Πέμπτη, 16η Μαίου 2024  6:45 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024 18:14

Ηνωμένο Βασίλειο: Εκδηλώσεις για την Ελλάδα και τον Λόρδο Βύρωνα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού – Ηνωμένου Βασιλείου συμμετείχε ενεργά στις λαμπρές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών και το Κολέγιο Τρίνιτι του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ σε μια εκδήλωση ιστορικής σημασίας καθώς κάτι αντίστοιχο είχε διοργανωθεί 100 χρόνια πριν.

Στο πλαίσιο του επετειακού Φεστιβάλ, που αφιερώθηκε στα 200 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, πραγματοποιήθηκε τελετή κατάθεσης στεφάνων στο άγαλμα του Βύρωνα στην ιστορική βιβλιοθήκη Wren του Κολεγίου Τρίνιτι, Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ από τους κκ:

  • Ιωάννη Τσαούση, Έλληνα Πρέσβη στο Η.Β. εκπροσωπώντας την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας,
  • Νίκο Δένδια, Υπουργό Άμυνας, και Χρήστο Δήμα, Υφυπουργό Πολιτισμού,  της Ελληνικής Κυβέρνησης
  • κα Κυριακή Μήτσου, εκπροσωπώντας το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού-Η.Β. και τον Δήμαρχο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, κ. Σπύρο Διαμαντόπουλο
  • Κωνσταντίνο Βελέντζα, εκπροσωπώντας την Εταιρεία Ελληνισμού και Φιλελληνισμού, και

H ακαδημαϊκός του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ποιήτρια Α.Ε. Stallings στην ομιλία της για το έργο του Βύρωνα προέβη σε απαγγελία στίχων του Βύρωνα στην Ελληνική γλώσσα.

Επίσης, παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Λόρδος Βύρων 13ος, η Μάστερ του Κολεγίου Τρίνιτι, Dame Sally Davies, η Πρύτανις του Πανεπιστημίου του Κέιπριτζ καθ. Deborah Prentice, και ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, Σεβασμιώτατος κ. Νικήτας Λούλιας.

Ο καταξιωμένος Έλληνας ζωγράφος κος Ιωάννης Ψυχοπαίδης τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του, με τα έργα ζωγραφικής του να εκτίθενται σε έκθεση στην Βιβλιοθήκη Wren και στις ιστορικές αίθουσες του Κολεγίου, όπου ο Βύρωνας σπούδασε.

Ο καθηγητής Γλωσσολογίας και τακτικό μέλος του Κολεγίου Trinity, Ναπολέων Κάτσος, κατά την εισαγωγική ομιλία του, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τόνισε:

«Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως συμβολική τελετή, που υπογραμμίζει τους βαθύτατους δεσμούς φιλίας μεταξύ του βρετανικού και του ελληνικού λαού και μεταφέρει ένα βαθύτατα συγκινητικό μήνυμα με τόσο σεμνό τρόπο, ότι “200 χρόνια μετά, η Ελλάδα θυμάται”.   

«Εκφράζουμε θερμή ευγνωμοσύνη προς το Κολέγιο Τρίνιτι και την Ελληνική Πολιτεία που μας έδωσαν την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε αυτήν την εκδήλωση, η οποία έχει ιστορική σημασία για την Ελληνική και την παγκόσμια κοινότητα», σημειώνεται.

Μια υπέροχη εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού – Η.Β. και η Ελληνική Βιβλιοθήκη Λονδίνου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Απριλίου 2024 στην κατοικία του Ελληνικού Πρέσβη για να τιμήσει τον Λόρδο Βύρωνα και την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η οργάνωση αυτής της κορυφαίας εκδήλωσης, που φέρει συμβολική σημασία για τον αντίκτυπο της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού στην παγκόσμια κοινότητα, είχε απόλυτη επιτυχία.

Το εξαιρετικά πλούσιο πρόγραμμα της εσπερίδας περιελάμβανε την προβολή βίντεο με ιστορικό περιεχόμενο, αναγνώσεις ποιημάτων του Βύρωνα και, πιο σημαντικά, ομιλίες-κλειδιά που παρουσιάστηκαν από τους:

Την Εξοχότητά του κ. Ιωάννη Τσαούση, Πρέσβη της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον κ. Χρήστο Δήμα, Υφυπουργό Πολιτισμού της Ελληνικής Κυβέρνησης, και την κα Κυριακή Μήτσου, Εκπρόσωπο του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού – Η.Β.

Ένα από τα κεντρικά σημεία του προγράμματος ήταν η παρουσίαση που έκανε η ακαδημαϊκός από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και γνωστή ποιήτρια Α.Ε. Στάλινγκς, η οποία δημιούργησε μια ατμόσφαιρα γεμάτη με το συναισθηματικά δυνατό έργο του Βύρωνα, απαγγέλοντας στίχους του Βύρωνα στα ελληνικά και στα αγγλικά. Απαγγελία ποιημάτων του Βύρωνα στα αγγλικά έκανε και ο ηθοποιός κ. Κωνσταντίνος Δεληδημούδης.

Ένα από τα στοιχεία έντονης συναισθηματικής απήχησης στο κοινό στην συγκεκριμένη εκδήλωση κατά γενική ομολογία όλων των παρευρισκόμενων ήταν η έκθεση ιστορικών αντικειμένων, όπλων και παραδοσιακών ενδυμάτων, πολύτιμης ιστορικής αξίας καθώς σχετίζονται άμεσα με τον Αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και την περιοχή του Μεσολογγίου όπου ο Λόρδος Βύρωνας άφησε την τελευταία του πνοή. Τα πιο εντυπωσιακά κομμάτια της έκθεσης ήταν τα προσωπικά αντικείμενα και μια επιστολή γραμμένη από τον ίδιο τον Λόρδο Βύρωνα. Την έκθεση επιμελήθηκε προσωπικά η κα Κυριακή Μήτσου.

Στο πλαίσιο της εσπερίδας παρευρέθηκε μια λίστα επιλεγμένων επισκεπτών, μεταξύ άλλων ο κ. Νίκος Δένδιας, Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, ο Πρόξενος κ. Χρήστος Γούλας, ο  κ. Γεώργιος Πίππας, 11ος Δήμαρχος του Κέιμπριτζ και ο Αντιδήμαρχος του Νότιγχαμ κ. Παύλος Κοτσώνης.

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συλλέκτες κ. Ντίνο Νοταρά, κ. Μενέλαο Δανέλλη, τον Ελληνοράπτη κ. Νίκο Πλακίδα και την οικογένεια της κας Κυριακής Μήτσου για την παραχώρηση των οικογενειακών κειμηλίων», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 248 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.