Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  8:53 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2023 17:42

Κυκλοφόρησε ένα ακόμη βιβλίο του 2ου Γυμνασίου Αγρινίου «Κοσμάς ο Αιτωλός» με τίτλο: Μαντάμ Ορτάνς.

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τίτλος: Μαντάμ Ορτάνς.

Υπότιτλος: Ένα λογοτεχνικό πορτρέτο.

Πρόλογος του Γεωργίου Κομπορόζου.

Εικόνα: εμπροσθόφυλλο και οπισθόφυλλο του βιβλίου

ΜΑΝΤΑΜ ΟΡΤΑΝΣ

Ένα λογοτεχνικό πορτρέτο…

Πρόκειται για ένα καλαίσθητο βιβλίο που αναφέρεται στην ηρωίδα του γνωστού μυθιστορήματος του Ν. Καζαντζάκη, Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά.

Η γνωστή καθηγήτρια Μαρία Ν. Αγγέλη, με τους  μαθητές της, σκιαγραφούν το λογοτεχνικό πορτέτο της Ορτάνς, της γαλλίδας σαντέζας, που έζησε στην Κρήτη και είχε την καλή τύχη να την απαθανατίσει με την απαράμιλλη πένα του ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας.

Στον πρόλογο του βιβλίου, ο Γεώργιος Κομπορόζος, Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου γράφει:

«Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά προλογίζω το 3ο βιβλίο της Δρ M. Αγγέλη, σε συνεργασία με μαθητές του σχολείου μας, πάντα σε σχέση με τον Νίκο Καζαντζάκη. Η περιορισμένη ικανότητα μου στην συγγραφή περιορίζει την απόδοση των αισθημάτων μου για το έργο αυτό, το μόνο που θα πω είναι ότι «ζηλεύω» τους μαθητές μας, που έχουν την τύχη, σε τόσο νεαρή ηλικία, να παρακολουθήσουν ένα μάθημα δημιουργικής συγγραφής από μια καταξιωμένη συνάδελφο και συγγραφέα.

Ευχή το έργο αυτό να συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια που θα υπηρετεί η καλή συνάδελφος στο σχολείο μας, χαρίζοντας εμπειρίες στους μαθητές μας, και εμείς ως σχολείο υποσχόμαστε ότι θα είμαστε πάντα αρωγοί σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της παρεχόμενης γνώσης».

Στην εισαγωγή του βιβλίου, η  Μ. Αγγέλη  γράφει πώς ξεκίνησε και πώς ολοκληρώθηκε η γνωριμία των παιδιών με τη μαντάμ Ορτάνς… Η ίδια στο τέλος  σημειώνει:

«…Οι μαθητές στις εργασίες τους ανέδειξαν με ωραίο τρόπο το λογοτεχνικό πορτρέτο της μαντάμ Ορτάνς. Με ωριμότητα είδαν το επάγγελμα, τη συμπεριφορά και την ανάγκη της για κοινωνική αποδοχή… Στη συνέχεια σκεφτήκαμε να συγκεντρώσουμε και φέτος όλες τις εργασίες που παρέδωσαν τα παιδιά και να τις εκδώσουμε σε ένα έντυπο, αφενός να το έχουν ως ενθύμιο μιας αξιόλογης προσπάθειάς τους στο Δημόσιο σχολείο και αφετέρου να αποτελέσει κίνητρο για περαιτέρω μελέτη έργων του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα. Κίνητρο για φιλαναγνωσία γενικότερα… Ήδη κάποια παιδιά είπαν ότι θα συνεχίσουν την ανάγνωση και άλλων βιβλίων»!

Το Κύριο μέρος είναι  αφιερωμένο στη μαντάμ Ορτάνς. Δεκαπέντε αξιόλογες εργασίες, της Μ. Αγγέλη και μαθητών/τριών της, περιγράφουν και αξιολογούν τη γυναίκα που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο βιβλίο του Καζαντζάκη.

Αντί Επιλόγου ανθολογείται απόσπασμα από το βιβλίο του Νίκου Καμπάνη, Μαντάμ Ορτάνς, εκδόσεις Κάκτος, 1982, σσ.  9-10. Παραθέτουμε μία  παράγραφο:

«Ήταν μια αγία η μαντάμ Ορτάνς. Δεν ξέρω αν αμάρτησε στα νιάτα της, εξάλλου ποιός είναι ο αναμάρτητος; αλλά ορκίζομαι στο σταυρό που κρατώ και στη λειτουργία που κάνω ότι έζησε στα στερνά της σαν αγία και πέθανε σαν αγία κάνοντας χιλιάδες καλοσύνες και βοηθώντας από το υστέρημά της τους συνανθρώπους της…».

μανταμ ορτανς

Εικόνα: Η μαντάμ Ορτάνς 

Φωτoγραφία: Περικλής Διαμαντόπουλος.

(Αρχείο Φιλολογικού Συλλόγου Χανίων «Ο Χρυσόστομος»).

Διαβάστηκε 470 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Τελευταία άρθρα