Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  7:44 μμ
 
wm small
Τρίτη, 30 Μαϊος 2023 18:49

«Το μέλλον της Ορθοδόξου Εκκλησίας» Ιερατική Σύναξη στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Γρηγόριο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Μαΐου 2023, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αγρινίου η Γενική Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας για τον μήνα Μάιο, η τελευταία σύναξη του εκκλησιαστικού έτους.

Αρχικά, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός παρουσίασε στους Ιερείς τον Μητροπολίτη Περιστερίου και αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο του, μέσα από την ακαδημαϊκή και εκκλησιαστική του διαδρομή.

Κατόπιν ο Μητροπολίτης Περιστερίου ανέπτυξε το θέμα: «Το μέλλον της Ορθοδόξου Εκκλησίας». Ο Σεβασμιώτατος, λαμβάνοντας αφορμή από την χθεσινή επέτειο της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως, αναφέρθηκε στην αδυναμία της τότε κοινωνίας να αντιληφθεί την αλλαγή της εποχής και την εξέλιξη της τεχνολογίας, κάτι που τελικά στοίχισε την πτώση της Αυτοκρατορίας και έκανε έναν συσχετισμό με την σημερινή εκκλησιαστική πραγματικότητα, που δεν μπορεί να αντιληφθεί και να παρακολουθήσει την αλλαγή της εποχής στην οποία ζει και το καινούργιο που έρχεται.

Αναφέρθηκε στις τρεις περιόδους, την προνεωτερικότητα, την νεωτερικότητα και την μετανεωτερικότητα, επισημαίνοντας, ότι η κάθε μια έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, τα οποία παρουσίασε και ανέλυσε. Τόνισε, ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να παραβλέπει τα χαρακτηριστικά της εποχής στην οποία ζει.

Υπάρχουν κάποια κομβικά γεγονότα, που καθορίζουν τις αλλαγές των εποχών, τα οποία οφείλουμε ως Εκκλησία να βλέπουμε, να αξιολογούμε και να ενεργούμε συντονισμένα, τόνισε ο Μητροπολίτης Περιστερίου.

Σε άλλο σημείο της εισηγήσεώς του αναφέρθηκε στην θεολογία της Εκκλησίας και στις ιδιωτικές θεολογίες που αναπτύσσονται από διαφόρους και πολλές φορές γίνονται συλλογικές, αφού προστίθενται οπαδοί. Υπογράμμισε ιδιαίτερα, ότι αυτές οι ιδιωτικές θεολογίες θέτουν σε κίνδυνο το ενιαίο και την αυθεντικότητα της θεολογίας της Εκκλησίας μας.

Τέλος, τόνισε, ότι οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε θεολογικά τη νέα εποχή της μετανεωτερικότητας που ανοίγεται μπροστά μας, σημειώνοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της που είναι η αποδόμηση της κοινότητας και της οικογένειας.

Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των ιερέων, την οποία συντόνισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος  ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Περιστερίου για την εισήγησή του τονίζοντας, ότι πολλοί Κληρικοί εγκλωβίζονται στην πνευματική αυτάρκειά τους και αρνούνται να δουν την αλλαγή των εποχών. Οι εποχές όμως αλλάζουν, διαδέχονται η μια την άλλη και η ευθύνη των Κληρικών είναι να αξιολογήσουν την αποστολή τους και τη θέση τους μέσα στην κοινωνία. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε σε τρέχοντα υπηρεσιακά και διοικητικά θέματα, εν όψει μάλιστα και της καλοκαιρινής περιόδου.

Παράλληλα με την Ιερατική Σύναξη, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού, πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία για τους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο         https://photos.app.goo.gl/uQeERn19THMEnuUMA

 

Διαβάστηκε 196 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.