Κυριακή, 14η Απριλίου 2024  5:58 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023 19:19

Από την Παπαστράτος ΑΒΕΣ στην Philip Morris (video)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Oι αδελφοί Παπαστράτου ξεκίνησαν από το Αγρίνιο την δραστηριότητά του με το εμπόριο του καπνου.

Το 1906 ιδρύθηκε η εταιρεία «Αυγερινού-Παπαστράτου Ο.Ε.». Η πρώτη καπνοβιομηχανία της οικογένειας, «Αφοί Παπαστράτου Ο.Ε.», ιδρύθηκε το 1909. Η «Παπαστράτος Ανώνυμος Βιομηχανική Εταιρεία Σιγαρέττων» ιδρύθηκε το 1930 από τον Ευάγγελο Παπαστράτο, με το πρώτο της εργοστάσιο στον Πειραιά.

Το 1933, ένα δεύτερο εργοστάσιο άνοιξε στο Βερολίνο, αλλά αναγκάστηκε να κλείσει το 1936 υπό την πίεση του ναζιστικού καθεστώτος. Το 1937, η εταιρεία άνοιξε το τρίτο της εργοστάσιο στο Κάιρο, το οποίο έκλεισε το 1955. Στο απόγειό της, η εταιρεία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς παραγωγούς στην Ελλάδα. Ολόκληρες κοινότητες (όπως το Αγρίνιο) άκμασαν από τις φυτείες καπνού που προμήθευαν στα εργοστάσια Παπαστράτος.

Η εταιρεία ξεκίνησε μια συνεργασία με τη Philip Morris το 1975 και αγοράστηκε από αυτήν το 2003. Το 2009, ένα νέο εργοστάσιο εγκαινιάστηκε στην περιοχή του Ασπροπύργου, μια επένδυση άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, με δυνατότητα παραγωγής 20 δισεκατομμυρίων τσιγάρων ετησίως. Η εταιρεία κατέχει επίσης μια εγκατάσταση αποθήκης καπνού στο Αγρίνιο.

Να σημειώσουμε ότι στη γενέτειρά τους, το Αγρίνιο, οι αδελφοί Παπαστράτου έκαναν μεγάλες δωρεές όπως το πάρκο, τα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια, το μουσείο, το Παπαστράτειο μέγαρο κλπ.

agriniopress.gr

 

Διαβάστηκε 715 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.