Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:07 μμ
 
wm small
Σάββατο, 04 Μαρτίου 2023 09:48

Στη δημιουργία μεταποιητικής μονάδας ελιάς προσανατολίζεται ο Συνεταιρισμός Καινούργιου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι τιμές στις ελιές δεν ικανοποιούν τους ανθρώπους του Αγροτικού Συνεταιρισμού.

Στη δημιουργία μεταποιητικής μονάδας ελιάς προσανατολίζεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καινούργιου Τριχωνίδας, με έδρα ένα χωριό έξω από το Αγρίνιο. Ο συγκεκριμένος Συνεταιρισμός συγκεντρώνει έως τώρα και εμπορεύεται ελιές Αγρινίου, αλλά και μια ποσότητα Καλαμών.

«Η χρονιά φέτος δεν εξελίσσεται ικανοποιητικά για τους παραγωγούς, από την άποψη ότι οι τιμές στο τελάρο για την ελιά την πράσινη την Αγρινίου δεν ήταν καλές στη φάση της συλλογής, άσχετα αν τώρα έχουν ανεβεί αρκετά μετέπειτα και ειδικά τώρα που δεν υπάρχουν απιοθέματα. Το ίδιο ισχύει και για τις Καλαμών, στις οποίες σήμερα που μιλάμε δεν βγαίνει καν το υψηλότατο -ιδίως πέρσι- κόστος παραγωγής. Με τις τρέχουσες τιμές δεν βγαίνει κάτι για τον παραγωγό. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που βάζουμε μπρος το σχέδιό μας για κατασκευή μια μεταποιητικής μονάδας, έστω μικρής, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να μεταποιούμε μέρος της παραγωγής μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μεταποιούμε όλη την ποσότητα, αλλά θα πορευόμαστε με βάση τις ανάγκες μας. Σίγουρα μια μεταποιητική ελιάς θα προσδώσει και παραπάνω υπεραξία στα τοπικά μας προϊίντα και θα δώσει διέξοδο στους παραγωγούς. Όλοι άλλωστε από κάπου ξεκινάμε», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της συνεταιριστικής οργάνωσης, κ. Περικλής Παπασάικας.

Μάλιστα γνωστοποιεί πως ο Συνεταιρισμός έχει ήδη στα χέρια του την μελέτη για το συγκεκριμένο εργοστάσιο, το οποίο υπάρχει βούληση και δυνατότητα να κατασκευαστεί σχετικά γρήγορα. «Έχουμε ήδη έτοιμη τη μελέτη, την οποία εκπονήσαμε με δικά μας κεφάλαια. Έχουμε ιδιόκτητη έκταση στο Καινούργιο, που μπορεί να γίνει η μονάδα και όλα είναι έτοιμα. Θα κάνουμε και μια προσπάθεια για ένταξη στον Αναπτυξιακό, καθώς μέσω των σχεδίων βελτίωσης δεν γίνεται, μιας και μιλάμε για συνεταιριστικό σχήμα», καταλήγει.

Αλέξανδρος Μπίκας - agrotypos.gr

Διαβάστηκε 368 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία