Τετάρτη, 8η Μαίου 2024  7:46 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2023 11:06

«Λευκές νύχτες» το καλοκαίρι στις πόλεις – Το Αγρίνιο θα ωφελούνταν από μια (και μόνη) τέτοια μέρα;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Λευκές νύχτες» το καλοκαίρι στις πόλεις. Δημιουργούν τάση δήμοι και εμπορικοί σύλλογοι όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Το Αγρίνιο θα ωφελούνταν από μια (και μόνη) τέτοια μέρα;

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023, η Καλαμάτα αναμένεται να υποδεχθεί χιλιάδες επισκέπτες από κοντινές και μακρινές περιοχές στο πλαίσιο της Λευκής Νύχτας 2023. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των εκδηλώσεων για την Λευκή Νύχτα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στις 4 Αυγούστου 2023, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Δήμου, Εμπορικού Συλλόγου, Ελληνικής & Δημοτικής Αστυνομίας, Λιμεναρχείου, Αστικού ΚΤΕΛ, εθελοντών κ.ά.).

Και δεν είναι η μόνη η Καλαμάτα, πολλοί δήμοι με τους εμπορικούς συλλόγους το έχουν κάνει. Στις 7 Ιουλίου ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας ξεκίνησε φέτος τον θεσμό από τις 8 το βράδυ μέχρι τα μεσάνυχτα με πάνω από 30 δράσεις σε ολόκληρη την πόλη ενώ η κυκλοφορία θα κλείσει σχεδόν σε όλο το κέντρο. Στη γιορτή του εμπορικού κόσμου έχουν προγραμματιστεί παραδοσιακό, ποντιακό και λαϊκό γλέντι, μουσικές μπάντες, αθλητικές εκδηλώσεις, διάφορες δράσεις και κατασκευές για τα παιδιά.

Το ερώτημα είναι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει π.χ. στο Αγρίνιο; Δύσκολο καθώς δεν είναι στις συνήθειές μας, καθώς εδώ δεν έχει λυθεί καν το θέμα των ανοιχτών Σαββάτων, παρότι φέτος ήταν εμφανές ότι το Αγρίνιο είχε κόσμο, ακόμη και μέσα στις καυτές μέρες του Ιουλίου, όπως και μέσα, πριν και μετά από το Δεκαπενταύγουστο! Να σημειωθεί, δε, ότι «λευκή νύχτα» χωρίς τον εκάστοτε δήμο μπροστάρη με εκδηλώσεις και κίνητρα δεν νοείται. Στο παρελθόν έχει γίνει μια (και μόνη) απόπειρα για συζήτηση τέτοιου ενδεχόμενου στο Αγρίνιο όμως γρήγορα… μας πέρασε!

Λευκές νύχτες κάνουν, πάντως, στην Ερέτρια, στα Χανιά, στους Ζωγράφου και δεκάδες δήμους της Αττικής, στην Ιεράπετρα μια από τις πιο επιτυχημένες, στην Ξάνθη, στην Κόρινθο, στην Παραμυθιά, στην Πρέβεζα με συνδυασμό… Γιορτής Σαρδέλας και ο κατάλογος διαρκώς διευρύνεται με πόλεις όπως η Άρτα όπου είναι γνωστό ότι ο εκεί Εμπορικός Σύλλογος δεν εμφορείται από… νεοφιλελεύθερες απόψεις, κάθε άλλο.

Εξέδωσε, μάλιστα, δελτίο Τύπου αναφέροντας: «Ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας, πραγματοποίησε με τεράστια επιτυχία την Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023 την Εκπτωτική Νύχτα. Χιλιάδες κόσμου επισκέφτηκαν την πόλη  μας, έκαναν τις αγορές τους στα καταστήματα που ήταν ανοιχτά μέχρι τις δώδεκα το βράδυ, διασκέδασαν στα καταστήματα εστίασης και ευχαριστήθηκαν με την συναυλία του Διονύση Τσακνή. Μια βραδιά που ο κόσμος πλημμύρησε τους εμπορικούς δρόμους, τις πλατείες και οι μουσικές με τις  χαρούμενες φωνές έκαναν την ατμόσφαιρα γιορτινή.  Μια πόλη, μια παρέα, μια γιορτή!

Η Εκπτωτική Νύχτα είχε μεγάλη επιτυχία γιατί έγινε την κατάλληλη στιγμή όπου Σύλλογος και Φορείς ωρίμασαν οργανωτικά αλλά και σε επίπεδο συνεργασίας. Τα χαρούμενα πρόσωπα των επαγγελματιών και των καταναλωτών ήταν μια ακόμη απόδειξη της επιτυχημένης βραδιάς. Ο Εμπορικός Σύλλογος και οι επαγγελματίες  αποδείξαμε ότι η πόλη έχει δυνατότητες σε μια «νεκρή» μέρα καλοκαιριού να φέρει στην πόλη μας και να εξυπηρετήσει χιλιάδες κόσμου. Η Άρτα μίλησε και έδωσε απαντήσεις σε όλους αυτούς που την θεωρούν «χωριό» και την δυσφημούν με μεγάλη ευκολία στα social media! Στόχος του Εμπορικού Συλλόγου είναι να πραγματοποιούνται τέσσερις τέτοιες εκδηλώσεις τον χρόνο, μία σε κάθε εποχή». Συνδιοργανωτές ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ /ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΣ/ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΤΑΣ /ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ , ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ κ ΕΜΠΟΡΩΝ ΑΡΤΑΣ /ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΑΡΤΑΣ και τέλος όλοι οι χορηγοί…

Να σημειωθεί ότι η προετοιμασία για την 1η Λευκή Νύχτα της Δράμας κράτησε σχεδόν 2,5 μήνες από τους ανθρώπους του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, που τελικά κατάφεραν να προετοιμάσουν έναν πολύ εντυπωσιακό, όπως όλα δείχνουν, νέο θεσμό. Την προσπάθεια αυτή του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, στήριξαν και οικονομικά, ο Δήμος Δράμας, η Περιφέρεια ΑΜΘ και το Επιμελητήριο Δράμας. Στόχος των διοργανωτών, όπως λένε, η «Λευκή Νύχτα» να μεγαλώσει σε ένα τριήμερο φεστιβάλ.

Επίσης «λευκή νύχτα» διοργάνωσε ο Εμπορικός σύλλογος Ναυπάκτου (με κάποιες αντιδράσεις) με την καθολική συμμετοχή των επαγγελματιών της πόλης που εκτός από μεγάλες προσφορές είχαν ετοιμάσει και event στα περισσότερα καταστήματα της πόλης με κεράσματα , ποτά , χυμούς ακόμη και σουβλάκια.

Μια χαρακτηριστική αντίθετη άποψη

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων έχει μια χαρακτηριστική αντίδραση, την οποία παρουσιάζουμε ως παράδειγμα, στην κατεύθυνση ότι δεν μπορεί κάποιοι να διασκεδάζουν και κάποιοι να δουλεύουν, αμφισβητώντας και τα εμπορικά αποτελέσματα τέτοιων προσπαθειών. Για το δεύτερο σηκώνει κουβέντα, όντως, αλλά για το πρώτο δεκάδες επαγγέλματα κάνουν κάτι τέτοιο, αρκεί να το κάνουν σε ωράριο που πληρώνεται με όλα τα νόμιμα.

Κάλεσε, λοιπόν, ο Σ.Ι.Υ.Ν.Χ.- και φέτος- «να μην εφαρμοστεί αυτός ο απαράδεκτος σχεδιασμός που βοηθάει να  διευρυνθεί και ουσιαστικά να καταπατηθεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων». Όπως έγραψε: «Σίγουρα όλοι έχουμε ανάγκη από βραδιές ψυχαγωγίας και διασκέδασης, αλλά χωρίς εξαιρέσεις. Οι συνάδελφοι μας στο εμπόριο, γιατί να μη διασκεδάσουν και πρέπει να δουλεύουν;

Αναρωτιόμαστε πως ζητάτε απ τη μάνα εμποροϋπάλληλο να πηγαίνει στη δουλειά και να επιστρέφει το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας στο σπίτι της; Πως ζητάτε από τον βιοπαλαιστή αυτοαπασχολούμενο να μένει στο μαγαζί του από το πρωί ως τα βαθιά χαράματα (!) μπας και χτυπήσει το «Ζ» για να πάρει λίγα από τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι του πολυκαταστήματος και της πολυεθνικής; Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο, πριν λίγα χρόνια είχε δώσει μεγάλη μάχη και είχε κερδίσει να μην χαρακτηριστεί ο Νομός τουριστική ζώνη και να αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε ήλιο με ήλιο ούτε μια μέρα!

Πόσο “κοστολογείται” η μητέρα που θα πηγαίνει σπίτι καθημερινά(;) στη 1 τα ξημερώματα και θα βλέπει τα παιδιά της να κοιμούνται;  Πόσο “κοστολογείται” η διαλυμένη οικογενειακή ζωή όταν ο ένας γονέας έχει ρεπό την Τρίτη και ο άλλος την Παρασκευή χωρίς ενιαία ημέρα ξεκούρασης, ψυχαγωγίας, οικογενειακής θαλπωρής; Πόσο κοστολογείται η ανύπαρκτη κοινωνική – οικογενειακή ζωή ενός μικρομεσαίου έμπορου που δουλεύει 24ωρες το 24ωρο με τα άγχη των χρεών πάνω από το κεφάλι μας, μπας και καταφέρει να κρατήσει το μαγαζί του στον ανταγωνισμό με τους μεγάλους ομίλους»…

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 598 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία