Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  3:01 μμ
 
wm small
Τρίτη, 02 Μαϊος 2023 15:12

Ζεστή ανταπόκριση και κοινωνικά μηνύματα στην παρουσίαση του μυθιστορήματος «Το πιο γλυκό λεμόνι» του Ρένου Χριστοδουλίδη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σημαντική υπήρξε η ανταπόκριση στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Ρένου Χριστοδουλίδη, «Το πιο γλυκό λεμόνι» την Κυριακή στις 30  Απριλίου του 2023, που πραγματοποιήθηκε στο Κτίριο Χρυσόγελου, που διοργάνωσαν ο Τομέας Πολιτισμού της ΠΔΕ σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Αιτωλοακαρνανίας. Παράλληλα ολοκληρώθηκε η εικαστική έκθεση του Νίκου Ντούμα, «Γένεσις». Οι εκδηλώσεις είχαν την στήριξη του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη και του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκου Κοροβέση.

Την εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός. Στον σχετικό του χαιρετισμό αναφέρθηκε στην ψυχική δύναμη των ανθρώπων με αναπηρία που αποτελούν ένα φωτεινό παράδειγμα αγωνιζόμενου ανθρώπου, ευχόμενος η θεία δύναμη να επικουρεί αυτό τον ξεχωριστό αγώνα ζωής. Αποκαλυπτική υπήρξε και η ομιλία της Φιλολόγου Παναγιώτας Φλωροπούλου, η οποία προέβη σε μια διαφωτιστική αναφορά του τρόπου ζωής, των συναισθημάτων και των σκέψεων,  αλλά και της αντιμετώπισης των αναπήρων από το κοινωνικό περιβάλλον, καταθέτοντας τη δική της προσωπική εμπειρία. Ιδιαιτέρως συγκινητική υπήρξε και η εισήγηση της Φιλολόγου και Επιμελήτριας της Ομάδας Φιλαναγνωσίας του 2ου   Γενικού Λυκείου της Ι.Π Μεσολογγίου, Ελένης Πλακίδα, η οποία επισήμανε την ανάγκη αλλαγής της στάσης της κοινωνίας απέναντι στα άτομα με αναπηρία, υιοθετώντας μια πιο δίκαιη, ανθρώπινη, αξιοπρεπή συμπεριφορά, απαλλαγμένη από τον οίκτο που περιορίζει τον αγώνα για έμπρακτη άσκηση του αληθινού ανθρωπισμού που διαφυλάττει ως κόρη οφθαλμού την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό του ανθρώπου.

Οι ξεχωριστές αυτές ομιλίες επιστεγάστηκαν  από την εισήγηση του  συγγραφέα του βιβλίου, Ρένου Χριστοδουλίδη, ο οποίος παρέθεσε μια κατατοπιστική αναφορά στο περιεχόμενο του βιβλίου του, τη βάση της έμπνευσή του και φυσικά  στο κοινωνικό του μήνυμα. Η εκδήλωση διανθίστηκε με την υπέροχη  μουσική επένδυση των μαθητών της Ομάδας Φιλαναγνωσίας του 2ου Γενικού Λυκείου της Ι.Π Μεσολογγίου που έτερψε το κοινό με τη φωνή, την απαγγελία και τη μουσική εκτέλεση μουσικών και ποιητικών αποσπασμάτων, στέλνοντας το μήνυμα ότι η τέχνη είναι ένας μοναδικός δίαυλος ευαισθητοποίησης και εξευγενισμού των ανθρώπων. Η παρουσίαση και ο  άψογος συντονισμός της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από την Εκπαιδευτικό και Msc Φιλόλογο Σόφη Λαναρά, Ειδική Συνεργάτιδα του Κτιρίου Χρυσόγελου στον Τομέα Συγγραφικών Έργων, Ερευνών και Ημερίδων.

20230502 ΝΙΚΟΣ ΝΤΟΥΜΑΣ ART AND HEART

Την ίδια ημέρα το Κτίριο Χρυσόγελου είχε τη χαρά να υποδεχτεί στους χώρους του την Καλλιτεχνική Ομάδα της Χριστίνας Μπλαχούρα, «Art and heart» από το Αγρίνιο, απολαμβάνοντας την ξενάγηση του δημιουργού της έκθεσης «Γένεσις» Νίκου Ντούμα. Η ομάδα πλαισιωνόταν ειδικά από μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης συνοδευόμενοι από τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς της καλλιτεχνικής ομάδας, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό τους για τα αξιόλογα εικαστικά έργα με την ξεχωριστή ευαισθησία και έμπνευση. Με την παρούσα επίσκεψη ολοκληρώθηκε και η παρουσίαση της εν λόγω έκθεσης  που έχαιρε της επισκεψιμότητας όχι μόνο πλήθους κόσμου που τίμησε πραγματικά τον καλλιτέχνη, αλλά και των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Αιτωλοακαρνανίας,μονάδων  είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την έμπνευση, τη φαντασία, την ξεχωριστή δημιουργία αλλά και με τα ατομικά και κοινωνικά μηνύματα των έργων του Νίκου Ντούμα, μέσω ειδικά της παρακολούθησης βιωματικών προγραμμάτων που πραγματοποίησαν οι υπάλληλοι του Κτιρίου Χρυσόγελου και εμψυχώτριες, , Μαρία Καρατζογιάννη ,Τζένη Τσιαντοπούλου και Αποστολία Πάστρα.

Ο Τομέας Πολιτισμού συνεχίζει την πολιτιστική του δράση με ενδιαφέρουσες  βιβλιοπαρουσιάσεις  και εκθέσεις που άπτονται τόσο του κοινωνικού ενδιαφέροντος και της κοινωνικής ευαισθησίας όσο και της πνευματικής καλλιέργειας του κοινού, στοχεύοντας σε μια αδιάκοπη ενασχόληση με τον χώρο των γραμμάτων, της τέχνης και των ανθρώπων που τα υπηρετούν επάξια.

 

Διαβάστηκε 217 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.