Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  3:38 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018 18:44

Ο εθελοντισμός ως προσφορά ζωής και πολιτισμού μέσα από τα μάτια της εθελόντριας κας Μαίρης Ζαπαντιώτη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η κα Μαίρη Ζαπαντιώτη κατάγεται από τα Καλύβια Αγρινίου και δηλώνει στην Χρύσα Σπαή και το AgrinioBestOf.gr οτι ο εθελοντισμός είναι προσφορά ζωής και πολιτισμός. H ίδια είναι πάρα πολλά χρόνια εθελόντρια και συμμετέχει ενεργά σε πολλούς συλλόγους στην πόλη μας όπως στα «ΑΜΕΑ Αιτωλοακαρνανίας - Απόστολος Λουκάς» με υπεύθυνη την κα Σάντυ Κρητικού, στην «Ακτίνα Εθελοντισμού» που είναι υπεύθυνη η κα Ανθούλα Μακρή, στον «Σύλλογο κυριών Αιτωλ/νίας» με υπεύθυνη την κα Αρετούλα Καραγεώργου και στο σπίτι ημερήσιας φροντίδας το «Χαμόγελο του παιδιού».

 

image 01

Πότε και πως έμαθες για τον εθελοντισμό και αποφάσισες να συμμετάσχεις ενεργά;

Από το σπίτι μου. Εβλεπα τους γονείς μου από μικρό παιδί να προσφέρουν στους άλλους ότι είχαν και έτσι δημιουργήθηκε και σε μένα μέσα μου το συναίσθημα να προσφέρω ότι και όπου μπορώ, σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Στους συλλόγους που πηγαίνεις εκπαιδεύουν όλους τους εθελοντές για τις δράσεις;

Ναι φυσικά. Γίνονται διάφορα σεμινάρια. Σε ενημερώνουν και σε καθοδηγούν λαμβάνοντας υπ’οψιν τι γνωρίζεις και που μπορείς να προσφέρεις. Αναλόγως σου αναθέτουν κάποια αποστολή. Ολοι οι εθελοντές συντονιζόμαστε μεταξύ μας στις δράσεις που κάνουμε καθότι είμαστε δεμένοι σαν οικογένεια.

image 22

Η συνεισφορά στον άνθρωπο που έχει ανάγκη τι συναισθήματα σου γεννάει κάθε φορά;

Με κάνει πιο καλύτερο άνθρωπο. Οτι δίνεις με την καρδιά σου και βλέπεις ένα χαμόγελο από τον συνανθρωπό σου, σου γεμίζει την ψυχή και την καρδιά και αυτό είναι ένα πολύ όμορφο συναίσθημα.

Μάθαμε ότι συμμετείχες σαν εθελόντρια στην βοήθεια των πληγέντων από τις τελευταίες πλημμύρες στα χωριά της Μακρυνείας. Πες μας ένα περιστατικό που σε συγκίνησε περισσότερο και θα ήθελες να γίνει πιο γνωστό;

Εδώ πρέπει να πούμε ότι ο Δήμος Αγρινίου έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά μαζί με την «Ακτίνα Εθελοντισμού» και την υπεύθυνη κα Ανθούλα Μακρή. Πηγαίναμε καθημερινά φαγητό σε 200 περίπου οικογένειες που είχαν υποστεί την μεγαλύτερη ζημιά στην περιοχή και ένα περιστατικό που με συγκίνησε ήταν όταν μια γιαγιά την στιγμή που της προσέφερα το φαγητό μου είπε δακρύζοντας «Σε ευχαριστώ πάρα πολύ παιδί μου» ήταν μια στιγμή που θα την θυμάμαι πάντα.
 
xamogelo 1
Η Χρύσα Σπαή με την κα Μαίρη Ζαπαντιώτη και την κα Ανθούλα Μακρή
σε εκδήλωση στο σπίτι ημερήσιας φροντίδας "Χαμόγελο του Παιδιού" στα Καλύβια Αγρινίου

 

Σε ποια άλλη δράση συμμετείχες τελευταία ;

