Τρίτη, 5η Μαρτίου 2024  4:58 πμ
 
wm small
Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023 22:29

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην εκτρεφόμενη τσιπούρα και στο λαβράκι

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, το 2021, εκτιμάται ότι εκτρέφονταν 1,1 εκατομμύρια τόνοι υδρόβιων οργανισμών στην ΕΕ, αξίας 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η υδατοκαλλιέργεια περιλαμβάνει την ελεγχόμενη καλλιέργεια ψαριών, μαλακίων και καρκινοειδών. 

  • Τέσσερις χώρες της ΕΕ αντιπροσώπευαν συλλογικά περίπου τα δύο τρίτα (68%) της συνολικής παραγωγής εκτρεφόμενων υδρόβιων οργανισμών το 2021: Ισπανία 25%, Γαλλία 17% και Ιταλία και Ελλάδα 13%.

Ωστόσο, η παραγωγή εντός της ΕΕ ήταν μικρότερη από εκείνη της Νορβηγίας, όπου παρήχθησαν 1,6 εκατομμύρια τόνοι υδρόβιων οργανισμών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ήταν σολομός εκτροφής.

Η παραγωγή στην ΕΕ επικεντρώνεται κυρίως σε είδη πτερυγίων (όπως η πέστροφα, η τσιπούρα, το λαβράκι, ο κυπρίνος, ο τόνος και ο σολομός) και τα μαλάκια (συμπεριλαμβανομένων των μυδιών, των στρειδιών και των αχιβάδων), τα οποία μαζί αντιπροσώπευαν σχεδόν το σύνολο της παραγωγής υδατοκαλλιέργειας κατά βάρος το 2021. Διαφορετικοί υδρόβιοι οργανισμοί έχουν διαφορετικές τιμές. Η αξία παραγωγής πέστροφας και λαβρακιού το 2021 ήταν υψηλότερη από άλλα είδη στην ΕΕ (το καθένα αντιπροσωπεύει μερίδιο 14% της συνολικής αξίας της υδροκαλλιέργειας της ΕΕ το 2021).

Υπάρχει υψηλός βαθμός εξειδίκευσης στην υδατοκαλλιέργεια εντός της ΕΕ. Η Ισπανία παρήγαγε περίπου 7 στους 10 τόνους εκτρεφόμενων μεσογειακών μυδιών της ΕΕ το 2021. Η Γαλλία εκμεταλλεύτηκε τα περισσότερα στρείδια της ΕΕ (88% του συνόλου) και ήταν ο κύριος προμηθευτής των εκτρεφόμενων μπλε μυδιών της ΕΕ (45% του συνόλου). Η Ιταλία παρήγαγε τη συντριπτική πλειονότητα (92%) του εκτρεφόμενου ιαπωνικού κελύφους χελιού της ΕΕ.

  • Η Ελλάδα παρήγαγε το μεγαλύτερο μέρος της εκτρεφόμενης τσιπούρας της ΕΕ (69% του συνόλου) και ευρωπαϊκού λαβράκι (53%). 

Ο εκτρεφόμενος ερυθρός τόνος του Ατλαντικού παρήχθη περισσότερο στη Μάλτα (72% του συνόλου της ΕΕ), ενώ η Ιρλανδία ήταν υπεύθυνη για το σύνολο σχεδόν του εκτρεφόμενου σολομού το 2021 (96%).

Διαβάστηκε 257 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία