Δευτέρα, 6η Μαίου 2024  9:10 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 04 Αυγούστου 2023 18:07

Εντυπωσιακές φωτογραφίες: Οι πελάδες της Τουρλίδας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τον παραδοσιακός οικισμός της Τουρλίδας αποτυπώνει το drone του Βασίλη Γαλατά, σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο οικισμός αποτελείται από ξύλινα σπιτάκια με όμορφα χρώματα, που στηρίζονται σε πασσάλους μέσα στο νερό της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου. Πρόκειται για τις πελάδες.

Αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα παραδοσιακής λαϊκής (ή ανώνυμης) αρχιτεκτονικής της ελληνικής υπαίθρου στην περιοχή του Μεσολογγίου.

Είναι ο πρώτος τύπος κατοικίας που αναπτύχθηκε κατά τον 16ο αιώνα, όταν ναυτικοί και αλιείς πρωτοκατοίκησαν στην περιοχή. Για πολλά χρόνια ήταν τόπος εργασίας, αλλά και προσωρινής κατοικίας. Για πολλούς ψαράδες αποτελούσε και την κύρια κατοικία μιας και δεν είχαν τη δυνατότητα να έχουν άλλη κατοικία στην ενδοχώρα. Έτσι δημιουργήθηκαν λιμναίοι οικισμοί. Οι πελάδες χτίζονταν είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες σε διάφορα σημεία της λιμνοθάλασσας.

pelades (1)

pelades (2)

pelades (3)

pelades (4)

pelades (6)

agriniopress.gr
Διαβάστηκε 899 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Αυγούστου 2023 18:13
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.