Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  2:19 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 03 Απριλίου 2023 17:47

Με θετικό αντίκτυπο και πάνδημη συμμετοχή οι εκδηλώσεις εορτασμού της 197ης Επετείου από την ηρωική «Έξοδο» του Μεσολογγίου / Το Πρόγραμμα μέχρι την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μόλις πέντε ημέρες πριν την κορύφωση των Εορτασμών για την 197η Επέτειο από την Ηρωική «Έξοδο» του Μεσολογγίου που θα λάβει χώρα το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Απριλίου 2023 και έχοντας διανύσει ήδη δυο βδομάδες με καθημερινές εκδηλώσεις απόδοσης τιμής και μνήμης προς του ένδοξους προγόνους που απέσπασαν θετικές εντυπώσεις,  οι εορτασμοί συνεχίζονται με πάνδημη συμμετοχή και εξαιρετικό ενδιαφέρον εκ μέρους του κόσμου που κατακλύζει αυτό το διάστημα το Μεσολόγγι και ευρύτερα το Δήμο.  

Ειδικότερα σήμερα Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 και ώρα  7.00 μ.μ. στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης (Πινακοθήκη, πλατεία Μάρκου Μπότσαρη) αναμένεται να πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της παραγωγής ντοκιμαντέρ μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων «Τόποι του Ελληνισμού: Μεσολόγγι», μια σύμπραξη του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και της ANIMASYROS Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εκπαιδευτική πρωτοβουλία, «με το βλέμμα στο μέλλον του Μεσολογγίου» με τη συμμετοχή της ιστορικού, σεναριογράφου και επιστημονικής σύμβουλου της ταινίας, κας. Μαρίας Σαμπατακάκη και του κ. Βασίλη Κ. Καραμητσάνη, εκτελεστή – Παραγωγού της ταινίας.

Λόγω καιρικών συνθήκων η Παράσταση Μουσικής & Λόγου αφιερωμένη στην Έξοδο του Μεσολογγίου «Αλωνάκι της Λευτεριάς» που ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη 4 Απριλίου 2023 αναβάλλεται.  

Την Τετάρτη 5 Απριλίου και ώρα 7:00 μ.μ. η Φιλαρμονική «Διονύσιος Σολωμός» και το Κέντρο Λόγου και Τέχνης Διέξοδος συνδιοργανώνουν την «Ημέρα μνήμης του Αρχηγού της Φρουράς των Μεσολογγιτών Αθανασίου Ραζή–Κότσικα» στον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι. Ειδικότερα θα πραγματοποιηθεί Πομπή με αφετηρία το Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος» και προορισμό το Μνημείο του Αθανασίου Ραζή–Κότσικα στον Κήπο των Ηρώων οπού με τη συμμέτοχη της Μπάντας «Διονύσιος Σολωμός» και του «Ιστορικού Συλλόγου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου» θα αποδοθούν τιμές.

Έπειτα στις 8:30 μ.μ. στην Αίθουσα Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας ο Δήμος Τρίπολης, ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου συνδιοργανώνουν την εκδήλωση για τον Τιμώμενο Δήμο των φετινών Εορτασμών για την 197η Επέτειο από την Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Δήμο Τρίπολης, με την εκδήλωση «Έξοδος Μεσολογγίου & Άλωση Τριπολιτσάς στο ποιητικό έργο του Διονυσίου Σολωμού».

Πρόκειται για μια εκδήλωση που έρχεται να ενισχύσει τους ιστορικούς δεσμούς των δυο περιοχών και να αναδείξει την πολυσήμαντη συνεισφορά τους στο ιστορικό γίγνεσθαι της πατρίδας μας. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα παραθέσει ομιλία ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Βασίλειος Καρδάσης. Ενώ θα αποδοθούν δημοτικά τραγούδια της κλεφτουριάς, από μουσικό σχήμα. Επιπροσθέτως θα πραγματοποιηθούν τοπικοί δημοτικοί χοροί από ομάδα του Παραρτήματος Λυκείου Ελληνίδων Τρίπολης δημιουργώντας εορταστικό κλίμα και αποδίδοντας σεβασμό στην παράδοση.

Την Πέμπτη 6 Απριλίου 2023 και ώρα 6:30 μ.μ. στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης – Πινακοθήκη, πλατεία Μάρκου Μπότσαρη θα πραγματοποιηθεί η Παρουσίαση του βιβλίου «Ω, Μεσολόγγι Αθάνατο!...». Στην εκδήλωση που συνδιοργανώνει ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, παρουσιάζει ο κ. Παναγιώτης Μυλωνάς. Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από τον φιλίστορα του Εξοδίτικου Έπους κ. Ελευθέριο Σαΐτη, επιχειρηματία και τον κ. Γεώργιο Έξαρχο, συγγραφέα καθώς και ανάγνωση κειμένων από μαθητές και μαθήτριες της ομάδας Φιλαναγνωσίας του 2ου Γενικού Λυκείου Μεσολογγίου.

