Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  1:12 μμ
 
wm small
Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2023 17:56

Σήμα κινδύνου για Γεωργία και Κτηνοτροφία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τι έδειξαν τα στοιχεία της απογραφής για την Γεωργία και την Κτηνοτροφία - Αναλυτικοί πίνακες για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Σε διαρκή υποβάθμιση βρίσκεται ο πρωτογενής τομέας και αυτό που βιώνουν οι Έλληνες παραγωγοί αποτυπώνεται για μια ακόμη φορά στους επίσημους δείκτες.

Αυτή τη φορά, μάλιστα, το αρνητικό πρόσημο σε όλα τα μεγέθη είναι τέτοιο που δεν μπορεί παρά σοβαρά να απασχολήσει επιτέλους κάθε αρμόδιο, ώστε να χαραχθούν και να υλοποιηθούν πολιτικές ικανές να λειτουργήσουν ως ανάχωμα σε αυτή την πορεία και, ει δυνατόν, μεσομακροπρόθεσμα να αντιστρέψουν την εικόνα.

Η Ένωση Αγρινίου διαχρονικά παρεμβαίνει όπου και όπως μπορεί, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς τα συναρμόδια υπουργεία, σε μια προσπάθεια να καταδείξει την ανάγκη ουσιαστικής και έμπρακτης στήριξης του αγροτικού τομέα. Και έχει αποδείξει πως, ακόμη και σε περιόδους πολλαπλών και σύνθετων κρίσεων, όπως αυτές που επικρατούν τα τελευταία χρόνια, μπορεί να προχωρά σε σημαντικές επενδύσεις και να δημιουργεί συνθήκες ουσιαστικής στήριξης του αγροτικού εισοδήματος και συνολικά της τοπικής οικονομίας.

Ωστόσο, η μεγάλη εικόνα είναι μάλλον θλιβερή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής για τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία που διενήργησε η ΕΛΣΤΑΤ (μπορείτε αναλυτικά να δείτε τα αποτελέσματα ΕΔΩ), μέσα σε μια δεκαετία, από το 2009 έως το 2020, ο αριθμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και η χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση στη χώρα μειώθηκε κατά 26,6%, οι αροτραίες καλλιέργειες κατά 34,6%, οι εκμεταλλεύσεις στα πρόβατα κατά 38,3% και στις αίγες κατά 48,3%, ενώ και σε απόλυτους αριθμούς ζώων η πτώση είναι σημαντικότατη.

Ανάλογα είναι τα δεδομένα και για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Στους πίνακες που ακολουθούν αποτυπώνονται αναλυτικά τα αποτελέσματα της απογραφής για την Περιφέρεια Δ.Ε.

Διαβάστηκε 219 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία