Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  10:34 μμ
 
wm small
Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2023 21:15

Ακριβότερα 6% όλα τα test

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το φορολογικό τέλος… της πανδημίας όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Ακριβότερα 6% όλα τα test. Τελειώνει ο μηδενικός ΦΠΑ και η τιμή των τεστ αυξάνεται, όπως επίσης και η τιμή διενέργειας των τεστ στο φαρμακείο. Τι αναφέρει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Θέμα χρόνου είναι να αυξηθεί η τιμή των rapid και self test, αλλά και των μοριακών τεστ και στο Αγρίνιο, καθώς πλέον υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ της τάξεως του 6%, κάτι που δεν ίσχυε από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα.

Η μεταβολή αυτή, από τον μηδενικό ΦΠΑ στο 6% αναμένεται να επηρεάσει περισσότερο τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αλλά και τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που υπάγονται ακόμα σε εβδομαδιαία rapid test με δικά τους έξοδα, εκτός από εκείνους που προμηθεύονται ένα ή δύο self test για να μπορούν να τα κάνουν μόνοι τους στο σπίτι.

Το εκάστοτε φαρμακείο του Αγρινίου -και όχι μόνο-  διαθέτει ένα μικρό αριθμό αποθεμάτων σε τεστ, ο οποίος μόλις τελειώσει θα αναγκαστεί να προμηθευτεί τεστ με τη νέα τιμή και το 6% θα το μετακυλήσει στους πελάτες του, με αποτέλεσμα η νέα τιμή των τεστ που θα υπάρχει στα φαρμακεία τα επόμενα 24ωρα θα είναι μεταξύ 3,20 και 3,30, ενώ θα αλλάξει και η τιμή της διενέργειας τεστ στο φαρμακείο. Αυτό σημαίνει πως η «ενημέρωση» πολλών φαρμακείων που έλεγε «τεστ 5 ευρώ», θα αλλάξει και θα προσαρμοστεί στο 6%.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος μιλώντας στη «Σ» ανέφερε:

Ακριβότερα 6% όλα τα test
Ο Αχιλλέας Κοντοπάνος

«τα pcr τεστ δεν γίνονται στα φαρμακεία, αλλά στα μικροβιολογικά εργαστήρια. Τα διπλά τεστ που αφορούν την γρίπη και τον covid επίσης δεν γίνονται στα φαρμακεία, αλλά πωλούνται από τα φαρμακεία. Τα τεστ που αφορούν τον κορονοϊό γίνονται μόνο στα φαρμακεία. Συνεπώς με βάση την καινούργια εγκύκλιο που έχουμε, εντάχθηκαν σε ΦΠΑ του 6% τα τεστ.

Από το μηδενικό ΦΠΑ, που ήταν μέχρι τώρα πήγαν στο 6%, επομένως αν δεν δούμε κάποια αλλαγή στη χονδρική τους τιμή που μέχρι στιγμής δεν έχουμε διαπιστώσει στο Αγρίνιο, οι τιμές θα επιβαρυνθούν με το ποσοστό αυτό, το οποίο θα πληρώνουμε και εμείς στους προμηθευτές μας και το οποίο θα μετακυλιστεί στους πελάτες μας.

Σήμερα, αν υποθέσουμε πως ένα απλό τεστ covid κοστίζει 3 ευρώ με το 6% θα κοστίζει 3,20 με 3,30, ανάλογα δηλαδή πόσο κοστίζει σήμερα το τεστ. Η ένταξη στο 6% ξεκίνησε ήδη από την Πέμπτη, συνεπώς μόλις τα τελειώσουν τα αποθέματα του εκάστοτε φαρμακείου θα ξεκινήσει η πώληση των τεστ με τη νέα τιμή, αλλά τα αποθέματα που διαθέτουμε είναι ελάχιστα , συνεπώς είναι θέμα ημερών.

Δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στο προϊόν, αλλά η αλλαγή είναι στον ΦΠΑ. Επίσης, θα αλλάξει και η τιμή της διενέργειας του τεστ στο φαρμακείο. Μπήκε και αυτό στο ΦΠΑ του 6%, άρα θα αλλάξει και η τιμή. Θα μεταβληθεί αυτό που βλέπουμε σε πολλά φαρμακεία διενέργεια τεστ 5 ευρώ και το κόστος αυτό θα προσαρμοστεί στο ΦΠΑ του 6%».

Υπενθυμίζεται τέλος ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ η εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ έγινε βάσει κοινοτικής οδηγίας μέσω της οποίας και η χώρα μας έκανε χρήση της δυνατότητας που δόθηκε στα κράτη – μέλη για εφαρμογή μηδενικού συντελεστή σε διάφορα είδη που σχετίζονται με την νόσο Covid-19 καθώς και στις συναφείς υπηρεσίες.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 382 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.