Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  8:35 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2022 20:07

Πληρωμές! Και μετά;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ένα μικρό, ευχάριστο διάλειμμα θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα.

Σήμανε η ώρα για τις πληρωμές. Ζεστό χρήμα περιμένει τους αγρότες …και μέσω αυτών όλη την κοινωνία.

Τα λεφτά θα μπουν ίσως και αύριο, το θέμα, όμως, δεν είναι αυτό. Άντε και μπήκαν! Άντε και θα κάνουν τον κύκλο τους. Μετά; Το «μετά» είναι το θέμα!

Μην μας θαμπώνει, λοιπόν, το φως απ’ τα λαμπιόνια  και τα χριστουγεννιάτικα στολίδια: τα προβλήματα παραμένουν - η φτώχεια είναι εδώ. Η πολυεπίπεδη κρίση είναι εδώ και, καθώς όλα δείχνουν, θα παραμείνει για αρκετά χρόνια ακόμη.

Και αυτά τα ζητήματα δεν ξεπερνιόνται ούτε με τις πληρωμές ούτε με επιδόματα.

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Και ας μην έχουμε αυταπάτες: Ναι, είναι πολλά τα λεφτά, ναι θα τα μοιραστούν όλοι μαζί με τους αγρότες (αφού με αυτά θα πληρώσουν υποχρεώσεις, θα αγοράσουν εφόδια, θα εξοφλήσουν χρέη, θα κάνουν Χριστούγεννα), αλλά, ζήτημα είναι αν θα μείνει δεκάρα στο τέλος.

Και η αλήθεια είναι ότι αυτό το τόσο ζεστό, τόσο όμορφο φως απ’ τα λαμπιόνια των Χριστουγέννων, έχει την παράλληλη ιδιότητα να θαμπώνει τα μάτια. Και να μη βλέπουμε καθαρά την πραγματικότητα γύρω μας.

Δεν λύνονται τα προβλήματα επειδή θα γίνουν οι πληρωμές, όπως δεν λύθηκαν με όλες τις προηγούμενες πληρωμές. Δεν αλλάζει κάτι, εκτός απ’ την ψυχολογία μας, επειδή το πνεύμα των Χριστουγέννων μας αγγίζει και είμαστε περισσότερο χαμογελαστοί απ’ ότι τις άλλες εποχές του χρόνου.

  • Και δεν θέλουμε να χαλάσουμε αυτή την ωραία εικόνα. Ούτε η μιζέρια και η γρίνια μας αρέσει. Όμως, αν τραβήξουμε λίγο την παραμορφωτική κουρτίνα με τα στολίδια, τις πληρωμές και τα μελομακάρονα, θα δούμε ότι η φτώχεια είναι εδώ. Δίπλα μας. Η ανεργία μέσα στο σπίτι μας. Η μεγάλες δυσκολίες για την παραγωγή και το κόστος που την καθιστά συχνά αδύνατη, στην εκμετάλλευσή μας.

Στη γειτονιά μας, σίγουρα κάποια οικογένεια που δεν θα μπορέσει να στρώσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Και στο χωριό μας άνθρωποι που καθημερινά τους συναντάμε και που προσποιούμαστε ότι δεν ξέρουμε τι αντιμετωπίζουν.

Μήπως, λοιπόν, από τα χρήματα που περιμένουμε και που ξέρουμε ότι δεν περισσεύουν, να κάνουμε κάτι μικρό αλλά και τόσο μεγάλο ταυτόχρονα, που θα μας βοηθήσει να βιώσουμε το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων;  

Ο καθ’ ένας μας, ξέρει τι και πως. Και δεν χρειάζεται κανέναν να του το υποδείξει ούτε και να το φωνάξει, φυσικά.

Το «σε καλή μεριά», επομένως, έχει τη δική του σημασία…

Ευχόμαστε σε όλους χρόνια πολλά και καλές γιορτές να έχουμε!

πηγή: e-ea.gr

Διαβάστηκε 504 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.