Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  11:27 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023 11:01

«Κλειδώνει» το νέο πακέτο στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Τι θα περιλαμβάνει

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

ο νέο πακέτο μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις «κλειδώνει» εντός της εβδομάδας η κυβέρνηση ενώ οι καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις έχουν δημιουργήσει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο που θα διατεθεί χωρίς να επηρεαστεί ο στόχος του πρωτογενούς ελλείμματος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το αποθεματικό για νέες παρεμβάσεις μπορεί να διαμορφωθεί από 600 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ και με αυτά τα δεδομένα το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει έναν κατάλογο με εναλλακτικά μέτρα στήριξης που θα αποστείλει προς τον πρωθυπουργό για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Το νέο πακέτο θα είναι εμπλουτισμένο με «ανάσες» προς τους φορολογούμενους για την εξόφληση των οφειλών τους. Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το σχέδιο της αναβίωσης παλαιών ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να δοθεί μία νέα ευκαιρία στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις για την εξόφληση των χρεών τους και ταυτόχρονα να μπει φρένο στην δημιουργία μιας νέας γενιάς «κόκκινων» χρεών. Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (στον ΑΝΤ1) «προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη λύση που να δείχνει ότι σεβόμαστε τον πολίτη που τα φέρνει δύσκολα και αυτόν που ξεκίνησε τώρα να τα φέρνει δύσκολα», , υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι γίνεται προσπάθεια ώστε «να μην χαλάσει η κουλτούρα πληρωμών». Παράλληλα εξετάζεται να υπάρξει και ένα μέτρο –δώρο προς επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες ως αντίβαρο στην αύξηση των εισφορών αλλά και την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η λίστα των μέτρων στήριξης που βρίσκεται στο κυβερνητικό τραπέζι περιλαμβάνει:

  1. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους. Το σενάριο που εξετάζεται προβλέπει κλιμακωτές παροχές ως επίδομα προσωπικής διαφοράς στη μεγάλη πλειοψηφία των 900.000 συνταξιούχων με προσωπική διαφορά που δεν έλαβαν αύξηση των συντάξεων τους έως 7,75%. Εκτός της έκτακτης εφάπαξ παροχής αναμένεται να μείνουν μόνο 50.000 – 100.000 υψηλοσυνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ το χρόνο, οι οποίοι μπορεί να μην έλαβαν αύξηση από την αναπροσαρμογή κατά 7,75% το 2023, αλλά ωφελήθηκαν σημαντικά από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, κερδίζοντας μεσοσταθμικά 255 ευρώ το χρόνο.
  2. Έκτακτο δώρο Πάσχα. Σχεδιάζεται να εισπράξουν την οικονομική ενίσχυση δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, ανασφάλιστοι υπερήλικες, δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, μακροχρόνια άνεργοι.
  3. Νέα ευκαιρία για ρύθμιση χρεών. Εξετάζεται η αναβίωση, υπό αυστηρές προϋποθέσεις παλαιών ρυθμίσεων χρεών (100 και 120 δόσεων και 36 ή 72 δόσεων για χρέη πανδημίας) σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία για όσους τις έχασαν στη σκιά της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των επιτοκίων.
  4. Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Εξετάζεται περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6% (τα μισά στον εργαζόμενο και τα υπόλοιπα στον εργοδότη) ακόμη και μέσα στο 2023.
  5. Μείωση τέλους επιτηδεύματος. Το σχέδιο που έχει τεθεί υπό εξέταση, προβλέπει μείωση κατά 30% – 50% του τέλους επιτηδεύματος το 2023, για 650.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Παράλληλα για το 2024, πάλι υπό τον αστερίσκο των δημοσιονομικών περιθωρίων, υπάρχει η σκέψη για πλήρη κατάργησή του.

Εξωδικαστικός μηχανισμός

Ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει ήδη προαναγγείλει αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό ώστε να «τρέξουν» περισσότερες ρυθμίσεις χρεών. Η διάταξη με τις αλλαγές αναμένεται να κατατεθεί στο νομοσχέδιο με τα καταπατημένα ακίνητα του δημοσίου το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας. Η βασικότερη αλλαγή αφορά τη διάταξη που θα υποχρεώνει τους δανειστές και τους οφειλέτες να αιτιολογούν την απόρριψη προτάσεων συμβιβασμού μέσω του εξωδικαστικού . Επίσης θα μπορούν να ενταχθούν οφειλέτες με μία μόνο οφειλή ενώ μέχρι σήμερα ο μηχανισμός απαιτούσε ο οφειλέτης να χρωστάει σε περισσότερους από έναν πιστωτή. Ακόμα το επιτόκιο για τα χρέη προς το Δημόσιο θα μετατραπεί από κυμαινόμενο σε σταθερό και, συγκεκριμένα, από euribor 5% θα μειωθεί σε 3% ενώ θα διαγράφεται η ποινή προεξόφλησης.

newsbeast.gr

Διαβάστηκε 232 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.