Τετάρτη, 12η Ιουνίου 2024  2:26 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 16 Μαϊος 2024 18:35

Εξαγγελίες Αυγενάκη για αξιοποίηση τριών μεγάλων ακινήτων του ΥΠΑΑΤ στο Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης 15 Μαΐου στην πρώην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, στο Δημαρχείο της πόλης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, παρουσία του Δημάρχου Αγρινίου, Γιώργου Παπαναστασίου, του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Θανάση Παπαθανάση, των υποψηφίων ευρωβουλευτών Πύρρου Δήμα και Νίκου Ναούμη και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Με τον Δήμαρχο Αγρινίου μάλιστα ο Λευτέρης Αυγενάκης είχε και σύντομη συζήτηση, πριν την συνέντευξη. Σε αυτήν, ο κ. Αυγενάκης αποκάλυψε ότι -μεταξύ άλλων- επί τάπητος θα τεθεί η αξιοποίηση τριών ακινήτων που ανήκουν στο ΥΠΑΑΤ, στην περιοχή του Αγρινίου.

Ο λόγος για τον Καπνικό Σταθμό Αγρινίου στην περιοχή της Αεροφέγυρας, κτήριο ιδιοκτησίας του ΕΛΓΟ-Δήμητρα στην περιοχή του ΔΑΚ καθώς και τις Καπναποθήκες και γραφεία του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού επί της οδού Μακρή.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης κλήθηκε να απαντήσει με περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τα όσα εξήγγειλε ωστόσο αρκέστηκε λακωνικά να σχολιάσει ότι «έχει γίνει σημαντική δουλειά από μεριάς δήμου και σύντομα θα είμαστε σε θέση να δώσουμε συγκεκριμένο πλαίσιο».

Αυγενάκης: «Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση»

Μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ ο κ. Αυγενάκης ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά την διάθεσή του για συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση προς όφελος των περιφερειών και του αγροτικού κόσμου.

«Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Είμαι εδώ σήμερα μετά από την ιστορική χθεσινή μέρα με την πρώτη φάση διαβούλευσης του νέου ΕΛΓΑ, που αλλάζει. Σπεύδουμε παράλληλα να τρέξουμε την συνολική αναβάθμιση του ΕΛΓΑ με την ψηφιοποίησή του. Προχωρούμε παράλληλα ταχύτητα σε προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ για την κάλυψη βασικών αναγκών που υπάρχουν, προχωράμε στο πλαίσιο πρόληψης, στην δημιουργία του αγροτικού 112. Για ενημέρωση των αγροτών για κάθε φαινόμενο που μπορεί να προξενήσει καταστροφές και με σχετικές οδηγίες προφυλάξεων. Ο ΕΛΓΑ δεν διαχειρίζεται τα λεφτά του κράτους, διαχειρίζεται τα λεφτά των αγροτών», ανέφερε.

Ακολούθως άκουσε και απάντησε σε σειρά ερωτημάτων. Αναφορικά με την επικείμενη σύσκεψη για το αγροτικό ρεύμα, ανέφερε ότι «θέλουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες για την μείωση του κόστους για τους αγρότες. Η απάντηση δεν είναι ότι θα μειωθεί, δεν είναι αυτό το ερώτημα. Εξετάζονται ευρύτερα τα πλαίσια συνεργασίας ώστε να επωφεληθούν όλοι».


Ερωτώμενος σχετικά με το αν δρομολογούνται έργα αγροτικής υποδομής στην Αιτωλοακαρνανία, απάντησε ότι «τις επόμενες ημέρες θα έχουμε συνάντηση με περιφερειάρχη και δήμαρχο Αγρινίου για την ωρίμανση του υπάρχοντος αρδευτικού δικτύου και τις δυνατότητες επέκτασης. Σε περίπτωση ώριμης μελέτης θα δούμε τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Η πρόθεση είναι ξεκάθαρη. Σε σύντομο χρόνο θα έχουμε συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμευτικές».

Για τα αγροτικά επιμελητήρια τόνισε: «Φέρνοντας τους αγρότες στα επιμελητήρια μέσα από το μητρώο, που συνειδητά η νέα γενιά επέλεξε αυτό τον χώρο, στοχεύουμε να οδηγήσει σε μια γενιά επαγγελματιών και επιχειρηματιών αγροτών. Η ένταξή τους στα αγροτικά επιμελητήρια αυτή την στόχευση έχει. Πάμε βήμα βήμα, σωστά και συνετά».

Για τα χρέη των ΤΟΕΒ της Αιτωλοακαρνανίας, υπογράμμισε: «Το σύνολο των χρεών των ΤΟΕΒ απέναντι στην ΔΕΗ ανέρχεται στα 90 εκ. Υπάρχουν οφειλές και σε άλλους παρόχους. Η εικόνα των ΤΟΕΒ πανελλαδικά είναι ότι στο 8-9% είναι υγιείς και εύρωστοι οργανισμοί, ικανοί να στηρίξουν το έργο τους. Ελήφθη πρόσφατα απόφαση παγώματος και ρύθμισης των χρεών, δεν αποτελεί διαγραφή. Με την ίδρυση ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων και καλή διαχείριση θα έρθει αποτέλεσμα. Είναι μεγάλο το στοίχημα για την μετάβαση σε μια νέα κατάσταση».

Αναφορικά με την εκπαίδευση των νέων αγροτών, ο κ. Αυγενάκης υποστήριξε ότι «τα αγροτικά επιμελητήρια και το μητρώο θα δώσουν καθαρή εικόνα για τα χρηματοδοτικά εργαλεία και την αξιοποίησή τους. Έχουμε 600 εκ. από το ταμείο ανάκαμψης και αλλά και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούμε να αξιοποιήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Τέλος, αναφορικά με την ενεργειακή κοινότητα του Δήμου Αγρινίου  ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ερώτημα «μέρος της απογευματινής συζήτησης με το Υπουργείο Ενέργειας».



agrinionews.gr

Διαβάστηκε 524 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.