Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:04 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 19 Μαϊος 2023 00:26

Το Λαογραφικό Μουσείο Αγρινίου τίμησε την Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κείμενο Απόστολος Κων. Καρακώστας. Φωτογραφίες Α.Κ. Καρακώστα, Ν. Νάσιου & Κ. Νάκου.

Την Πέμπτη 18 Μάη το Λαογραφικό Ιστορικό Φιλολογικό Μουσείο τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων παραμένοντας ανοιχτό στους επισκέπτες του πρωί και απόγευμα.

Η ημερομηνία αυτή είναι καθιερωμένη εδώ και 46 χρόνια σαν Διεθνής Ημέρα εορτής των Μουσείων.

Σε συνεργασία με τους συλλόγους «Παναιτωλοακαρνανικός Σύλλογος Γυναικών» και «Οι Φίλοι του Λαογραφικού Μουσείου Αιτωλοακαρνανίας», αποφάσισε και κάλεσε με ανακοινώσεις του τους πολίτες του Αγρινίου να το επισκεφθούν και να ενημερωθούν για τον πολύχρονο αγώνα ύπαρξής του.

Η Πρόεδρος του Μουσείου επί σαράντα χρόνια, ακαταπόνητη και βραβευμένη από τον Δήμο Αγρινίου κυρία Μαίρη Χρυσικοπούλου, η κυρία Νίκη Πατσιάλη Πρόεδρος του συλλόγου Φίλων του Μουσείου,  η κυρία Δέσποινα Αναγνωστοπούλου Πρόεδρος και η κυρία Λαμπρινή Αντωνάτου ταμίας του συλλόγου Γυναικών, υποδέχθηκαν τους επισκέπτες στον χώρο του Μουσείου.

Στα ελάχιστα ελεύθερα τετραγωνικά, από τα χιλιάδες εκθέματα που κατακλύζουν τον χώρο, πρόσφεραν με την φιλοξενία που πάντα τις διακρίνει, ένα  κέρασμα γλυκού και αναψυκτικού πριν τους ξεναγήσουν.

Πολλοί ήταν οι Αγρινιώτες που πέρασαν για πρώτη φορά την πόρτα του Μουσείου που στεγάζεται στην οδό Κέντρου αριθμός 20 στο Αγρίνιο. Όπως και πολλοί ήταν οι φίλοι του Μουσείου που το επισκέφθηκαν μία ακόμα φορά λόγω της συμβολικής συμμετοχής του στην Παγκόσμια γιορτή της 18 του Μάη.

Εκπαιδευτική επίσκεψη το απόγευμα πραγματοποίησε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Αγρινίου. Τους μαθητές συνόδεψαν ο Διευθυντής του κύριος Νικόλαος Νάσιος, ο σύμβουλος Σταδιοδρομίας κύριος Κωνσταντίνος Νάκος, οι εκπαιδευτικοί κυρία Ουρανία Κιτσοκώστα και κύριος Ηλίας Ψαρράς και η Ψυχολόγος κυρία Γεωργία Αναστασιάδη.

Αγρινιώτες που έχουν στην κατοχή τους από τους προγόνους τους αντικείμενα άλλων εποχών, ρώτησαν την κυρία Χρυσικοπούλου αν μπορούν να γίνουν δωρητές στο Μουσείο. Και εκείνη τους βεβαίωσε ότι τα πολύτιμα ενθύμια-μικρά ή μεγάλα-που έχουν στην κατοχή τους γίνονται δεχτά. Και με αυτή την προσφορά τους θα διασφαλίσουν την ασφαλή διατήρησή τους και τα αγαπημένα τους ενθύμια θα γίνουν προσιτά στην θέα και την μελέτη τους από τις τωρινές αλλά πολύ περισσότερο από τις μελλοντικές γενιές. Η δωρεά τους θα φέρει το όνομά τους.

Τα πλούσια σε ποικιλία ανεκτίμητα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου, ήδη τις περασμένες δεκαετίες έχουν μελετηθεί από ιστορικούς ερευνητές, συγγραφείς, ποιητές, συλλέκτες και φοιτητές που βοηθήθηκαν τα μέγιστα στην εκπόνηση ποικίλων Πανεπιστημιακών εργασιών τους.

Ο μεγάλος πόθος της Προέδρου κυρίας Χρυσικοπούλου [i] και των φίλων και συνδρομητών του Λαογραφικού Μουσείου ήταν πάντα και είναι η στέγασή του σε ένα ευρύχωρο δικό του χώρο. Έτσι θα αξιοποιηθούν πλήρως τα διαχρονικά πλούσια εκθέματά του και θα γίνει πόλος έλξης επισκεπτών από όλη την Ελλάδα ακόμα και το εξωτερικό.

Τα εκθέματά του που έχουν ιστορία δυο αιώνων, μόνο έτσι θα αξιοποιηθούν και θα συμβάλουν στην ανοδική πολιτιστική πορεία της πόλεως του Αγρινίου και εν γένει της Αιτωλοακαρνανίας.

Όλοι ευχόμαστε γρήγορα να ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες στις αποθήκες καπνού Παπαπέτρου. Και να στεγαστούν στον άπλετο χώρο τους τα «διαμάντια» της περιοχής μας όπως αυτό του Λαογραφικού Μουσείου αλλά και άλλα που ελλείψει εκθεσιακού χώρου, ελάχιστοι Αγρινιώτες τα γνωρίζουν.

Και αναφέρομαι στο «Μουσιακό Εργαστήρι Υφαντικής Τέχνης που διατηρεί με προσωπικούς αγώνες η κυρία Αρετή Ροκά. Σπάνιες υφαντικές δημιουργίες και τεχνικές που αξίζουν και θα πρέπει να διασωθούν, κινδυνεύουν να χαθούν και μαζί τους ένα πολιτιστικό κομμάτι του τόπου μας ελλείψει κατάλληλου χώρου.

Οι επισκέψεις συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ. Πέρασαν από το Μουσείο πολλοί πολίτες της πόλεως, πέραν του προσδοκώμενου αριθμού επισκεπτών.

Α.Κ.Κ.

[i] Η καθηγήτρια ξένων γλωσσών κυρία Μαίρη Χρυσικοπούλου είναι συνταυτισμένη με το Λαογραφικό Μουσείο που ίδρυσε. Είναι πρόεδρός του για πάνω από σαράντα χρόνια. Βραβεύτηκε από τον Δήμαρχο κύριο Γεώργιο Παπαναστασίου  σε αναγνώριση για την μεγάλη της προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης του Αγρινίου.

Το μακρινό 1959, πριν 63 χρόνια, ιδρύθηκε στο Αγρίνιο ο Φιλολογικός & Λογοτεχνικός Όμιλος «Κώστας Χατζόπουλος». Ένα από τα ιδρυτικά μέλη ήταν η κυρία Μαίρη Χρυσικοπούλου. (είναι η μόνη εν ζωή ιδρυτικό μέλος). Από τότε δεν σταμάτησε να συμμετέχει σε όποια πρωτοβουλία πάρθηκε στην πόλη για θέματα πολιτισμού και διατήρησης της παράδοσης του τόπου, μέσα από εκδηλώσεις, διαλέξεις, συνεντεύξεις, αρθρογραφία και συγγραφή βιβλίων.

Κορυφαία δημιουργία της η λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου, η συλλογή χιλιάδων μοναδικών και σπάνιων εκθεμάτων, αντικειμένων που χρησιμοποιήθηκαν τους τελευταίους δύο αιώνες, από το 1821 και μετά. Ο διακαής της πόθος είναι να βρεθεί μόνιμη στέγη για αυτή την μοναδική συλλογή.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 259 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.