Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  7:14 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023 13:21

Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου η Πρόσκληση για τα Σχέδια Βελτίωσης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μετά από αίτημα του ΣΕΑΜ, πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων του Συνδέσμου και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γεώργιου Γεωργαντά.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δημήτριος Παππάς και ο Προϊστάμενος της Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις κ. Θύμιος Τσιατούρας. 

Σκοπός της συνάντησης ήταν το υπό διαβούλευση Σχέδιο Απόφασης για τα Σχέδια Βελτίωσης, αλλά και κάποια διαχρονικά θέματα του Συνδέσμου που αποτελούν τροχοπέδη στην εκμηχάνιση της Ελληνικής γεωργίας. Το κλίμα της συνάντησης ήταν πολύ καλό και ο κ. Γεωργαντάς επέδειξε ένα μεγάλο αλλά και έμπρακτο ενδιαφέρον για την επίλυση των προβλημάτων.

Σχετικά με το υπό διαβούλευση κείμενο τα βασικά θέματα που τέθηκαν ήταν το εύλογο κόστος των γεωργικών μηχανημάτων, τον ορισμό δηλαδή μιας ανώτατης επιλέξιμης τιμής, τόσο στους γεωργικούς ελκυστήρες όσο και στα παρελκόμενα με τον ΣΕΑΜ να ζητάει να μην υπάρχει περιορισμός στο σύνολο του προϋπολογισμού για μηχανολογικό εξοπλισμό, με το βασικό επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα έθετε φραγμό σε εν δυνάμει δικαιούχους με μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, αλλά και σε μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας που καθιστούν την εκμετάλλευση περισσότερο ανταγωνιστική.

Συζητήθηκαν επίσης αναλυτικά και επιμέρους θέματα όπως η προσκόμιση 3 προσφορών, η αύξηση των ιπποδυνάμεων στις προϋποθέσεις επιλογής ελκυστήρα κατά παρέκκλιση του αλγορίθμου Teres, η δυνατότητα προκαταβολής πριν την αίτηση ένταξης έως και 20% της συνολικής αξίας του επενδυτικού σχεδίου, η πιστοποίηση των καινοτόμων επενδύσεων, οι χρόνοι απόσβεσης των ελκυστήρων και μερικά ακόμα που δυσκόλεψαν την προηγούμενη πρόσκληση και καλό θα ήταν να αποφευχθούν σε αυτή.

  • Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της πρόσκλησης ο Υπουργός και οι Διαχειριστικές Αρχές διαβεβαίωσαν ότι θα κινηθεί σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, με την επίσημη πρόσκληση να προκηρύσσεται μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.

Πέρα από τα παραπάνω ο ΣΕΑΜ έθεσε υπόψη του Υπουργού και κάποια πάγια θέματα του Συνδέσμου όπως η δημιουργία μητρώου γεωργικών ελκυστήρων, θέματα τεχνικού ελέγχου γεωργικών μηχανημάτων, αλλά και θέματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και πιστοποίησης στελεχών στην χρήση και τεχνική υποστήριξη των γεωργικών μηχανημάτων.

Ο κ. Γεωργαντάς αντιμετώπισε πολύ θετικά όλα τα αιτήματα που υποβλήθηκαν, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε ότι για το θέμα του μητρώου των γεωργικών ελκυστήρων θα κινηθεί πολύ άμεσα, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας Μητρώου.

Διαβάστηκε 226 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία