Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 21 Απριλίου 2022 11:46

Για μια ακόμη χρονιά η ομάδα του στυλοβάτη του εθίμου των χαλκουνιών Μπάμπη Γιωτόπουλου θα δώσει τα βροντερό παρών την Μ. Παρασκευή στο Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μεγάλη Παρασκευή στο Αγρίνιο και φέτος το έθιμο των χαλκουνιών έχει την τιμητική του δια ζώσης. Οι ομάδα του στυλοβάτη του εθίμου Μπάμπη Γιωτόπουλου  - που έφυγε από την ζωή πρόσφατα – με βασικά μέλη τα εγγόνια του Παναγιώτη Δρίβα, Παναγιώτη Γιωτόπουλο και τον γαμπρό του Νεκτάριο Δρίβα, θα δώσει το βροντερό παρών στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου, προσφέροντας ένα ανεπανάληπτο θέαμα με τα χαλκούνια που κατασκευάζουν οι ίδιοι.

Λόγο τις σχέσης που είχαμε με τον Μπάμπη Γιωτόπουλο, έχοντας ήδη κάνει παλιότερα μια συνέντευξη με τον ίδιο, δέχτηκε το εγγόνι του να μας μιλήσει και να μας δεχτεί στον χώρο προετοιμασίας.

Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Χρύσα Σπαή

Ο Παναγιώτης Δρίβας δήλωσε σχετικά:

Το χαλκούνι για μένα είναι κάτι το οποίο δημιουργεί θετικά συναισθήματα, γιατί από τα χρόνια που ήμουνα μικρός θυμάμαι τον παππού μας τον Μπάμπη τον Γιωτόπουλο ο οποίος αυτές τις μέρες – όταν ζούσε -  έδινε έναν αγώνα για να ετοιμάσει τα χαλκούνια, τα οποία είναι ένα θρησκευτικό έθιμο που κρατάει από την εποχή της  Τουρκοκρατίας.  Αρχικά χρησιμοποιήθηκε σαν μέσο απώθησης των τουρκικών επιθέσεων και στην συνέχεια χρησιμοποιήθηκε στην περιφορά των επιταφίων πάλι για την απώθηση των αλλοθρήσκων και την προστασία των επιταφίων. Οι χαλκουνάδες δηλαδή προστάτευαν τους επιταφίους. Πριν χρόνια ο παππούς μας με τα αδέλφια του και άλλους συγγενείς σκέφτηκαν να το καθιερώσουν όλο αυτό σαν έθιμο. Δηλαδή μετά την περιφορά των επιταφίων και την επιστροφή στις ενορίες τους, να βγαίνει ο κόσμος στην κεντρική πλατεία και να παρακολουθεί τα χαλκούνια. Τα πρώτα χρόνια οι αρχές, επι δικτατορίας και κάποια χρόνια μετά, δεν το επέτρεπαν αλλά με πολύ κόπο, επιμονή και πολλές θυσίες  ο παππούς μου το καθιέρωσε και έτσι απολαμβάνουμε όλοι εμείς σήμερα αυτό το έθιμο στην πόλη μας.

Πως κατασκευάζεται το χαλκούνι;

Εμείς κρατάμε τον τρόπο κατασκευής που χρησιμοποιούσε και μας δίδαξε ο παππούς μας. Αποτελείται από έναν κύλινδρο χαρτιού που τον φτιάχνουμε εμείς από χαρτόνι. Στην πορεία κάνουμε ένα κεφάλι μπροστά για να δημιουργήσουμε μια τρύπα και μετά με μερικά καλούπια που μπαίνουν στον κύλινδρο του χαρτιού, γεμίζουμε τα χαλκούνια με ειδικό μπαρούτι και τα ταπώνουμε. Τα συγκεκριμένα χαλκούνια απαιτούν δύο με δυόμιση  ώρες περίπου για την κατασκευή τους. Για να ολοκληρώσουμε έγκαιρα την διαδικασία ξεκινάμε τις κατασκευές ένα μήνα πριν την Μεγάλη Εβδομάδα.

Η ομάδα μας αποτελείται από τα εγγόνια του Μπάμπη Γιωτόπουλου, Παναγιώτη Δρίβα και Παναγιώτη Γιωτόπουλο, τον γαμπρό του Νεκτάριο Δρίβα, τον Σπύρο Γκρίζη και πολλούς ακόμα συγγενείς και φίλους που υποστηρίζουν την προσπάθεια.

