Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  5:41 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 07 Απριλίου 2023 13:28

Στ. Αραχωβίτης - Ολ. Τελιγιορίδου: “Απλήρωτοι από το 2022 οι αγρότες από μεταβιβάσεις δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης”

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μετά το φιάσκο της πληρωμής της Eιδικής Eνίσχυσης Βάμβακος, απλήρωτοι παραμένουν από το 2022 οι αγρότες, νέοι κυρίως, που έλαβαν δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης από μεταβιβάσεις.

Η αδιαφάνεια που διατρέχει τις σχετικές ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ για το θέμα δεν είναι αθώα. Πίσω της κρύβεται η πλήρης αδυναμία του Οργανισμού να ελέγξει και να πληρώσει σωστά τους δικαιούχους των ενισχύσεων αυτών. Έχει περάσει μισός χρόνος και άγνωστος αριθμός, κυρίως νέων αγροτών, βρίσκεται σε διαρκή αβεβαιότητα και δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ.

Οι δε καταγγελίες για ελλιπή ή και παντελή έλλειψη ελέγχων που ακολούθησαν, επιτείνουν την ανησυχία για την κατάσταση στις πληρωμές για μεταβιβάσεις δικαιωμάτων και τη διοικητική επάρκεια να κάνουν ακόμη και σήμερα τις πληρωμές και να στηρίξουν τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας.

Οι πράξεις μεταβίβασης δικαιωμάτων είναι άμεσα σχετιζόμενες με τη διαδοχή των αγροτών στην αγροτική εκμετάλλευση, και άρα αποτελεί κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξή τους και για τη στήριξη των νέων ώστε να εισέλθουν στο επάγγελμα. ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ όμως δεν ενδιαφέρονται για τη σημασία τους,  όπως δεν ενδιαφέρονται και για το τέλμα που έχουν οδηγήσει την αγροτική παραγωγή με τις πολιτικές τους.

Η ανικανότητα και η αδιαφορία του ΥπΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ να πληρώσουν στην ώρα τους και σωστά, επιβεβαιώνει περίτρανα την ανάγκη να απέλθουν λυτρωτικά για τον αγροτικό κόσμο.

Η ομηρία των αγροτών που περιμένουν ακόμη -χωρίς να βλέπουν φως- τις πληρωμές για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, έρχεται στη Βουλή, με πρωτοβουλία των βουλευτών Στ. Αραχωβίτη, Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και Ολ. Τελιγιορίδου  Αν. Τομεάρχη Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που κατέθεσαν σχετική ερώτηση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

04 Απριλίου 2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Έως πότε θα αναμένουν οι αγρότες την πληρωμή για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων;»

Η καταβολή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης 2022 που έγινε τον Οκτώβριο του 2022 άφησε, σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, απλήρωτους 4.040 παραγωγούς, για τους οποίους σύμφωνα με την ανακοίνωση εκκρεμούσε η ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων.

Στην δε πληρωμή της εξόφλησης του υπολοίπου 30% της Βασικής Ενίσχυσης έτους αιτήσεων 2022 και του πρασινίσματος που έγινε στις 22 Δεκεμβρίου 2022, στην αντίστοιχη ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφέρεται ότι στη πληρωμή περιλαμβάνονται  οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης έτους αιτήσεων 2022, πλην μικρών εξαιρέσεων για τις οποίες απαιτείται επί πλέον έλεγχος ή προσκόμιση δικαιολογητικών.

Το γεγονός ότι στην τελευταία αυτή ανακοίνωση αποσιωπάται ποιος ήταν ο αριθμός εκ των 4.040 παραγωγών αιτούντων μεταβιβάσεων που εν τέλει πληρώθηκαν το Δεκέμβριο 2022, είναι εύλογο να εντείνει το κλίμα αδιαφάνειας και αβεβαιότητας για την ορθότητα των πληρωμών. Αν δε σε αυτό συνυπολογίσει κανείς τις καταγγελίες που ακολούθησαν τις πληρωμές αυτές  για ελλιπή ή και παντελή έλλειψη ελέγχων στις πληρωμές τότε το τοπίο των εκκρεμουσών πληρωμών δικαιωμάτων από μεταβιβάσεις θολώνει εντελώς. Μέχρι σήμερα, εξακολουθούν ανελλιπώς να υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρονται στις εκκρεμότητες αυτές ενώ κάνουν λόγο ακόμη και πως  ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ, στους δικαιούχους των αντίστοιχων ενισχύσεων αγρότες.

Επειδή, οι πράξεις μεταβίβασης δικαιωμάτων είναι άμεσα σχετιζόμενες με την διαδοχή των αγροτών στην αγροτική εκμετάλλευση και αποτελεί κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξή τους και για την στήριξη των νέων ώστε να εισέλθουν στο επάγγελμα

Επειδή από την αδιαφάνεια που διατρέχει τις έως τώρα ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ για το θέμα γεννώνται σοβαρά ερωτηματικά για το πότε θα γίνει πληρωμή δικαιωμάτων σε αγρότες-κτηνοτρόφους που έχουν κάνει ή λάβει μεταβίβαση και άρα εντείνεται η ανησυχία, η αναταραχή και η αβεβαιότητα στους παραγωγούς για το πώς θα στηριχτεί η συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας

Επειδή η μεγάλη παρατηρούμενη ήδη καθυστέρηση στις πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων αλλά και τα πολύ σοβαρά προβλήματα που εντοπίζονται στην πολύ πρόσφατη πληρωμής της ειδικής ενίσχυσης στο βαμβάκι εντείνουν αυτή την ανησυχία για όλες τις πληρωμές και των αγνώστου αριθμού δικαιούχων δικαιωμάτων εκ μεταβιβάσεων.

Ερωτάται ο κος Υπουργός:

  1. Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των αιτούντων δικαιωμάτων μεταβιβάσεων για το έτος 2022 που δεν έχουν πληρωθεί ακόμη;
  2. Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι αποκλεισμού τους στις δύο (2) πληρωμές του 2022;
  3. Ποιά είναι η πρόοδος των ελέγχων για την ολοκλήρωση της πληρωμής αυτών των παραγωγών και πότε εκτιμάτε ότι θα ολοκληρωθούν και θα γίνει η πληρωμή;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Αραχωβίτης Σταύρος

Διαβάστηκε 280 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία