Δευτέρα, 4η Δεκεμβρίου 2023  4:20 μμ
 
wm small
Σάββατο, 26 Αυγούστου 2023 09:52

Τοπίο που κόβει την ανάσα, η λίμνη των Κρεμαστών και το σπήλαιο με το εκκλησάκι εντός στα 1200 μέτρα υψόμετρο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Τοπίο που κόβει την ανάσα,στα 1200 μέτρα υψόμετρο με θέα την λίμνη των Κρεμαστών, το ξωκλήσι του Αγίου Ανδρέα του Ερημίτη μέσα στο σπήλαιο όπου ασκήτεψε ο Άγιος.
 
Σε υψόμετρο 1200 μέτρων βρίσκεται μέσα σε σπηλιά το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα,στο βουνό Καλάνα στην περιοχή του χωριού Χαλκιόπουλο Αιτωλοακαρνανίας. Ο Άγιος Ανδρέας καταγόταν από το χωριό Μονοδένδρι στα Ζαγοροχώρια και περίπου το 1250 έφτασε στην ανωτέρω περιοχή για να αποσυρθεί από τα εγκόσμια και με θαυμαστό γεγονός βρίσκει το σπήλαιο. Με τα χρόνια μαθεύτηκε η σοφία και η αγιοσύνη του με τον κόσμο πλέον να συρρέει στο σπήλαιο.
 
Όταν εκοιμήθη στις 15 Μαΐου του 1282 λαμπάδες κατέβαιναν φωτίζοντας τον ουρανό και η βασίλισσα Αγία Θεοδώρα, σύζυγος του ηγεμόνα της Ηπείρου Μιχάηλ Β´ του Κομνηνού ,είδε από την Άρτα το θαυμαστό γεγονός και με μεγάλη συνοδεία και πλήθος κόσμου, ανέβηκαν στην περιοχή του σπηλαίου όπου και πραγματοποιήθηκε και ταφή και αργότερα έδωσε την εντολή και χτίστηκε η εκκλησία στο χωριό.
 
Τα μεταγενέστερα χρόνια έγινε ανακομιδή των λειψάνων προς διάφορες εκκλησίες. Η θαυματουργή εικόνα του Αγίου που υπήρχε στο σπήλαιο εκλάπη το 1970 και βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες σε κάποιο μουσείο του Λονδίνου. 
 
Επιμέλεια βίντεο: Κωσταρέλλος Βασίλης
Μουσική επένδυση: Desert Planet - Quincas Moreira 
Facebook page: KDrone Hellas
 
 
Διαβάστηκε 978 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 26 Αυγούστου 2023 10:10
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.