Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  2:01 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 10 Απριλίου 2023 13:43

Μενίδι Αμφιλοχίας: Αυτός ο τόπος χρειάζεται μια «επίθεση πολιτισμού»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μενίδι Αμφιλοχίας: Αυτός ο τόπος χρειάζεται μια «επίθεση πολιτισμού»

Γράφει ο Κώστας Γαλάνης*

Στα όρια του διευρυμένου δήμου Αμφιλοχίας, στην βορειοανατολική ακτή του Αμβρακικού κόλπου, εκεί όπου τελειώνει το ιστορικό Μακρυνόρος, ξεπροβάλλει το Μενίδι. Ίσως το πιο γνωστό ψαροχώρι στον οδικό άξονα της Δυτικής Ελλάδας, από την Πάτρα έως τα Ιωάννινα.

Με φυσική ομορφιά που σε καθηλώνει, καθώς το καταπράσινο βουνό «βουτάει» στη θάλασσα, το Μενίδι εδώ και δεκαετίες αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο των ταξιδιωτών, αλλά και των κατοίκων των πόλεων που βρίσκονται κοντά του. Θεωρείται, όχι αδίκως, το επίνειο της Άρτας, αλλά πλέον με την πλήρη λειτουργία της Ιόνιας οδού, βρίσκεται κοντά σε όλα τα αστικά κέντρα της περιοχής και όχι μόνο.

Ένα ιδιαίτερα φιλόξενο και αρχοντικό μέρος, με επαγγελματίες που ξέρουν πως να υποδεχθούν και να παρέχουν τα πάντα στους επισκέπτες τους.

Αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει και αξίζει να σημειωθεί, είναι η αρχοντιά που έχει αυτό το μέρος. Η μοναδική αίσθηση φιλοξενίας που αισθάνεται ο επισκέπτης, όπως φυσικά και ο θαυμασμός για το πόσο περιποιημένο είναι το Μενίδι από όλους. Οι ντόπιοι, χάρη στην ιδιωτική τους πρωτοβουλία, έχουν διαμορφώσει έναν από τους ομορφότερους καλοκαιρινούς, και όχι μόνο, προορισμούς της Αιτωλοακαρνανίας.

Φθάνουν όμως όλα αυτά; Θα έλεγα πως όχι… Κάτι λείπει σε αυτό το μέρος για να αποκτήσει την υπεράξια που του αναλογεί και να καταφέρει να διευρύνει την τουριστική του σεζόν. Να πιάσουν τόπο οι προσπάθειες των ντόπιων!

Αυτό που χρειάζεται είναι μια «επίθεση πολιτισμού». Να αποκτήσει το Μενίδι την δική του ταυτότητα! Ίσως με μια σειρά από εκδηλώσεις και δράσεις που θα συνδυάζονται μαζί με τις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που προσφέρουν οι ντόπιοι επαγγελματίες.

Ένα σημείο αναφοράς. Κάτι γύρω από την θάλασσα. Ένα ενυδρείο ή ένα ναυτικό μουσείο. Ιδέες που ακούστηκαν και στο παρελθόν… Για παράδειγμα κάτι που θα μπορούσε να προβάλει τα τοπικά μας προϊόντα. Εξάλλου, η επισκεψημότητά του στηρίζεται κυρίως σε Ηπειρώτες και ξένους.
Ίσως μία μεγάλη τουριστική – ξενοδοχειακή επένδυση να μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή.

Το σίγουρο είναι ότι οι ντόπιοι, έχουν τις ιδέες τους. Αρκεί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, κάποιος επιτέλους να τους ακούσει.

Και όλα αυτά θα πρέπει να τα συνδυάσουμε με την προσβασιμότητα. Ο κόμβος Μενιδίου ακόμα… «γίνεται». Είναι χρόνια τώρα που οι ντόπιοι επαγγελματίες παλεύουν μόνοι τους. Σε αυτή την προσπάθεια βρήκαν πολλούς αρωγούς και φίλους, τους οποίους κατάφεραν να κάνουν «φανατικούς Μενιδιώτες».

Δεν φθάνει όμως μόνο αυτό. Χρειάζεται πολιτική παρέμβαση και να δημοπρατηθεί άμεσα ο κόμβος. Ένα έργο που θα αλλάξει άμεσα τα δεδομένα στο Μενίδι και θα προσφέρει άμεση πρόσβαση. Θα διευρύνει τη σεζόν και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην περιοχή μας. Στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ενός ολιστικού πλάνου μάρκετινγκ στο Δήμο Αμφιλοχίας, με το οποίο κάθε κοινότητα θα αναδεικνύει τα μοναδικά της χαρακτηριστικά και θα αλληλοσυμπληρώνεται με τις υπόλοιπες, ώστε να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα στην περιοχή μας.

Η Ιόνια Οδός έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην περιοχή. Αλλάζει το μοντέλο ανάπτυξης. Το Μενίδι λοιπόν είναι αναγκασμένο να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται, από ένα σύντομο πέρασμα… ένας θαυμάσιος προορισμός!

*Εκπαιδευτικός, δημοσιογράφος, επιχειρηματίας

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 512 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.