Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  8:52 πμ
 
wm small
Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2023 17:56

Εξακολουθούν να "αδειάζουν" οι αγροτικές περιοχές

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι κυρίως αγροτικές περιοχές αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ (45%) της έκτασης της ΕΕ το 2021. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία πληθυσμού την 1η Ιανουαρίου 2021, μόνο το 21% του πληθυσμού της ΕΕ ζούσε σε αγροτικές περιοχές.

Την περίοδο 2015-2020, ο πληθυσμός των κυρίως αγροτικών περιοχών μειώθηκε, κατά μέσο όρο, 0,1% κάθε χρόνο, ενώ σχεδόν καμία μεταβολή δεν καταγράφηκε στον πληθυσμό των ενδιάμεσων περιοχών. Από την άλλη πλευρά, ο πληθυσμός των κυρίως αστικών περιοχών αυξανόταν, κατά μέσο όρο, 0,4% κάθε χρόνο.


Την περίοδο 2015-2020, ο αριθμός των ηλικιωμένων αυξανόταν ραγδαία. Ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω αυξήθηκε κατά 1,6% κάθε χρόνο στις κυρίως αστικές περιοχές και στις ενδιάμεσες περιοχές. Ωστόσο, η πιο γρήγορη ανάπτυξη μεταξύ αυτής της ομάδας καταγράφηκε για όσους ζουν σε κυρίως αγροτικές περιοχές (1,8% κάθε χρόνο).

Αντίθετα, ο αριθμός των ατόμων σε ηλικία εργασίας (20-64 ετών) που ζουν σε κυρίως αγροτικές περιοχές μειώθηκε, κατά μέσο όρο, 0,6% κάθε χρόνο. Ο αριθμός των νεότερων ατόμων (κάτω των 20 ετών) μειώθηκε κατά ελαφρώς μεγαλύτερο περιθώριο (-0,7% κάθε χρόνο). Αυτές οι ίδιες δύο ομάδες παρουσίασαν ανάπτυξη σε κυρίως αστικές περιοχές (0,1% και 0,3% κάθε χρόνο, αντίστοιχα), υποδηλώνοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τις κυρίως αγροτικές περιοχές για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους ή αναζητώντας εργασία.

Πληθυσμιακές αλλαγές στις κυρίως αγροτικές περιοχές της ΕΕ

Τα τελευταία χρόνια (2015?2020), ο πληθυσμός αυξήθηκε με σχετικά γρήγορο ρυθμό (τουλάχιστον 0,3% ετησίως) σε 108 κυρίως αγροτικές περιοχές της ΕΕ. Αντίθετα, ο αριθμός των ατόμων μειώθηκε με σχετικά γρήγορο ρυθμό (λιγότερο από -0,3% ετησίως) σε 155 κυρίως αγροτικές περιοχές.

Κατά την περίοδο 2015?2020, οι αγροτικές περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά ερήμωσης ήταν οι περιφέρειες της Κροατίας Vukovarsko-srijemska zupanija (-2,5% ετησίως) και Pozesko-slavonska zupanija (-2,3%) και η βουλγαρική περιφέρεια Vidin (επίσης -2,3%).

Οι αγροτικές περιοχές με τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης του πληθυσμού ήταν οι ελληνικές νησιωτικές περιοχές της Ικαρίας, της Σάμου (2,8% ετησίως) και της Λέσβου, της Λήμνου (2,7%), ακολουθούμενες από τη γερμανική περιφέρεια Landshut, το Kreisfreie Stadt και τη νησιωτική περιφέρεια των Καναρίων Ισπανίας. , El Hierro (και οι δύο 1,3%).

Διαβάστηκε 482 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.