Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  10:57 πμ
 
wm small
Τρίτη, 04 Απριλίου 2023 12:35

Γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου από «Το σεντούκι του παππού» της Αριάδνης Δάντε στο Αγγελόκαστρο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το Σάββατο, 1 Απριλίου 2023, η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε, ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Θεόδωρος Τσιλίκας και τα μέλη του ερευνητικού προγράμματος που φέρει τον τίτλο «Το σεντούκι του παππού» συναντήθηκαν στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας και παρουσίασαν  σε παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς, εκπρόσωπους της Πολιτείας, καθώς και σε φίλους των βιβλίων μια εξαιρετική γιορτή.

ariadni 01

Θεόδωρος Τσιλίκας, Ελένη Μάντζιου, Αριάδνη Δάντε, Μελίνα Μάντζιου

ariadni 02

Το σεντούκι του παππού

Η γιορτή ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του αείμνηστου εκπαιδευτικού Περικλή Καίσαρη, συγγραφέα και συλλέκτη όλων των ποιημάτων που μελετά η ομάδα στο σεντούκι του παππού.

ariadni 03

Ο άοκνος εργάτης εκπαιδευτικός Περικλής Καίσαρης

ariadni 04

Ο Περικλής Καίσαρης με μαθητές του στην Ακρόπολη

Η γιορτή ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Προέδρου του Αγγελοκάστρου, κυρίου Παναγιώτη Κοτούμπα και τη σημαντική του αναφορά στο παιδικό βιβλίο και τη σχέση όλων μας με τα βιβλία.

ariadni 05

Παναγιώτης Κοτούμπας, Αριάδνη Δάντε

Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη χαρά να γνωρίσουν τους πρωταγωνιστές από το ομώνυμο διήγημα της συγγραφέως μέσα από τα χείλη των 21 μελών της ομάδας.

ariadni 06

Θεόδωρος Τσιλίκας, Αριάδνη Δάντε, Ομάδα «Το σεντούκι του παππού»

ariadni 07

Αριάδνη Δάντε, Μαρία Δώνου, Ευαγγελία Καροπούλου

ariadni 08

Αριάδνη Δάντε, Ορέστης Τσιτούρας, Έλενα Τσιλίκα

ariadni 09

Αριάδνη Δάντε, Μαρέβα Αρωνιάδα, Ελένη Μάντζιου

ariadni 10

Αριάδνη Δάντε, Νικόλας Τσιτούρας, Ανδρέας

Μετά από την αφήγηση του διηγήματος, η Αριάδνη Δάντε παρουσίασε το μήνυμα του γιου του αείμνηστου εκπαιδευτικού, Καθηγητή Γναθοσκοπικής Χειρουργικής, Παναγιώτη Καίσαρη προς τα μέλη της ομάδας.

Χαιρετισμός Εκδήλωσης - Μήνυμα Παναγιώτη Καίσαρη, γιου Περικλή Καίσαρη

Έπειτα, την εκδήλωση χαιρέτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κύριος Λάμπρος Δημητρογιάννης.

ariadni 11

Λάμπρος Δημητρογιάννης, Αριάδνη Δάντε

Στη συνέχεια, η Αριάδνη Δάντε εξήγησε στο κοινό τους κανόνες του παιχνιδιού που παίζει η ομάδα στις συναντήσεις της και επεξήγησε την πολύπλευρη καλλιέργεια των μελών τη ομάδας: γνωριμία με τις ψηφιακές συσκευές, εκφραστική ανάγνωση, γεωγραφία, λαογραφία, ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο, δημιουργική γραφή, ψηφιακή αφήγηση, παιχνιδοποίηση, παραγωγή ψηφιακού περιεχομένου, ρητορική, ενδυνάμωση αυτοεικόνας, κλπ.

Σε κάθε παιχνίδι υπάρχουν πέντε ρόλοι που υπόσχονται νίκες και ποτέ ήττες. Η ομάδα παίρνει μόνο τέσσερις από τους πέντε ρόλους του παιχνιδιού: του Αφηγητή, του Εξερευνητή Διαδικτύου, του Ζωγράφου και του Παρουσιαστή. Κάθε φορά αναζητείται ο πέμπτος παίκτης: ο Καλεσμένος. Η ομάδα γνωρίζει τον καλεσμένο μέσω του παρουσιαστή, ο αφηγητής του απαγγέλει ένα ποίημα από το σεντούκι και ο εξερευνητής Διαδικτύου τον ξεναγεί σε μια χώρα. Έπειτα, ο ζωγράφος του παραθέτει μια ζωγραφιά με τη σκηνή και ύστερα ο καλεσμένος καλείται να δημιουργήσει μια μικρή ιστορία.