Λίγο αργότερα στις 8:30 μ.μ. στον Αύλειο χώρο του παλαιού Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» θα λάβει χώρα Παράσταση μουσικής, λόγου και πολυμέσων από την Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Με την πάλα και το γιαταγάνι στο χέρι…». Στην εκδήλωση που συνδιοργανώνει ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου ερμηνεύουν ο Βασίλης Λέκκας, η Άντα Αθανασοπούλου και ο Αλέξανδρος Καλιακούδας. Ενώ αφηγητής είναι ο Γιάννης Στάνκογλου. (Η Μαρτυρία για την τελευταία πολιορκία του Μεσολογγίου, από τον αυτόπτη και αυτήκοο Ν. Κασομούλη, μέσα από τη ματιά του Δ. Φωτιάδη).  Τα Graphic animation επιμελείται ο Αγησίλαος Ρόμπολας ενώ τα κείμενα η Μαρίνα Κασσαβέτη. Την Καλλιτεχνική Επιμέλεια – Διεύθυνση  διευθύνει ο Σπύρος Χολέβας.  

Ακόμη στα πλαίσια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί Τρισδιάστατη χαρτογραφική προβολή (3d mapping) στην πρόσοψη του κτιρίου του Παλαιού Νοσοκομείου με αφηγητή τον Νίκο Αλιάγα που θα διαρκέσει έως το Σάββατο 7 Απριλίου 2023.  Δημιουργός της προβολής είναι η εταιρία Nanos Fireworks.

Την Παρασκευή 7 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ο Γενικός σημαιοστολισμός της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Εορταστικές εκδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών – Πανεπιστημιακές Σχολές Μεσολογγίου, Λύκεια, Γυμνάσια, Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Ειδικότερα:

  • Ώρα 11:00 π.μ. Κατάθεση στεφάνων από σπουδαστές και μαθητές στον Τύμβο του Κήπου των Ηρώων.
  • Ώρα 6:00 μ.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση στον Κήπο των Ηρώων. Κατάθεση στεφάνων από τις Τοπικές Αρχές, Συλλόγους, Οργανώσεις και Φορείς στον Τύμβο του Κήπου των Ηρώων.
  • Ώρα 8:00 μ.μ. Το Μεσολόγγι τιμά τις χώρες των Φιλελλήνων Τιμώμενη χώρα: Ελβετία
  • Χαιρετισμός από το Δήμαρχο του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κώστα Λύρο.
  • Χαιρετισμός από τον Πρέσβη της Ελβετίας κ. Stefan Estermann
  • Χαιρετισμός τον Δήμαρχο Schöfflisdorf κ. Herr Holf Huber

Εν συνεχεία την ιδία ώρα 8:00 μ.μ. στο Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος» θα λάβουν χώρα τα εγκαίνια της έκθεσης του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, με αναφορά στον Ιωάννη Ιάκωβο Μάγερ. Η έκθεση περιλαμβάνει τεκμήρια από την Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ «Δ.Ι. Πουρνάρας» και το αρχείο της ΕΣΗΕΑ, Πίνακες με τον Ιωάννη Ιάκωβο Μάγερ, δωρεά του κ. Γιάννη Ψυχοπαίδη στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ ενώ θα διαρκέσει από 7 έως 30 Απριλίου 2023. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά το Πρωί 11:00 π.μ. έως 1:30 μ.μ. και το Απόγευμα 7:30 μ.μ. έως 9:30 μ.μ. (εκτός Δευτέρας και Τρίτης).

Παράλληλα θα λάβει χώρα η Ομιλία – πάνελ «Ιωάννης Ιάκωβος Μάγερ: ο Ελβετός, ο Μεσολογγίτης, ο Δημοσιογράφος»

  • «Ο Ελβετός» τοποθέτηση από την κα Angélique Kourounis, ανταποκρίτρια στην Ελλάδα των Ελβετικών ΜΜΕ: Swiss Radio International Radio Suisse Romande TV, TSR, Swiss Info, Tribune de Genève, Le Temps.
  • «Ο Δημοσιογράφος» τοποθέτηση από την κα Μαρία Αντωνιάδου, Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ.
  • «Ο Μεσολογγίτης» τοποθέτηση από τον κ. Γιάννη Μακρή, Ιστοριοδίφη – Πρόεδρο της Αδελφότητας Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
  • Προβολή Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Ένας Ελβετός στο Πάνθεον των Ελλήνων Ηρώων» του Μεσολογγίτη Σκηνοθέτη Λευτέρη Δακαλάκη, για τη δημόσια ελβετική τηλεόραση RSI.
  • «Το άσμα της Εξόδου» Συναυλία λόγιας μουσικής για φωνή και πιάνο με έργα αποκλειστικά για την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου.

Εισαγωγή – απαγγελία: κ. Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

Τραγούδι: κα Δάφνη Πανουργιά Πιάνο: κ. Μάριος Καζάς

Παραγωγή: Καλλιτεχνικό Σύνολο Πολύτροπον

Η μεγάλη αυτή εκδήλωση αποτελεί συνδιοργανώση της Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα, του Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΑ, του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου.  

Ενώ ώρα 9:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί το Νυχτερινό προσκύνημα στον Κήπο των Ηρώων, προετοιμάζοντας το δρώμενο της ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη, υπό τη Διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.

 

Διαβάστηκε 337 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.