Τρίτη, 5η Μαρτίου 2024  4:20 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023 22:52

Τα μεγάλα εμπόδια των αγροτών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πρόσβαση σε γη, χρηματοδότηση και υποστήριξη.

Η υποστήριξη των νέων με την άρση των εμποδίων στην πρόσβαση στη γεωργία είναι το κλειδί για το μέλλον της γεωργίας, λέει η Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης σε νέα έκθεση που εγκρίθηκε την Τρίτη.

Το σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με την ανανέωση των γενεών στις εκμεταλλεύσεις της ΕΕ του μέλλοντος, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου την Τρίτη με 43 ψήφους υπέρ, 0 ψήφους κατά και 1 αποχή, τονίζει ότι οι αγροτικές περιοχές, η επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ και το μέλλον η γεωργία εξαρτάται από την ανανέωση των γενεών.

Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές, με επικεφαλής την εισηγήτρια Isabel Carvalhais (S&D, PT), ζητούν δημόσιες πολιτικές που δημιουργούν δίκαιο και αξιοπρεπές εισόδημα και ποιότητα ζωής για τους αγρότες και τις οικογένειές τους, ως προϋπόθεση για την προσέλκυση νέων αγροτών στη γεωργία.

  • Οι ευρωβουλευτές προσδιορίζουν την τιμή και τη διαθεσιμότητα της γης, τη δύσκολη πρόσβαση σε πιστώσεις και μέτρα στήριξης, καθώς και διοικητικές απαιτήσεις ως μερικά από τα κύρια εμπόδια για να γίνει κανείς αγρότης.

Ως εκ τούτου, προτείνουν τη θέσπιση νομοθεσίας της ΕΕ για τη βελτίωση της λειτουργίας των εθνικών αγορών γεωργικής γης και την αντιμετώπιση της συγκέντρωσης γης. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα παρατηρητήριο της ΕΕ για τις γεωργικές εκτάσεις για την παρακολούθηση των τάσεων και των τιμών για την πώληση και την ενοικίαση γης, προκειμένου να διασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές γης στην ΕΕ. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να προωθήσουν την πρόσβαση στη γη για τους νέους γεωργούς, για παράδειγμα, με δικαιώματα προτίμησης, ελέγχους τιμών στις πωλήσεις και ενοικίαση ή μακροπρόθεσμες εγγυήσεις χρήσης.

Θα πρέπει επίσης να προσφερθούν στους νέους αγρότες χαμηλότερα επιτόκια και στήριξη για την πρώτη δόση του δανείου καθώς και συμβουλευτική για την καλύτερη οικονομική τους παιδεία, λένε οι ευρωβουλευτές.

Η έκθεση ζητά εθνικές στρατηγικές για την προώθηση της ανανέωσης γενεών, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής στήριξης για μεταβιβάσεις γης και την προστασία των συντάξεων. 

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει επίσης να δημιουργήσουν μια θέση συμβούλου - διευκολυντή για τη διαδοχή των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που θα μπορεί να παρέχει καθοδήγηση κατά τη μεταφορά γεωργικών εκμεταλλεύσεων από τη μια γενιά στην άλλη.

Για τον σχεδιασμό πολιτικών σύμφωνα με τις ανάγκες των νέων αγροτών, οι ευρωβουλευτές προτείνουν στην Επιτροπή να αξιολογεί τις ανάγκες των νέων αγροτών κατά την εκτίμηση επιπτώσεων των νέων πολιτικών.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι οι νέοι αγρότες είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς είναι πιο πιθανό να εφαρμόσουν νέες τεχνολογίες και να εφαρμόσουν, μεταξύ άλλων, πρακτικές βιώσιμης γεωργίας. 

Ως εκ τούτου, η έκθεση που εγκρίθηκε τονίζει την ανάγκη να παρέχεται στους νέους αγρότες πρόσβαση σε αξιόπιστο Διαδίκτυο καθώς και εκπαίδευση σε ψηφιακές δεξιότητες, επιχειρηματικό σχεδιασμό ή καινοτόμες πρακτικές.

Το σχέδιο ψηφίσματος θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια, πιθανώς κατά τη σύνοδο 16-19 Οκτωβρίου.

Η δημογραφική πτώση είναι πιο έντονη στους αγροτικούς πληθυσμούς και στους αγρότες παρά σε άλλα μέρη της κοινωνίας. Το 2020, σχεδόν το 58% των διαχειριστών αγροκτημάτων ήταν τουλάχιστον 55 ετών. Οι νέοι αγρότες έχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να απορριφθεί η αίτηση δανείου τους.

Διαβάστηκε 263 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία