Πέμπτη, 10η Οκτωμβρίου 2024  12:22 πμ
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023 22:04

Χωρίς επιδότηση στην αντλία – Δ.Κακούρης: «Ο χειμώνας μπορεί να αποδειχθεί πολύ «βαρύς», αν ανέβουν κι άλλο οι τιμές»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ντεμπούτο με τιμές-φωτιά για το πετρέλαιο θέρμανσης. Χωρίς επιδότηση στην αντλία όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, στην οποία ο Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας Δημοσθένης Κακούρης επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Ο χειμώνας μπορεί να αποδειχθεί πολύ «βαρύς», αν ανέβουν κι άλλο οι τιμές»

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Η αλλαγή που εισάγει η κυβέρνηση στο επίδομα θέρμανσης σε σχέση με ότι ίσχυσε πέρυσι προβληματίζει τους πολίτες καθώς δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα καλυφθούν ενδεχόμενες αυξήσεις την στιγμή που φαίνεται ότι μπορεί η τιμή να κάνει πρεμιέρα πάνα από τα 1,5 ευρώ το λίτρο! Κι αυτό γιατί δεν θα επιδοτηθεί το καύσιμο στην αντλία.

Από την άλλη, για κάθε τέκνο το επίδομα αυξάνεται από 3.000 σε 5.000 ευρώ, ενώ θα δικαιούνται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσιο τζίρο έως 80.000 ευρώ. Επίσης, το μέτρο δεν θα είναι οριζόντιο, αλλά θα αφορά μόνο σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

Για τον λόγο αυτό εξέδωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στο πλαίσιο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και της χθεσινής εξειδίκευσης από τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και τους αρμόδιους υφυπουργούς Χάρη Θεοχάρη και Θάνο Πετραλιά, ενημερωτικό σημείωμα με δώδεκα ερωτήσεις και απαντήσεις για τις αλλαγές στην οικονομία και την φοροδιαφυγή με ειδικό κεφάλαιο για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Εκεί υπάρχει το ερώτημα «γιατί δεν χορηγείται εφέτος το επίδομα θέρμανσης στην αντλία;» με την απάντηση: Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι- στην έναρξη της χειμερινής περιόδου- εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης διαμορφώνονταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις επικρατούσες εκτιμήσεις για την τιμή εκκίνησης του καυσίμου τον προσεχή Οκτώβριο, αν και η εν λόγω αγορά έχει πάντοτε τις δικές της αβεβαιότητες.

Πρακτικά η τιμή έναρξης πέρυσι, μετά την κρατική επιδότηση στην αντλία και τις επιπλέον εκπτώσεις από την αγορά, διαμορφώθηκε κοντά στα επίπεδα που εκτιμάται ότι θα κινηθεί εφέτος χωρίς τις επιδοτήσεις αυτές. Συνεπώς, η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει το επίδομα θέρμανσης με βελτιωμένα κριτήρια καταβολής για τις οικογένειες με παιδιά, αλλά ακολουθώντας την ευρωπαϊκή τάση για περιορισμό των οριζόντιων επιδοτήσεων επιλέγει στον προϋπολογισμό του 2024 την προώθηση άλλων κοινωνικών πρωτοβουλιών (αύξηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αύξηση αναπηρικών επιδομάτων, επίδομα προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους, κ.λπ.).

Έτσι, για τη χειμερινή περίοδο 2023- 2024 θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμο-ημέρες. Το εισοδηματικό όριο παραμένει το ίδιο για τον άγαμο (16.000 ευρώ) και τον έγγαμο (24.000 ευρώ), αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Ο Δημοσθένης Κακούρης

Ο Δημοσθένης Κακούρης πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας υποστηρίζει, χωρίς περιστροφές, ότι με αυτά τα δεδομένα «ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς»! «Τα δεδομένα δεν είναι καλά. Αν άνοιγε τώρα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινούσαμε από τα 1,55-1,60 ευρώ το λίτρο, ενώ στο κίνησης έχουμε ήδη φτάσει στο 1,90 το λίτρο. Έχουμε 18% αύξηση στο θέρμανσης το τελευταίο τρίμηνο με το βαρέλι να φλερτάρει τα 100 δολάρια, ενώ και η βενζίνη έχει ανέβει κάπου στο 18% ως προς την τιμή της. Όλα αυτά σημαίνουν επιβάρυνση και οι αυξήσεις που δόθηκαν για όσους έχουν παιδιά δεν καλύπτουν τις ανάγκες.

Το μόνο κάπως θετικό είναι πως υπάρχει μια υποψία τις τελευταίες μέρες για αποκλιμάκωση, αλλά δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τίποτε», τονίζει ο κ. Κακούρης που σκιαγραφεί τι θα κάνει ο κλάδος του αναφέροντας: «Το μόνο που μπορώ να πω προς το καταναλωτικό κοινό είναι ότι εμείς ως κλάδος θα προσπαθήσουμε να συγκρατήσουμε όσο μπορούμε τις τιμές και να πιέσουμε την κυβέρνηση είτε για επιδότηση στην αντλία, είτε για μικρή μείωση στο φόρο. Ο πολύς κόσμος θα είναι εκτεθειμένος αν υπάρξει κι άλλη διεθνής αύξηση στα καύσιμα. Θα πρέπει να μπουν στο «φιλότιμο», εκτός των άλλων, και τα διυλιστήρια ώστε να κάνουν εκείνη την μικρή έκπτωση που έκαναν και πέρυσι των 12 λεπτών περίπου. Αυτό ως ελάχιστη βοήθεια προς την κοινωνία…».

Τι έγινε πέρυσι

Πέρυσι, βασικό ρόλο στην διαμόρφωση της τελικής τιμής του πετρελαίου έπαιξε η επιδότηση 25 λεπτών ανά λίτρο (μαζί με τον ΦΠΑ) στην αντλία, η οποία στόχο είχε τη διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης σε χαμηλότερα επίπεδα. Το ποσό που διατέθηκε σε πρώτη φάση άγγιξε τα 250 εκατ. ευρώ (ακολούθησαν και άλλες αντίστοιχες παρεμβάσεις).

Από 100 έως και 800 ευρώ το επίδομα θέρμανσης

Φαίνεται πως δεν θα ισχύσει φέτος είναι ο διπλασιασμός του επιδόματος στην περίπτωση που κάποιος εγκατέλειπε το φυσικό αέριο και κατέφευγε στο πετρέλαιο. Το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 ευρώ έως 800 ευρώ, με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο και τέτοιες θεωρούνται οικισμοί των οποίων ο συντελεστής επιδότησης, είναι μεγαλύτερος ή ίσος της μονάδας. Πρόκειται για περιοχές όπως η Φλώρινα, Κοζάνη, Καρπενήσι κ.α.

Τα φυσικά πρόσωπα που ορίζονται ως δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης το δικαιούνται εφόσον πληρούν τα εξής κριτήρια:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται έως δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και είκοσι τέσσερεις χιλιάδες (24.000) ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε τέκνο.

Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως είκοσι επτά (27.000) ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα εκείνο, το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 346 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.