Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  3:39 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2022 21:10

Απάντηση του ΥφΑΑΤ, Σίμου Κεδίκογλου σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Βασίλη Κόκκαλη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σ. Κεδίκογλου: Διορθώνουμε τα λάθη σας, στηρίζουμε τους παραγωγούς και φροντίζουμε για τις τιμές των καταναλωτών

«Χαμογέλασα με την ερώτησή σας, εσείς καταργήσατε το 2016 τα Δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων και εμείς τα επαναφέραμε με το νόμο  4673/20 που ξαναδίνει τη δυνατότητα να διαθέτουν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί απευθείας τα αγροτικά προϊόντα τους», τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου απευθυνόμενος στον βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ,. κ. Βασίλη Κόκκαλη.

Ο Υφυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση  με θέμα «Η ίδρυση δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων ως ανάχωμα στην ακρίβεια και στη μείωση του αγροτικού εισοδήματος», σχολίασε ότι «έρχεστε όψιμα και μας κουνάτε το δάχτυλο ότι δήθεν δεν εφαρμόζουμε αυτό που βρήκατε να ισχύει από το 2011, ενώ τα κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ με νόμο το 2016» και συμπλήρωσε ότι «κάποια στιγμή θα πρέπει να δώσετε εξηγήσεις, δε σβήνονται όλα επειδή είστε στην αντιπολίτευση, υπάρχει μνήμη της διακυβέρνησής σας».

Ο κ. Κεδίκογλου διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δε θεωρεί τους παραγωγούς κομματικούς πελάτες, ούτε επιχειρεί  να κερδοσκοπήσει προεκλογικά όπως μονίμως πράττει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Εμείς πιστεύουμε στον πρωτογενή τομέα, στη δύναμή του, στη σπουδαιότητά του γιατί δυνατός πρωτογενής τομέας σημαίνει δυνατή Ελλάδα» σημείωσε και επανέλαβε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι θεμέλιο της οικονομίας και της κοινωνίας μας.

Μιλώντας για το θέμα των ανατιμήσεων, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στον αγώνα δρόμου που επιχειρείται για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα με μοναδικό μέλημα αφενός τη μείωση των τιμών των τροφίμων για τον καταναλωτή και αφετέρου τη ταυτόχρονη στήριξη των αγροτών.

Υπογράμμισε την αξία των συνεργατικών σχημάτων τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε φορολογικά κίνητρα (μείωση του φόρου των μετεχόντων σε αυτά κατά 50%) για να υπάρξει συνένωση δυνάμεων.

Σημείωσε δε ότι στην Ελλάδα μέσω των συνεργατικών σχημάτων διακινείται το 18% των παραγομένων προϊόντων ενώ στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστά φθάνει το 65%. «Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε και προσπαθούμε δίνοντας κίνητρα για την ένταξη των αγροτών σε ομάδες παραγωγών, σε συνεταιρισμούς και στη Συμβολαιακή γεωργία. Είναι σταθερές προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ γιατί όλα αυτά συμβάλουν στη επίτευξη καλύτερων τιμών με τη συγκέντρωση των προϊόντων των αγροτών και την άρτια έρευνα  της αγοράς», είπε.

Τέλος, αναφέρθηκε στο Ολλανδικό μοντέλο λέγοντας ότι η Ελλάδα πρωτογενώς, παράγει προϊόντα αξίας 12 δισ. € και εξάγει μόλις 5 δισ. € , ενώ η Ολλανδία παράγει πρωτογενώς 9 δισ. € και εξάγει 25 δισ. €. «Αυτό είναι μια πρόκληση για εμάς, που θα την πετύχουμε με την τυποποίηση και τη μεταποίηση».

Διαβάστηκε 250 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία