Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  6:07 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023 20:10

«Μικρό Θέατρο» : Βιωματική καλλιτεχνική δράση για παιδιά δημοτικού

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«ΠΑΙΞΕ….. ΜΗ ΘΥΜΩΝΕΙΣ!!!»

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΘΕΜΑΤΙΚΗ
Η καλλιτεχνική δράση απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού και συγκεκριμένα στην ηλικιακή βαθμίδα των 6 έως 11 ετών. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό project – πρόγραμμαπου στοχεύει πρωτίστως στην εξοικείωση των παιδιών με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και την ποικιλομορφία στην τέχνη ανεξάρτητα με το φύλο, την καταγωγή, την οικογενειακή κατάσταση, τη θρησκεία και άλλες κοινωνικές «δεσμεύσεις».

Η δράση θα λαμβάνει χώρα στο Θεατρικό εργαστήρι «Το Μικρό Θέατρο» (Αγρίνιο), όπου στεγάζεται μια αμφιθεατρική σκηνή 85 θέσεων και σε συνεννόηση με σχολεία, οι ομάδες παιδιών (ανά τμήμα – μέγιστος αριθμός 25 άτομα) θα έρχονται στον συγκεκριμένο αμφιθεατρικό χώρο, έτοιμοι να βιώσουν μία άκρως θεατρική διαδραστική εμπειρία. Η βασική θεματική της πρότασης βασίζεται στο συναίσθημα του θυμού και στο πώς αυτό εκφράζεται προς τα έξω. Με βασικό οδηγό το θεατρικό παιχνίδι, τον αυτοσχεδιασμό και τους ήρωες παραμυθιών, τα παιδιά ξεδιπλώνουν την αλήθεια τους, μιλάνε και παίζουν με πράγματα που τα ενοχλούν αλλά και με αυτά που τους ζητάνε οι άλλοι και θυμώνουν. Δουλεύουμε και παίζουμε με λέξεις που πληγώνουν εκφράζοντας τον θυμό τους για το όταν δέχονται τα ίδια τον θυμό των άλλων. Τέλος, βρίσκουν καταφύγιο σε ένα ασφαλές μέρος, όπως μια ευχάριστη ανάμνηση, ένα αντικείμενο, την αγκαλιά ενός αγαπημένου προσώπου, μια μυρωδιά και άλλα που μπορούν να μαλακώσουν τόσο το μυικό τους σύστημα όσο και την εσωτερική τους κατάσταση, οδηγώντας τα παιδιά στην θεατρική δράση και στη δημιουργία ενός ρόλου. Επίσης, δουλεύουμε την ελευθερία της έκφρασης των παιδιών όσον αφορά ζητήματα που τους περιορίζουν τη σκέψη και την ύπαρξη, όπως συγκρουσιακές σχέσεις με γονείς, δυσκολία αποδοχής της όποιας διαφορετικότητας, οι φορεμένοι στερεότυποι ρόλοι, ο φόβος του αποκλεισμού, η αποδοχή του εαυτού τους και πώς όλα αυτά τα θέματα ενεργοποιούν τον θυμό τους.
Η δράση καθοδηγείται από την εμψυχώτρια, σκηνοθέτη και ηθοποιό, Κατερίνα Καραδήμα.

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ
Η δράση ξεκινά με κύκλο γνωριμίας και με κάποια θεατρικά παιχνίδια προκειμένου να συσπειρωθεί η ομάδα και να αποκτήσει έναν θεατρικό κώδικα επικοινωνίας. Όταν τα σώματα και οι σκέψεις χαλαρώσουν, περνάμε στη δράση η οποία είναι απόλυτα ενεργή από την πλευρά των παιδιών.
– Παιχνίδια ρόλων
– Παιχνίδια status
– Playbacktheater
– Αυτοσχεδιασμοί
– Η τεχνική του ψιθύρου και της κραυγής
– Δράση με αφορμή ήχους και μουσικές
και άλλες ασκήσεις – παιχνίδια που στόχο έχουν να δώσουν στα παιδιά μια άκρως βιωματική εμπειρία σχετικά με το χτίσιμο των ρόλων και των σχέσεων, ενώ με την ένωση αυτών των κομματιών του παζλ, θα έχουν μια αίσθηση πώς δημιουργείται μία devised παράσταση με ηθοποιούς τα ίδια τα παιδιά.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ:
η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής μέσω της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας
Η αποδόμηση της σοβαροφανούς στερεότυπης εικόνας του εαυτού τους
Η ενδυνάμωση της δημιουργικότητας και της φαντασίας με τη συμμετοχή τους σε παιχνίδια-ασκήσεις-αυτοσχεδιασμούς.
Η εκτόνωση της ενέργειάς τους που προκύπτει από αμφιθυμικές σχέσεις και μετατρέπεται σε καλλιτεχνική δημιουργία.
Η απόλυτη ελευθερία της έκφρασης.
Η επαφή του παιδιού με την τέχνη του θεάτρου.

Σχεδιασμός-καθοδήγηση- στήσιμο δράσης- σχεδιασμός εικαστικού χώρου- εμψυχώτρια: Κατερίνα Καραδήμα

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ
Το θεατρικό εργαστήρι «Το Μικρό Θέατρο» είναι μια Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα το Αγρίνιο και πρόκειται για μία αμφιθεατρική σκηνή 85 θέσεων. Ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009. Από τότε μέχρι και σήμερα λειτουργεί τμήματα νηπίων, παιδιών δημοτικού, εφήβων και ενηλίκων. Στόχος του “Μικρού Θεάτρου” ήταν να δημιουργήσει μια καλλιτεχνική φωλιά, όπου ο μαθητής, μικρός ή μεγάλος, θα μπορεί να διαπαιδαγωγηθεί θεατρικά καθώς επίσης και να εκφραστεί ελεύθερα. Η υποκριτική, το θεατρικό παιχνίδι, ο αυτοσχεδιασμός, η δραματοποίηση κειμένων και παραμυθιών, το τραγούδι και η κατασκευή σκηνικών-κοστουμιών, είναι κάποια από τα βασικά μαθήματα του εργαστηρίου που στοχεύουν σε μια ολοκληρωμένη αντίληψη του λόγου, του σώματος, της έκφρασης, της επικοινωνίας, της αισθητικής που συνθέτουν έναν ολοκληρωμένο ηθοποιό, ερασιτέχνη ή μη. Στο τέλος κάθε χρονιάς το εργαστήρι έχει ως στόχο την παρουσίαση της δουλειάς των τμημάτων μέσα από κείμενα και ιδέες που γίνονται παραστάσεις. Το “Μικρό Θέατρο” επίσης δημιουργεί δικές του παραγωγές αλλά και φιλοξενεί άλλες παραγωγές. Έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια υποκριτικής με τον Στέλιο Μάινα, τον Γιάννη Αναστασάκη, τον Θωμά Μοσχόπουλο, τη Γεωργία Μαυραγάνη, τον Δημήτρη Ήμελλο, τον Τσέζαρις Γκραουζίνις κ.α. και συνεχίζει να στοχεύει στην καλλιτεχνική εκπαίδευση μέσα από σεμινάρια σημαντικών καλλιτεχνών.
Το θεατρικό εργαστήρι «Το Μικρό Θέατρο» δημιουργεί καλλιτεχνικές δράσεις και παραστάσεις για παιδιά και εφήβους με ενεργή συμμετοχή του ίδιου του παιδιού και βιωματική εμπειρία από το 2009.Χαρακτηριστική δράση που κατέληξε σε παράσταση από συνεντεύξεις και προσωπικές ιστορίες παιδιών , ήταν «Οι λύκοι στην χώρα των τραυμάτων» σε εμψύχωση και καθοδήγηση της Κατερίνας Καραδήμα, που συμμετείχε σε εφηβικό φεστιβάλ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Οι μαθητές – συμμετέχοντες καλούνται να :
– φοράνε άνετα ρούχα (φόρμες,κολλάν,καλτσάκια).
– έχουν μαζί τους μπουκαλάκι με νερό.
– έχουν μαζί τους ένα αγαπημένο τους αντικείμενο.

Ο χώρος είναι 140 τμ. και αερίζεται κατά τη διάρκεια της δράσης. Επίσης, υπάρχουν 4 γωνιές με αντισηπτικά για συχνή απολύμανση.
Είσοδος: 4 ευρώ
Διάρκεια: 2 ώρες (ωρολογιακές)
Η ημερομηνία που θα διεξαχθεί η δράση κανονίζεται μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με το κάθε σχολείο ή κάθε ομάδα (φροντιστήρια, πολιτιστικές ομάδες εφήβων, κλπ) που θα δηλώσει ενδιαφέρον, στο τηλ. του Μικρού Θεάτρου.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
«ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ»
Κέντρου 26 Αγρίνιο
Τηλ. επικοινωνίας 2641046619
Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια
Κατερίνα Καραδήμα

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 335 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.