Σάββατο, 28η Σεπτεμβρίου 2024  9:58 μμ
Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2023 00:12

«Παρίσι 2024»: Από το Μεσολόγγι θα περάσει η Ολυμπιακή Φλόγα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τον Απρίλιο του 2024 το Μεσολόγγι θα υποδεχθεί την Φλόγα των  Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024»

Τι αναφέρει ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Μεσολογγίου Νίκος Χατζής

Μια «παγκόσμια περιπέτεια» με άρωμα Ελλάδας και θάλασσας θα είναι η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία για τη διοργάνωση του 2024. Η Φλόγα θα ανάψει στην Αρχαία Ολυμπία στις 16 Απριλίου και θα παραδοθεί στους διοργανωτές στις 26.4. Στις 27.4 θα «αποπλεύσει» από τον Πειραιά και στις 26 Ιουλίου θα «φωτίσει» τη διοργάνωση του Παρισιού.\

Η Φλόγα θα ανάψει στην Αρχαία Ολυμπία στις 16 Απριλίου. Το Φως της Αρχαίας Ολυμπίας θα παραμείνει στην Ελλάδα εννέα ημέρες και ύστερα θα αρχίσει το ταξίδι του, μεταφέροντας μηνύματα ενότητας και φιλίας των λαών.

Στην Ελλάδα η Ολυμπιακή Φλόγα θα ταξιδέψει κυρίως σε μέρη που έχουν ιστορική σημασία, αλλά είναι και βαρύνουσας σημασίας για τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Γαλλία! Έτσι η Φλόγα θα ταξιδέψει και σε μέρη που έχουν ιστορική σημασία για τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Γαλλία, όπως το Ναυαρίνο και το Μεσολόγγι.

Παράλληλα, εκείνο το χρονικό διάστημα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, στον Πειραιά, θα βρίσκεται το μεγαλοπρεπές τρικάταρτο ιστιοφόρο «Μπελέμ», το οποίο θα υποδεχθεί τη Φλόγα και θα την μεταφέρει στη Μασσαλία.

Η λαμπαδηδρομία στη Γαλλία θα διαρκέσει 68 ημέρες και θα συμμετέχουν περισσότεροι από 10.000 λαμπαδηδρόμοι.

Ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μεσολογγίου, Νίκος Χατζής

Ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μεσολογγίου Νίκος Χατζής μιλώντας στη «Σ» για την έλευση της Φλόγας στο Μεσολόγγι τόνισε: «τον Απρίλιο, στις 24 του μήνα, θα υποδεχθούμε στο Μεσολόγγι την Ολυμπιακή Φλόγα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Γαλλίας το 2024. Για το Μεσολόγγι θα είναι τότε εορταστική περίοδος, τόσο λόγω της έλευσης της Φλόγας, όσο και λόγω του ότι τότε θα είναι παραμονές των Βαΐων, όπου η πόλη θα είναι σημαιοστολισμένη, ως είθισται.

Δεν έχει οριστεί ακόμη η διαδρομή της λαμπαδηδρομίας, αλλά θα οριστεί σε συνεργασία με την Ολυμπιακή Επιτροπή. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως η Φλόγα θα περάσει σίγουρα από την οικεία Παλαμά, διότι είναι γνωστό πως τους στίχους για τον Ολυμπιακό Ύμνο τους έχει γράψει ο Κωστής Παλαμάς.

Ο τύμβος, το μνημείο, των Ολυμπιακών Αγώνων είναι στον Κήπο των Ηρώων. Είναι αμφιλεγόμενη θέση, διότι εκεί είναι το Ιερό Ταφείο των Πολιορκημένων και ο χώρος δεν μπορεί να έχει σχέση με το Ολυμπιακό Πνεύμα, με το Ολυμπιακό Ιδεώδες.

Μια σκέψη που έχουμε είναι να φύγει το μνημείο των Ολυμπιακών Αγώνων από τον Κήπο των Ηρώων και να μεταφερθεί δίπλα από το σπίτι του Κωστή Παλαμά, όπου εκεί είναι η θέση του θεωρώ, καθώς ο Παλαμάς και οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι, με τον τρόπο που τεκμηριώσαμε.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να δεσμεύσουμε την όποια Δημοτική Αρχή προκύψει από τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Θα πρέπει να αποφασιστεί από την όποια Δημοτική Αρχή προκύψει μετά την εκλογική αναμέτρηση. Συνεπώς, μέχρι να αποφασιστεί τι θα γίνει δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί επ’ ακριβώς.

Το βράδυ όμως της Πέμπτης 29/06 πραγματοποίησα συνάντηση με τους Διευθυντές των Λυκείων και των Γυμνασίων του Μεσολογγίου, ώστε να συζητήσουμε αν είναι δυνατόν και πως μπορεί να οργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε κατά μήκος της διαδρομής της φλόγας, όποια και αν είναι αυτή, να παραταχθούν οι μαθητές της πόλης μας.

Επίσης, είναι ευτύχημα πως εκείνες τις ημέρες δεχόμαστε στο Μεσολόγγι από όλη την Ελλάδα αρκετά λεωφορεία σχολικών εκδρομών, από 5 έως και 12 λεωφορεία σε ημερήσια βάση. Σκοπεύουμε συνεπώς ως Πνευματικό Κέντρο να κοινοποιήσουμε το γεγονός της έλευσης της Ολυμπιακής Φλόγας σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, ώστε αν το επιθυμούν να συμμετάσχουν σ’ αυτή την τελετή και τα παιδιά από τα σχολεία που θα επισκεφτούν την πόλη μας, ζώντας έτσι μια διαφορετική εμπειρία.

Πολλά άλλα διαδικαστικά, όπως λ.χ. την ακριβής διαδρομή, την αφετηρία, τον τερματισμό της λαμπαδηδρομίας κλπ θα τα αποφασίσουμε σε συνεργασία με την Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ήδη όμως έχουμε προτάσεις για διάφορα ζητήματα. Για τη διαδρομή που μπορεί να ακολουθήσει η Φλόγα, για παράδειγμα, θα προτείνουμε να ακολουθήσει αντίστροφα την πομπική οδό των Βαΐων. Η πομπή των Βαΐων στο Μεσολόγγι ξεκινά από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα και καταλήγει στον Κήπο των Ηρώων. Σκοπεύουμε να προτείνουμε η Φλόγα να περάσει μέσα από την Πύλη του Μεσολογγίου, να περάσει μπροστά από τον Κήπο των Ηρώων και μετά να καταλήξει στον Άγιο Σπυρίδωνα, μέσα από την διαδρομή που θα αποφασιστεί.

Αυτό όμως εξαρτάται καθαρά από την Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία καθορίζει την απόσταση της λαμπαδηδρομίας, τον αριθμό των δαδών και κατ’ επέκταση την απόσταση που θα τρέξει ο εκάστοτε δρομέας. Λεπτομέρειες ίσως, αλλά έχουν ουσία και κάνουν την διαφορά και θα ρυθμιστούν κατά τους επόμενους μήνες, με σκοπό και στόχο όμως να είμαστε προετοιμασμένοι όσο το δυνατόν νωρίτερα και καλύτερα».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 337 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News