Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  5:34 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 19 Απριλίου 2023 13:10

Επείγουσα δράση για την προστασία του εδάφους

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Υπογράψτε το Mission Soil Manifesto.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Δίκτυο Έρευνας και Καινοτομίας των Ευρωπαϊκών Περιφερειών (ERRIN) πραγματοποίησαν την εκδήλωση έναρξης του Mission Soil Manifesto. Η εκδήλωση έναρξης ήταν ένα βασικό ορόσημο για την επιτυχία της αποστολής της ΕΕ «A Soil Deal for Europe». Το Mission Soil Manifesto υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για δράση για την προστασία της υγείας του εδάφους. 

Αντιπροσωπεύει ένα βασικό βήμα για περαιτέρω τοπική δέσμευση κινητοποιώντας περιφέρειες, δήμους, οργανισμούς, επιχειρήσεις, σχολεία και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, καθώς και πολίτες. Όλοι τους μπορούν πλέον να γίνουν μέρος μιας κοινότητας που φροντίζει και δρα για την υγεία του εδάφους. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έναρξης, οι συμμετέχοντες γνώρισαν την αποστολή «A Soil Deal for Europe» (Mission Soil) και το Μανιφέστο της. Στην ομιλία του με βίντεο, ο Επίτροπος Wojciechowski χαιρέτισε το Μανιφέστο και υπογράμμισε την άνευ προηγουμένου κινητοποίηση πίσω από το Mission Soil. Σε λιγότερο από 2 χρόνια από την έναρξή του, τα κράτη μέλη και οι συνδεδεμένες χώρες έχουν πραγματοποιήσει ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών με άμεση σύνδεση με την αποστολή.

Σχετικά με την αποστολή της ΕΕ για το έδαφος

Το Mission Soil υποστηρίζει τη δημιουργία 100 ζωντανών εργαστηρίων (τόπων για πειράματα στο έδαφος) και φάρων (τόπων για την προβολή καλών πρακτικών) που οδηγούν τη μετάβαση προς υγιή εδάφη σε αγροτικές και αστικές περιοχές έως το 2030. Η Mission Soil πραγματοποιεί επίσης ένα φιλόδοξο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας, προάγει την παρακολούθηση του εδάφους στην ΕΕ και αυξάνει τη συμμετοχή του κοινού για την προστασία και την αποκατάσταση του εδάφους. Από την έναρξή του το 2021, πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ έχουν αφιερωθεί στην ερευνητική του ατζέντα. Οι αιτήσεις για την υποβολή προτάσεων έρευνας και καινοτομίας στο πλαίσιο του τελευταίου προγράμματος εργασίας είναι ανοιχτές έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2023.

Υπογράψτε το Mission Soil Manifesto

Το Mission Soil Manifesto στοχεύει να φέρει μαζί τους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς χάραξης πολιτικής, τους ενδιαφερόμενους φορείς και τους πολίτες σε μια ζωντανή κοινότητα που φροντίζει για την υγεία του εδάφους. Στοχεύει στην προώθηση της τοπικής γνώσης, της καινοτομίας και των επενδύσεων ευαισθητοποιώντας ότι για να προστατεύσουμε τα εδάφη μας πρέπει να αγωνιστούμε για περισσότερα. Οι υπογράφοντες το έγγραφο θα αναγνωρίσουν την ανάγκη για δράση για την υγεία του εδάφους και θα μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες για τη βελτίωση της υγείας του εδάφους. Θα έχουν πρόσβαση στα πιο πρόσφατα ερευνητικά αποτελέσματα, μαζί με την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε δραστηριότητες και εκδηλώσεις ανταλλαγής γνώσεων για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για το έδαφος μας.

Το εθελοντικό έγγραφο μπορεί να υπογραφεί από εκπροσώπους δήμων, περιφερειών, ιδιωτικών ή δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, ΜΚΟ και φιλανθρωπικών οργανώσεων, σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και από ερευνητικά ιδρύματα. Τα άτομα μπορούν επίσης να υπογράψουν το Μανιφέστο και να γίνουν «Friends of the Mission Soil».

Με την υπογραφή του Mission Soil Manifesto, οργανισμοί και άτομα μπορούν να επιδείξουν τη δέσμευσή τους για την προστασία και την αποκατάσταση της υγείας του εδάφους και να βοηθήσουν στην οικοδόμηση δυναμικής προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Γίνοντας υποστηρικτής του εδάφους, ο καθένας μπορεί να βεβαιωθεί ότι κανένα έδαφος δεν θα μείνει μόνο του.

Υπόγραψε εδώ

Επόμενα βήματα

Το Μανιφέστο θα παρουσιαστεί επίσης στην Επιτροπή των Περιφερειών, στις 20 Απριλίου 2023 στο Τάμπερε της Φινλανδίας.

Οι υπογράφοντες του Μανιφέστου θα τιμηθούν στην πρώτη έκδοση της European Mission Soil Fair που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους. Αυτή θα είναι μια στιγμή για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία του εδάφους, την πρόσκληση των ενδιαφερόμενων μερών να ανταλλάξουν καλές πρακτικές και να κάνουν απολογισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων που έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής. Θα δημιουργηθεί εξίσου ένας αποκλειστικός ιστότοπος που θα λειτουργεί ως ενιαία υπηρεσία για περαιτέρω πληροφορίες και ενέργειες.

Ιστορικό

Τα εδάφη της Ευρώπης μάς παρέχουν τη βάση για την παραγωγή τροφίμων μας, καθώς και βασικές υπηρεσίες οικοσυστήματος, όπως η υποστήριξη καθαρού νερού, η δέσμευση άνθρακα και η άνθηση ενδιαιτημάτων για τη βιοποικιλότητα. Παρά τη σημασία τους, περίπου το 60% των εδαφών στην Ευρώπη θεωρούνται «ανθυγιεινά».

Για να βελτιώσει την κατάσταση των εδαφών και να συνεχίσει να παρέχει αυτές τις ζωτικής σημασίας υπηρεσίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2021, ίδρυσε τις αποστολές της ΕΕ με στόχο να παραδώσει απτά αποτελέσματα για την έρευνα και την καινοτομία, την πολιτική και την πρακτική έως το 2030.

Μέσω των περιβαλλοντικών στόχων της, η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2023-27 διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τους κανόνες για την προστασία του εδάφους και ενθαρρύνει τους γεωργούς να λάβουν επιπλέον μέτρα για τη βελτίωση της διαχείρισης του εδάφους. Οι συνέργειες μεταξύ της ΚΓΠ και του Mission Soil θα αξιοποιηθούν πλήρως, για παράδειγμα με την κλιμάκωση των λύσεων που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της Αποστολής μέσω της ΚΓΠ.

Διαβάστηκε 330 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία