Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 06 Αυγούστου 2022 09:17

236 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών στην Αιτωλοακαρνανία – «Ριγμένη» η Δευτεροβάθμια

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

236 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών στην Αιτωλοακαρνανία, σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία επισημαίνει πως είναι «ριγμένη» η Δευτεροβάθμια. Ειδικότερα τονίζει πως είναι περισσότερα τα κενά που καλύφθηκαν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ωστόσο παραμένει το «αγκάθι» της μείωσης του μαθητικού πληθυσμού, που υπολογίζεται στο 5%

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων 8.487 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών. Πρόκειται για 8.087 εκπαιδευτικούς σε κενές οργανικές θέσεις γενικής εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, 383 μέλη ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και 17 μέλη ειδικού βοηθητικού προσωπικού σε κενές οργανικές θέσεις ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Στην Αιτωλοακαρνανία απ’ ότι φαίνεται οι προσλήψεις είναι κατώτερες των  αναγκών για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς προσελήφθησαν 23 εκπαιδευτικοί γενικής αγωγής και 24 εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, αριθμοί που φαίνεται να μην επαρκούν, δεδομένου πως για παράδειγμα ο προϊστάμενος είχε ζητήσει να πάρουν στην εκπαίδευση 10 μαθηματικούς και πήραν μόνο 1.

Στον αντίποδα, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Αιτωλοακαρνανίας τα πράγματα φαίνεται πως είναι καλύτερα καθώς διορίστηκαν  171 δάσκαλοι και 18 νηπιαγωγοί. Ωστόσο στην Πρωτοβάθμια η μείωση του μαθητικού πληθυσμού είναι έντονη σε σχέση με πέρσι! Φέτος καταγράφεται συγκεκριμένα μείωση της τάξεως του 5% στον μαθητικό πληθυσμό της Πρωτοβάθμιας στο νομό!

Ο αιρετός ΠΥΣΠΕ για την Διδασκαλική Ομοσπονδίας Ελλάδος και μέλος του Νομαρχιακού Τμήματος τα ΑΔΕΔΥ Αιτωλοακαρνανίας Τάσος Σκαρμούτσος τόνισε:

Ο αιρετός ΠΥΣΠΕ Αιτωλοακαρνανίας και μέλος του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Τάσος Σκαρμούτσος

«για φέτος το Υπουργείο Παιδείας μας εξέπληξε ευχάριστα με τις 8.500 διορισμούς που ανακοίνωσε. Ο αριθμός αυτός μαζί με τους περσινούς μόνιμους διορισμούς που ήταν περίπου στις 15.000 μας χαροποιεί ιδιαίτερα σαν εκπαιδευτική κοινότητα, γιατί καλύφθηκαν οργανικά κενά, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ομαλά η λειτουργία των σχολείων της Πρωτοβάθμιας.

Στην Αιτωλοακαρνανία διορίστηκαν 171 μόνιμοι δάσκαλοι και 18 νηπιαγωγοί. Αυτοί οι διορισμοί μαζί με τους περσινούς μόνιμους διορισμούς καλύπτουν μεγάλο μέρος των κενών που υπήρχαν. Στους δασκάλους δεν θα χρειαστούν αναπληρωτές γενικής αγωγής, παρά μόνο ελάχιστοι, αν προκύψουν άδειες τον Σεπτέμβριο. Θα χρειαστούμε αναπληρωτές μόνο για την παράλληλη στήριξη και ΔΕΠΟ, που εκεί δεν πηγαίνουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί.

Για τους νηπιαγωγούς οι αναπληρωτές που θα χρειαστούμε θα είναι ελάχιστοι, προκειμένου να λειτουργήσουν σε πλήρη ανάπτυξη τα σχολεία. Αυτοί που διορίστηκαν τώρα, μεταξύ 17 και 24 Αυγούστου, θα παρουσιαστούν στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας για ορκωμοσία και κατάθεση δικαιολογητικών και να δηλώσουν τις σχολικές μονάδες που υπάρχουν τα λειτουργικά κενά.

Στις 26 με 27 Αυγούστου θα γίνει η πρόσληψη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών για πιθανά κενά, που θα δημιουργηθούν, όχι μόνο δασκάλων και νηπιαγωγών, αλλά και ειδικοτήτων που δεν είχαν μόνιμους διορισμούς, ώστε 1η Σεπτεμβρίου να είναι όλοι στα σχολεία τους. Η Πρωτοβάθμια και το Υπηρεσιακό Συμβούλιο αυτό το διάστημα ασχολείται με τις λειτουργικές υπεραρυθμίες και τις αποσπάσεις εντός ΠΥΣΠΕ.