Οι εκπαιδευτικοί Θεόδωρος Τσιλίκας, Μαρία Δώνου, Ελένη Μάντζιου και Μελίνα Μάντζιου, που αποτελούν το ενήλικο κοινό της ομάδας συμπαρουσίασαν με τη συγγραφέα τους προορισμούς των ταξιδιών και καθοδήγησαν τα παιδιά της ομάδας στις καρέκλες του παιχνιδιού.

Πρώτος προορισμός η ήπειρος της Ασίας και η χώρα της Κορέας. Ο τίτλος του ποιήματος ήταν «Χίλια και χίλια χρόνια». Οι Κορεάτες τίμησαν στην ποίησή τους τους γονείς και έθιξαν το θέμα της εστίας. Ευχήθηκαν για ένα σπίτι, γιατί αυτό που επιδιώκουν οι άνθρωποι και στη σημερινή εποχή είναι μια κατοικία. Ένα σπίτι για να ζούμε καλά, να είμαστε γεροί και να δημιουργούμε όσο ζούμε.

ariadni 12

Η 1η ομάδα εμπνέει τη Νηπιαγωγό Ελένη Δημητρέλλου

Η σύνθεση της πρώτης ομάδας έκρυβε στον ρόλο της αφηγήτριας τη μαθήτρια Σοφία Παπαγιάννη, στον ρόλο του παρουσιαστή τον μαθητή Νικόλα Τσιτούρα, στον ρόλο της εξερευνήτριας του Διαδικτύου τη συγγραφέα Αριάδνη Δάντε και στον ρόλο του ζωγράφου τον μαθητή Σωτήρη Ρουσσογιάννη. Στην καρέκλα της καλεσμένης κάθισε η νηπιαγωγός του 3ου Νηπιαγωγείου Ναυπάκτου, κυρία Ελένη Δημητρέλλου και χάρισε στο κοινό έναν υπέροχο μονόλογο-ωδή προς τους γονείς.

Επόμενος σταθμός μας, ήταν η ήπειρος της Ευρώπης και για πρώτη στάση στη γηραιά ήπειρο δεν θα μπορούσε παρά να επιλεγεί η πατρίδα μας, η Ελλάδα. Αφού οικοδομηθεί η στέγη, το επόμενο που πρέπει να εξασφαλισθεί είναι η ελευθερία. Το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας και η ανάγκη των ανθρώπων για ξεσηκωμό φαίνεται στο αντάρτικο ποίημα «Βροντάει ο Όλυμπος». Οι παίκτες της δεύτερης ομάδας ήταν ο μαθητής Άγγελος Κοτσίου στον ρόλο του αφηγητή, η μαθήτρια Ευαγγελία Καροπούλου στον ρόλο της παρουσιάστριας, η εκπαιδευτικός Μαρία Δώνου στον ρόλο της εξερευνήτριας Διαδικτύου και η μικρή Μαρέβα Αρωνιάδα στον ρόλο της ζωγράφου. Στην καρέκλα της καλεσμένης κάθισε η μαμά Δώρα Μακρυπίδη από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου. Με αφορμή το ποίημα και τις πληροφορίες που έλαβε η Δώρα, εξιστόρησε σε όλους όσα διαδραματίστηκαν στον Όλυμπο τότε που ως θεά Ήρα βοήθησε τον Δία να ανέβει στον θρόνο του.

ariadni 13

Η 2η ομάδα εμπνέει την Ιστορικό Δώρα Μακρυπίδη

Περνώντας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού Ωκεανού, φτάνουμε στην Αμερική. Ο τρίτος προορισμός ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Το μήνυμα του ποιήματος είναι η αυτοπροστασία και ο σεβασμός στον αντίπαλο, αλλά και σε όλα τα πλάσματα της φύσης, ανεξαρτήτως μεγέθους. Ο τίτλος του τρίτου ποιήματος ήταν «Η γαλαζονούρα μύγα», η οποία τσίμπησε το κοινό με ποιητικό τρόπο για να δώσει το μήνυμα πως «Η ζωή μας είναι πολύτιμη και οφείλουμε εμείς οι ίδιοι να την προστατεύουμε».

Στο τρίτο παιχνίδι έπαιξε η αφηγήτρια Ελένη Μάντζιου, η παρουσιάστρια Αγγελίνα Νταλιάνη, ο εξερευνητής Διαδικτύου Θεόδωρος Τσιλίκας και η μικρή ζωγράφος Έλενα Τσιλίκα. Στη θέση της καλεσμένης κάθισε η Ιωάννα Σερμιντζέλη, μια προσωπικότητα με ιστορία στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας, που άκουσε τη γαλαζονούρα μύγα, περπάτησε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και μοιράστηκε μαζί μας την ιστορία της.

ariadni 14

Η 3η ομάδα εμπνέει τη Κοιτίδα Πολιτισμού Ιωάννα Σερμιντζέλη

Η τέταρτη στάση πραγματοποιήθηκε στη γειτονική ήπειρο της Αφρικής, στο Ζαΐρ. Ζωή με μοναξιά και μονοτονία δε γίνεται και γι' αυτό στο Ζαΐρ χορεύουν και διαλέγουν το ταίρι τους. Το χορευτικό ποίημα φανερώνει την ανάγκη των ανθρώπων για συντροφιά και αναδεικνύει την παντοτινή αγάπη στο ζευγάρι. Εκτός από τις ανάγκες των λαών για ένα γερό σπίτι, ελευθερία, σεβασμό στα άλλα πλάσματα και αυτοπροστασία, το 4ο παιχνίδι σημαίνει την ώρα της αγάπης.

Ο τίτλος του ποιήματος ήταν «Διαλέχτε, διαλέχτε» και στην καρέκλα της καλεσμένης κάθισε η Εικαστικός Μαρία Μαχαλιώτη, από το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Αγρινίου. Αφηγήτρια του ποιήματος ήταν η Ευαγγελία Σούμπαση, παρουσιαστής ο Γιώργος Σώκος, εξερευνήτρια Διαδικτύου η εκπαιδευτικός Μελίνα Μάντζιου και ζωγράφος ο Ορέστης Τσιτούρας. Η Μαρία, αφού συνέλεξε όλες τις πληροφορίες, μοιράστηκε μαζί μας την ιερή αποστολή της να διδάξει ζωγραφική στα παιδιά της Αφρικής.

ariadni 15

Η 4η ομάδα καθοδηγεί την Εικαστικό Μαρία Μαχαλιώτη

Στο πέμπτο παιχνίδι ο καλεσμένος Θοδωρής Τσιλίκας εμπνεύστηκε από τα μέλη της ομάδας, ήπιε το «Τσάι» των Αυστραλών και με την ιστορία του έκανε τα παιδιά να ξεκαρδιστούν από τα γέλια.

Ο Θοδωρής Τσιλίκας παρέα με μέλη από «Το σεντούκι του παππού»

Για την άρτια διοργάνωση της γιορτής εκφράζεται η ευγνωμοσύνη στις Εκδόσεις Τσιπούπολη (www.chipoupolis.com) για το υλικό και τα αναμνηστικά της παρουσίασης, στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Αγγελοκάστρου για το κέρασμα στους μεγάλους, στον επιχειρηματία Γιώργο Λάμπρη από το ΚΤΗΜΑ ΠΙΘΑΡΙ για τα πεντανόστιμα γεύματα των παιδιών, στο ανθοπωλείο Kosmas Flowers για τη πανέμορφη σύνθεση των λουλουδιών.

ariadni 17

Νίκος Σώκος, Αριάδνη Δάντε

Εκφράζονται θερμές ευχαριστίες στον Πρόεδρο του χωριού, Παναγιώτη Κοτούμπα  για την ουσιαστική τοποθέτησή του στην ομιλία του και το αναμνηστικό δώρο στη συγγραφέα, στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 17ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου και στα γλυκά πρωτάκια της κυρίας Ελένης Μάντζιου για την παρουσία τους, στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου για την επικοινωνία της εκδήλωσης και την παρουσία τους, στον σκηνοθέτη Γιώργο Λουριδά, πρώτο καλεσμένο στα παιχνίδια της ομάδας για την παρουσία και το μήνυμά του στους μαθητευόμενους παραγωγούς ψηφιακού περιεχομένου, στην κυρία Βίκυ Αγγέλη που παραβρέθηκε στη γιορτή μας και προσέφερε τα συλλεκτικά ημερολόγια της ΑΓΡΙΩΝΙΣ στην ομάδα.

ariadni 18

Γεώργιος Φίλιππας, Ελένη Μάντζιου, Χρήστος Σούμπασης, Αριάδνη Δάντε, Ευαγγελία Σούμπαση, Μελίνα Μάντζιου

ariadni 19

Χρήστος Σούμπασης, Αριάδνη Δάντε, Ευαγγελία Σούμπαση

ariadni 20

Γιώργος Λουριδάς, Αριάδνη Δάντε

ariadni 21

Βίκυ Αγγελή, Ελένη Δημητρέλλου, Αριάδνη Δάντε, Γιώργος Λουριδάς

ariadni 22

Αριάδνη Δάντε, Βάσω Τσακνή - Kosmas Flowers

ariadni 23

Σοφία Παπαγιάννη, Αριάδνη Δάντε, Αγγελίνα Νταλιάνη, Παναγιώτης Νταλιάνης

Υπενθυμίζεται πως «Το σεντούκι του παππού» συνεχίζει τα μηνιαία ταξίδια του με διαβατήριο την αγάπη για τα παιδιά, την ποίηση και την τεχνολογία και θα προσπαθήσει να προικίσει τα παιδιά με γνώσεις και αγαθές έξεις.

Ευχαριστούμε το κοινό που παραβρέθηκε και γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου μαζί μας.

Χρόνια πολλά, παιδιά! Χρόνια πολλά, Βιβλία!

Διαβάστηκε 1849 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Απριλίου 2023 13:14
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.