Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:25 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023 09:58

Εκλογές 2023: Συνεδριάζει η Διακομματική Επιτροπή Εκλογών για τους όρους διεξαγωγής του ντιμπέιτ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Υπό την προεδρία της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών Καλλιόπης Σπανού, συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη 27/4, στις 10:30, η Διακομματική Επιτροπή Εκλογών που θα συζητήσει τους όρους διεξαγωγής του τηλεοπτικού ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Η Διακομματική Επιτροπή συγκροτήθηκε με κατεπείγουσα απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, με στόχο την υποβολή προτάσεων για την εφαρμογή των διατάξεων της εκλογικής νομοθεσίας.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών, στην οδό Σταδίου.

Τα κόμματα θα ορίσουν εκπρόσωπο ο οποίος θα μετάσχει στις διαβουλεύσεις για την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου με βάση τα τελευταία ποσοστά του κάθε σχηματισμού, ενώ θα καθοριστούν και οι περιορισμοί στις εμφανίσεις των υποψηφίων στα ΜΜΕ. Από τους περιορισμούς εξαιρούνται οι πρόεδροι ή αρχηγοί κομμάτων και οι υποψήφιοι βουλευτές Επικρατείας.

 Αντικείμενο αντιπαράθεσης η τηλεμαχία

Η τηλεμαχία εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο ανοιχτής πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως «το ντιμπέιτ που πρέπει να γίνει είναι με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε τρία αιτήματα στην Διακομματική Επιτροπή. Ένα ντιμπέιτ του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό, στο οποίο περιλαμβάνεται και ένα δεύτερο με όλα τα υπόλοιπά κόμματα, αλλά και η πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για ισότιμο χρόνο στα ΜΜΕ για όλα τα κόμματα όπως επίσης και πλήρη ενημέρωση για τις δημοσκοπήσεις.

Απότην πλευρά του το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει ήδη δηλώσει θετικό ως προς «τη διεξαγωγή ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων, που εκπροσωπούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο, προκειμένου οι πολίτες να συγκρίνουν προγραμματικές θέσεις και προτάσεις».

Θολώνει το μετεκλογικό τοπίο συνεργασίας

Το θέμα των κυβερνητικών συνεργασιών περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας χτυπά την πίσω πόρτα του ΠΑΣΟΚ και το καλεί ακόμη και με ψήφο ανοχής να συμπορευτούν από κοινού σε μια κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις πρώτες εκλογές.

Η έμμεση πρόταση του κ. Τσίπρα προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, δεν γίνεται τυχαία τώρα. Ο λόγος που ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε και άλλον τρόπο για να μπορέσει να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ είναι γιατί θέλει να θολώσει το τοπίο, σύμφωνα με τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη.

Και αυτό για να μην αναδειχθεί περαιτέρω η πρόταση Βαρουφάκη για το πρόγραμμα «Δήμητρα» και τις συνέπειες του προγράμματος για την ελληνική κοινωνία.

Και άρα η συζήτηση να γίνει μεταξύ των δύο κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ στο παρασκήνιο και κατά κύριο λόγο στις διερευνητικές εντολές και λιγότερο με το ΜέΡΑ25 που θα είναι σε δεύτερο πλάνο.

47 τα υποψήφια κόμματα

Εξέπνευσε, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων των ονομάτων και των εμβλημάτων κομμάτων και συνασπισμών που θέλουν να λάβουν μέρος στις εκλογές της 21ης Μαΐου στον Άρειο Πάγο.

Όπως έγινε γνωστό, εντός προθεσμίας υποβλήθηκαν 47 συμμετοχές -μεταξύ των οποίων και το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη «Έλληνες», στο οποίο φέρεται να έχει την ηγεσία ο απόστρατος ταξίαρχος και πρώην καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Δημήτρης Χατζηλιάδης.

Φάκελο κατέθεσε και το κόμμα «ΕΑΝ» του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου.

cnn.gr

Διαβάστηκε 257 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023 09:59
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του EklogesDytika.gr

Ενημέρωση με ειδήσεις απο την τοπική και εθνική πολιτική σκηνή για την καλύτερη ενημέρωση και τις καλύτερες επιλογές!!!

https://eklogesdytika.gr/