Μια σημαντική δράση που συμμετείχαμε και ακουστήκαμε σαν πόλη ήταν η σε εθνικό επίπεδο δράση «Let's do it» η οποία είχε να κάνει με την καθαριότητα του περιβάλλοντος. Εδώ θα ήθελα να πω στους αναγνώστες και γενικά στους πολίτες ότι όπως και στο σπίτι μας τα σκουπίδια τα πετάμε στο καλάθι έτσι στην πόλη πρέπει να φροντίζουμε να τα αφήνουμε στους κάδους και να μην τα πετάμε στο περιβάλλον. Αυτό είναι πολιτισμός, σεβασμός στο περιβάλλον και καλή ανατροφή για τα παιδιά μας. Η παιδεία βέβαια πρέπει να ξεκινάει από το σπίτι δηλαδή από τους γονείς, οι οποίοι πρέπει να μάθουν τα παιδιά τους να διατηρούν τόσο το σπίτι τους όσο και το περιβάλλον καθαρό. Ο Δήμος Αγρινίου έκανε και κάνει εξαιρετική δουλειά στον τομέα της καθαριότητας. Δεν αρκεί όμως αν δεν έχουν συμμετοχή σε αυτό και οι πολίτες.

image 20

Ποιά είναι τα ιδεώδη του εθελοντισμού;

Αυτό είναι να το έχεις μέσα σου, να βγαίνει από την ψυχή σου, από την καρδιά σου. Να αγαπάς τον συνανθρωπό σου, σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, σου γεμίζει την ψυχή, είναι πολιτισμός. Κάνει καλύτερη την κοινωνία και δίνει ένα μήνυμα στον κόσμο «Κάνε και εσύ ότι μπορείς». Ο εθελοντισμός βέβαια δεν εκφράζεται μόνο μέσα από τους συλλόγους. Ο οποιοδήποτε μπορεί να προσφέρει το οτιδήποτε στον άλλον, από ένα χαμόγελο, μια καλή κουβέντα είναι πράξη προσφοράς και εθελοντισμού. Με τον εθελοντισμό ο κόσμος γίνεται καλύτερος.

Όλα αυτά τα χρόνια τι εισέπραξες εσύ από όλες αυτές τις δράσεις;

Βλέπω μια άψογη συνεργασία των εθελοντών στους συλλόγους που συμμετέχω. Ολοι προσφέρουμε αφιλοκερδώς, χωρίς κάποιο προσωπικό κίνητρο. Ολοι οσοι συμμετέχουμε το θέλουμε πραγματικά και προσφέρουμε όσο μπορούμε και όπου μπορούμε. Οποιος είναι υγιής, είναι ενήλικας και μπορεί να προσφέρει αν το θέλει μπορεί να γίνει μέλος.

image 13

Ένα μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις στους αναγνώστες μας

Στις δράσεις που γίνονται όποιος μπορεί να προσφέρει ας το κάνει ώστε να γίνει η πόλη μας πιο όμορφη, πιο κοινωνική, πιο ανθρώπινη, να ακουστεί και προς τα έξω, να προσελκύσουμε κόσμο να γίνουμε καλύτεροι.

image 21

Κάποιος που θέλει να συμμετέχει στις εθελοντικές δράσεις που μπορεί να απευθυνθεί;

Στον Δήμο Αγρινίου βασικά αλλά και στην «Ακτίνα Εθελοντισμού». Τα γραφεία βρίσκονται στο κτίριο του Παλαιού Σταθμού Τραίνου στο Αγρίνιο και τα στοιχεία επικοινωνίας είναι :

Τηλέφωνο: 2641360336, 6982336463

Ηλεκτρονική Διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Από εδώ μπορείτε να κατεβάστε την Αίτηση Συμμετοχής

Η συνέντευξη δόθηκε στον φιλόξενο χώρο του "Marpessa Hotel" στο Αγρίνιο

 

Τμήμα Παραγωγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

 

Διαβάστηκε 10163 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018 11:27
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033