Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  5:03 πμ
 
wm small
Σάββατο, 01 Απριλίου 2023 23:28

1ο Λύκειο Μεσολογγίου: Μάγεψε το κοινό στον 5ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ανακοίνωση του 1ου Λυκείου Μεσολογγίου.

Την Παρασκευή 31/03/2023 και ώρα 9.30μμ. πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης του  Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου ο 5ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης που συνδιοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Βαλβείου Βιβλιοθήκης  σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, στο πλαίσιο των Εορτών για την 197η επέτειο της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε το 1ο Λύκειο Μεσολογγίου – Παλαμαϊκή Σχολή,  όπου ομάδα μαθητριών διάβασε με παραστατικό και βιωματικό τρόπο απάνθισμα αποσπασμάτων από τα κείμενα : « Το Μεσολόγγι της Αρχοντιάς» Β. Πάικος, « Το Μεσολόγγι και ο Κωστής Παλαμάς» Θ. Μακρόπουλου , Αθήνα 1959,

ΝΕΚΥΣΙΑ ,αφιέρωμα στα τριάντα χρόνια από το θάνατο των: Παλαμά, Μαλακάση , Τραυλαντώνη, 1973, « Οι πέντε Μεσολογγίτες πρωθυπουργοί»,   « Το διαχρονικό μήνυμα των Ελεύθερων Πολιορκημένων», εκδόσεις ΕΝΤΕΛΕΧΕΙΑ, « Ελεύθεροι  Πολιορκημένοι», Δ. Σολωμού, απόσπ. Από το Α΄ και το Β΄ Σχεδίασμα, « Μεσολόγγι μου χλωμό» , ποίημα του Γραμματέα της Επιδαύρου Αναστάσιου Πολυζωίδη.

Τα παιδιά που πήραν μέρος στην εκδήλωση ήταν

  1. Κεραμισάνου Κων/να
  2. Λάγιου Γεωργία
  3. Δρόγγου Βασιλική
  4. Ντρέλια Μαρία
  5. Τουλιάτου Αγγελική
  6. Παπαθανασίου Δήμητρα
  7. Μέρη Ελπινίκη
  8. Παπανικολάου Θεοδώρα

Τη μουσική πλαισίωση της εκδήλωσης έιχε ο μαθητής Ηλίας Αναστασίου , ο οποίος μαζί με τη μαθήτρια Ειρήνη Χαλιλοπούλου τραγούδησαν με εκπληκτικό τρόπο απόσπασμα από τους Ελέυθερους Πολιορκημένους καθηλώνοντας κυριολεκτικά τους ακροατές.

Συγκινητικά ήταν και τα λόγια της φιλόλογου κ. Δήμητρας Στουρνάρα, ενδοσχολικής Συντονίστριας, η οποία είπε χαρακτηριστικά ότι το Μεσολόγγι έγραψε  ιστορία στις 10 Απριλίου 1826. Η Ιστορία και η Μνημοσύνη υποκλίθηκαν και υποκλίνονται μπροστά του. Τα  λόγια κουράζουν.  Τα κείμενα μόνο – όπως τόνισε- προσπαθούν να καταδείξουν «κάτι» από τη μοναδικότητα και την ιερότητα τούτης της πόλης.

Την επιμέλεια επιλογής των κειμένων  είχαν οι φιλόλογοι Δήμητρα Στουρνάρα και Παρασκευή Μπάρλα.

Τέλος , εξαιρετική  ήταν η παρουσία της κ. Λαμπρινής Κουζέλη, η οποία είχε την ευθύνη συντονισμού της εκδήλωσης.

Συγχαρητήρια σε όλους τους  μαθητές, που με την παρουσία τους φώτισαν το χώρο της Πινακοθήκης περνώντας το μήνυμα ότι η νέα γενιά δεν λησμονεί την ιστορία της και την προσφορά του Μεσολογγίου στον αγώνα για την Ελευθερία!

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 375 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.