνεπάγεται τη μη υλοποίησή της.

Παράλληλα, κρίθηκε επιβεβλημένο να προταθούν προς ένταξη στο Σχέδιο έργα άμεσης προτεραιότητας για την αποκατάσταση των ζημιών σε μεγάλες υποδομές (οδικό δίκτυο με συνοδευτικά τεχνικά έργα και σιδηροδρομικό δίκτυο) στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία, καθώς και αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων πυρκαγιών στις περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης.

Στην παρούσα φάση, η διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της αξιολόγησης του προς αναθεώρηση Σχεδίου βρίσκεται σε εξέλιξη».

Διαβάστε τις είχε  γράψει η εφημερίδα «Συνείδηση» στο φύλλο της 10ης Νοεμβρίου για το θέμα:

Ολόκληρο το δημοσίευμα:  

Προς το ΕΣΠΑ οδεύουν τα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για χρηματοδότηση και προσφάτως απεντάχθηκαν.

Το θέμα προκάλεσε πρόσφατα, ιδίως μετά τις πρόσφατες ιστορικών διαστάσεων πλημμύρες στη Θεσσαλία την αντίδραση της αντιπολίτευσης, με το σκεπτικό ότι από μόνη της η κυβέρνηση μίλησε μετά την πρόσφατη φυσική καταστροφή για την ανάγκη ανακατεύθυνσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ σε έργα και δράσεις για την πολιτική προστασία γενικότερα.

Μεταξύ των έργων που απεντάχθηκαν συγκαταλέγεται και το μεγάλο αρδευτικό έργο στην Αμφιλοχία που έχει και αντιπλημμυρικό χαρακτήρα με τίτλο «Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου α’ φάση», που από πέρυσι εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 64,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα ο διαγωνισμός του έργου «έτρεξε» στις αρχές της χρονιάς και ανάδοχος αναδείχθηκε η ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Από την πλευρά της κυβέρνησης μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει επίσημη απάντηση για κάθε έργο ξεχωριστά από όσα απεντάχθηκαν, από την πρώτη στιγμή όμως δόθηκε μια γενική διαβεβαίωση ότι τα αντιπλημμυρικά έργα θα γίνει με πόρους είτε από το νέο ΕΣΠΑ είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αυτό γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ένα πολύ «σφιχτό» χρονικό ορίζοντα μέχρι τον Αύγουστο του 2026 και όσα έργα ενταχθούν σε αυτό μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί.

Η δικαιολογία λοιπόν είναι ότι τέτοιου τύπου μεγάλα τεχνικά έργα είναι πιθανό να καθυστερήσουν να μην προλάβουν να ολοκληρωθούν πριν «σφυρίξει» τέλος χρόνου το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για το θέμα μάλιστα πρόσφατα κατατέθηκαν και σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή, που μέχρι σήμερα όμως δεν έχουν απαντηθεί. Η επί της ουσίας όμως απάντηση φαίνεται ότι είναι η πρόσκληση που εκδόθηκε προ ημερών από το πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που διαθέτει 260 εκατ. ευρώ για νέα αντιπλημμυρικά έργα. Δυνητικοί δικαιούχοι της πρόσκλησης είναι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας, καθώς και η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών έργων του Υπουργείου Υποδομών. Αυτή είναι η υπηρεσία που «ωρίμασε» τις μελέτες του μεγάλου αρδευτικού αντιπλημμυρικού έργου στην περιοχή της Αμφιλοχίας και «έτρεξε» το διαγωνισμό.

Επομένως, για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου δεν τίθεται θέμα από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει και ανάδοχος και εκτιμάται πλέον ότι είναι θέμα χρόνου η ένταξή του στο νέο ΕΣΠΑ.

Τι αφορά το έργο

Το φυσικό αντικείμενο της σύμβασης για τα εγγειοβελτιωτικά έργα περιλαμβάνει:

Α) Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας-Αμφιλοχίας: Σωληνωτά αρδευτικά δίκτυα νερού, Τέσσερις δεξαμενές Αναρρόφησης/Αναρρύθμισης, Δύο αντλιοστάσια άρδευσης, Α1m και A2m,

-Αποχετευτικό δίκτυο στις κατάντη περιοχές, Οχετούς για την κυκλοφορία στους αγροτικούς δρόμους που θα δημιουργηθούν, Διευθετήσεις ρεμάτων και τάφρων, Αναβάθμιση και βελτίωση των υφιστάμενων αγροτικών οδών που θα εγκατασταθεί αγωγός άρδευσης, Λοιπά συνοδά έργα (συσκευές, φρεάτια κ.λπ.). Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω έργων, από τη συνολική ακαθάριστη έκταση των 12.760 στρ. στην περιοχή κατασκευής τους θα αρδεύονται 11.500 στρ. καθαρής έκτασης.

Β) Εγγειοβελτιωτικά έργα Α’ φάσης περιοχών Βάλτου: Κεντρική Λιμνοδεξαμενή αναρρύθμισης ωφέλιμου όγκου 17 χιλ. m3, Δεξαμενές 200 m3 , (Δ2, Δ3, Δ4, Δ5), οι οποίες θα εξυπηρετούν τις ανάντη περιοχές στις ώρες αιχμής της ζήτησης, Δεξαμενή αναρρόφησης (Δ1) και το αντλιοστάσιο ΑΒ1, Δίκτυο σωληνώσεων για την μεταφορά και την διανομή του νερού στις ζώνες άρδευσης Α΄ φάσης, Τεχνικά έργα διέλευσης των αγωγών σε ρέματα και τάφρους αποχέτευσης και από οδικούς άξονες, Αντιπλημμυρικά-αποχετευτικά δίκτυα, Έργα αγροτικής οδοποιίας, Λοιπά συνοδά έργα (συσκευές, φρεάτια κ.λπ.). Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω έργων, από τη συνολική ακαθάριστη έκταση των 25.186 στρεμμάτων στην περιοχή κατασκευής τους θα αρδεύονται 21.985 στρέμματα καθαρής έκτασης.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 274 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News

Στην ίδια κατηγορία