Δευτέρα, 15η Απριλίου 2024  3:27 μμ
 
wm small
Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου 2023 01:35

Ο Δήμος Ξηρομέρου μέλος της ευρωπαϊκής αποστολής για τις «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις» (εικόνες)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Δήμος Ξηρομέρου μέλος της ευρωπαϊκής αποστολής για τις «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις». Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος και πόλεων υπέγραψε σήμερα Παρασκευή στο ΥΠΕΝ ο δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης.

Πρόκειται για τη δημιουργία «δικτύου» ελληνικών πόλεων που θα εργαστούν προς την κατεύθυνση της επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας, στο πλαίσιο Ευρωπαϊκής Αποστολής «100 κλιματικά oυδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030 από και προς τους πολίτες».

«Λόγω της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων που αντιμετωπίζουμε τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα, οι δήμοι βρίσκονται σε κομβική θέση να υιοθετήσουν άμεσες πολιτικές για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στις κοινότητές τους όσον αφορά στη μείωση της ρύπανσης, της κυκλοφοριακής συμφόρησης και του ενεργειακού κόστους, αλλά και συνολικά να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής για τους κατοίκους τους», τόνισε ο ΓΓ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης.

Μεταξύ άλλων οι τομείς συνεργασίας διαμορφώνονται ως εξής:

– Συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την καλύτερη εφαρμογή των περιβαλλοντικών και βιώσιμων πολιτικών που προβλέπονται, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας για τους Πράσινους Δήμους και του Συμφώνου του Δημάρχου.
– Συνεργασία για την ενσωμάτωση στις τοπικές πολιτικές των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης, με σκοπό να γίνουν οι πόλεις και οι οικισμοί πιο ανθρώπινες, χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλείς, ανθεκτικοί και βιώσιμοι.
– Διάδοση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και συμβολή σε έργα της Αποστολής των Πόλεων, καθώς και συμμετοχή σε προκλήσεις του Horizon Europe.
– Ενσωμάτωση και προώθηση στα Σχέδια Δράσης για την Κλιματική Ουδετερότητα των αξιών και των αρχών της πρωτοβουλίας της ΕΕ για το νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus.
– Συνεργασία κατά το σχεδιασμό και την εφαρμογή για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα.

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε και με την κα Βασιλάκου Μαρία (μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής netzerocity για την κλιματική ουδετερότητα). Η κα Μαρία Βασιλάκου είναι αυστριακή πολιτικός του Κόμματος των Πρασίνων με καταγωγή από την Ελλάδα. Από τον Νοέμβριο του 2010 είναι αντιδήμαρχος και αναπληρώτρια κυβερνήτρια της Βιέννης.

Διετέλεσε επίσης σύμβουλος για την Ανάπτυξη της Πόλης, τις Μεταφορές, την Προστασία του Κλίματος, του Ενεργειακού Σχεδιασμού και της Συμμετοχής των Γυναικών του κρατιδίου της Βιέννης (Stadtentwicklung, Verkehr, Klimaschutz, Energieplanung und Bürgerinnenbeteiligung).

Ο Δήμος Ξηρομέρου μέλος της ευρωπαϊκής αποστολής για τις «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις» (εικόνες)

Ο Δήμος Ξηρομέρου μέλος της ευρωπαϊκής αποστολής για τις «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις» (εικόνες)

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 301 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.