Ακόμη, ένα άλλο θετικό που είχαμε είναι πως φέτος το καλοκαίρι με τις αποσπάσεις από νομό σε νομό ικανοποιήθηκε το 92% των αιτήσεων, κάτι που έγινε για πρώτη φορά. Επίσης, όσοι διορίστηκαν τώρα έχουν αμετάθετο για 2 χρόνια, εκτός αν υπάγονται σε ειδική κατηγορία, πράγμα που σημαίνει πως για 2 χρόνια ο νομός μας θα διαθέτει μόνιμο προσωπικό για να καλύψει θέσεις στην Πρωτοβάθμια.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για τους αναπληρωτές στις αιτήσεις που θα κάνουν. Πρέπει να δηλώσουν πολλούς νομούς για να έχουν πιθανότητες να διοριστούν ως αναπληρωτές, γιατί η Αιτωλοακαρνανία που τα προηγούμενα χρόνια απορροφούσε μεγάλο αριθμό αναπληρωτών καλύφθηκε φέτος από τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, με αποτέλεσμα οι προσλήψεις αναπληρωτών να είναι ελάχιστες.

Επίσης, με τροποποίηση του Υπουργείου Παιδείας που πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα βγαίνει σε λίγες ημέρες η προκήρυξη για τους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων. Η διαδικασία θα προχωρήσει κανονικά και μέχρι να ολοκληρωθεί, που χρειάζεται συνήθως 2 με 3 μήνες, οι κενές θέσεις των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων θα καλυφθούν προσωρινά με όσους έχουν τα απαραίτητα προσόντα και δικαιολογητικά και έχουν υποβάλει αίτηση.

Ωστόσο, στην Αιτωλοακαρνανία τίθεται θέμα υπογεννητικότητας και φαίνεται αυτό σε όλες τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας, όχι δηλαδή μόνο στην περιφέρεια του νομού, αλλά και στις πόλεις, στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι. Υποβιβάζονται λειτουργικά αρκετές σχολικές μονάδες, διότι οι μαθητές μειώνονται αισθητά. Σε σχέση με πέρυσι υπάρχει μείωση του μαθητικού πληθυσμού φέτος κατά 5%».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας Βαγγέλη Τσούκα στην Αιτωλοακαρνανία διορίστηκαν:

Ο Πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας Βαγγέλης Τσούκας

«στη γενική εκπαίδευση μόνο 23 εκπαιδευτικοί και μόλις 24 στην ειδική αγωγή. Ο Προϊστάμενος είχε ζητήσει να πάρουν στην εκπαίδευση 10 μαθηματικούς και πήραν μόνο 1. Αυτό το παράδειγμα είναι ικανό να δείξει και να αποδείξει το μέγεθος των κενών, πόσο δηλαδή «μικρά» είναι τα νούμερα για τις ανάγκες της Αιτωλοακαρνανίας. Ειδικότερα στο νομό μας προσελήφθησαν στην γενική αγωγή 2 φιλόλογοι, 1 μαθηματικός, 2 χημικοί, 7 βιολόγοι, 2 καλλιτεχνικών, 1 μηχανολόγος, 1 ηλεκτρολόγος, 1 ηλεκτρονικός, 2 μουσικοί, 1 νοσηλευτής, 1 αισθητικός, 1 γεωπόνος και 1 καλλιτεχνικών.

Στην ειδική αγωγή προσελήφθησαν στην Αιτωλοακαρνανία 1 θεολόγος, 13 φιλόλογοι, 2 μαθηματικοί, 1 χημικός, 1 κοινωνικών επιστημών, 1 οικονομολόγος, 1 μηχανολόγος, 1 πληροφορικής, 2 γεωπόνοι/φυτικής παραγωγής.

Οι αγώνες όλων μας για μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση έπιασαν επιτέλους τόπο. Ύστερα από μια δεκαετία περίπου έχουμε για δεύτερη χρονιά διορισμούς στη γενική αγωγή και την ειδική αγωγή.

Δυστυχώς ο αριθμός των προσλήψεων που έγιναν είναι κατώτερος από τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης. Στο νομό μας προσλήφθηκαν μόνο 23 συνάδελφοι στην γενική εκπαίδευση και 24 συνάδελφοι στην ειδική αγωγή.

Το Δ.Σ. της Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας συγχαίρει τους εκπαιδευτικούς που τοποθετήθηκαν στον νομό μας και τους εύχεται υγεία, δύναμη και επίτευξη των στόχων τους στο χώρο της Παιδείας.

Η Β ΕΛΜΕ θα είναι αρωγός στις δυσκολίες και τα προβλήματα που τυχόν θα προκύψουν. Όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να πάμε την εκπαίδευση των μαθητών μας βήματα μπροστά. Καλούς αγώνες σε όλους μας και για τους επόμενους διορισμούς, που τόσο έχει ανάγκη η εκπαίδευση».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 451 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.