Ο αριθμός των χαλκουνιών που θα ρίξει η ομάδα μας είναι γύρω στα τριάντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος τρόπος που τα κατασκευάζουμε και τα υλικά που χρησιμοποιούμε κάνουν το χαλκούνι πιο θεαματικό κατά την χρήση του. Απαιτείται πολύ σημασία στην λεπτομέρεια για να επιτευχθεί αυτό.

χαλκουνια κατασκευη 01

χαλκουνια κατασκευη 02

φωτο απο την διαδικασία κατασκευής του χαλκουνιού

πανοσ γιωτοπουλοσ χαλκουνι
Χαλκούνι έτοιμο (το συγκεκριμένο αφιερωμένο στον Μπάμπη Γιωτόπουλο) και σε χρήση

 

Τι συναισθήματα σας δημιουργούνται κατά την χρήση των χαλκουνιών;

Μας χαροποιεί όταν βλέπουμε τον κόσμο που περιμένει με λαχτάρα να δεί το έθιμο. Τώρα εξαιτίας του γεγονότος ότι τα χαλκούνια τα κατασκευάζουμε με τον δύσκολο αλλά πιο αποτελεσματικό τρόπο, το θέαμα που προσφέρουμε και η αντίδραση του κόσμου μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Θέλω να γνωρίζει ο κόσμος ότι το πραγματικό χαλκούνι, για αυτόν που το κάνει με ευλάβεια και ιερό σκοπό - καθότι είναι ένα θρησκευτικό έθιμο - και το κάνει με αγάπη, απαιτεί μια πολύωρη κουραστική εργασία. Και αυτό για να κρατήσει ο χαλκουνάς ένα χαλκούνι στα χέρια του (αφού το ανάψει) για μόνο 4 δευτερόλεπτα. Καταλαβαίνετε ότι για να το κάνει κάποιος αυτό πρέπει να έχει σεβασμό στο έθιμο και μεράκι.

Το χαλκούνι για αυτόν που το γνωρίζει καλά και τηρεί τις προδιαγραφές ασφαλείας είναι ακίνδυνο. Δεν προσφέρεται όμως για χρήση από κάποιον άσχετο.

Είναι ένα καθαρά θρησκευτικό έθιμο, ένα έθιμο που οφείλω και είναι υποχρέωσή μου να αναφέρω ότι  το έχει καθιερώσει ο παππούς μας ο Μπάμπης Γιωτόπουλος και θα προσπαθήσουμε εμείς να κρατήσουμε αυτό το έθιμο και να περνά από γενιά σε γενιά και τα υπόλοιπα χρόνια. Προσωπικά όταν κάνω οικογένεια και παιδιά θα προσπαθήσω να μεταλαμπαδεύσω και σε αυτά το έθιμο ώστε να συνεχιστεί.

ομαδα μπαμπη γιωτοπουλου

Ο στυλοβάτης του εθίμου Μπάμπης Γιωτόπουλος με μέλη της ομάδας του στην κεντρική Πλατεία του Αγρινίου παλιότερα

πλατεια

Η ομάδα του Μπάμπη Γιωτόπουλου ξεκινά την διαδικασία καύσης του χαλκουνιού στην Κεντρική Πλατεία του Αγρινίου

χαλκουνια στην πλατεια

Πλήθος κόσμου παρακολουθεί το θέαμα με τα χαλκούνια στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου

 

Ένα μήνυμα στον κόσμο

Ευχόμαστε σε όλο τον κόσμο καλή ανάσταση και καλό Πάσχα, να φωτίσει το Άγιο Φως κάθε σκιά που μπορεί να έχει μέσα του ο κάθε άνθρωπος, με την δύναμη και την χάρη του θεού και της παναγίας. Εύχομαι να έχουμε επιτυχία στο έθιμο την Μεγάλη Παρασκευή στην κεντρική Πλατεία του Αγρινίου και θα χαρούμε πολύ να δούμε τον κόσμο να παρευρεθεί και να το ευχαριστηθεί. Όλη η διαδικασία από την δική μας μεριά θα κρατήσει περίπου μισή ώρα και το θέαμα θα είναι φανταστικό.

Διαβάστε ΕΔΩ την συνέντευξη με τον Μπάμπη Γιωτόπουλο πριν μερικά χρόνια όταν ήταν εν ζωή

στην μνημη του μπαμπη γιωτοπουλου

Ενα χαλκούνι στο μνήμα του Μπάμπη Γιωτόπουλου

 

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του site AitoloakarnaniaBEST.gr

Διαβάστηκε 1976 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25 Απριλίου 2022 11:03
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033