Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021 22:31

Το σχέδιο για τις νέες επικουρικές συντάξεις – Υιοθετείται ο «ατομικός κουμπαράς»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πλέον υιοθετείται ο «ατομικός κουμπαράς» ώστε να «χτίζεται» ένα αποθεματικό από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές συντάξεις.

Τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας – από το νέο έτος – θα αφορά το νέο επικουρικό σύστημα.

Το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή και εντός της εβδομάδας θα εισαχθεί προς συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια μετά τις θερινές διακοπές (Σεπτέμβριος).

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα ΝΕΑ κεντρική ιδέα του νέου συστήματος – όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας – είναι η εισαγωγή στοιχείων κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (από 1/1/2022) και εθελοντικά για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους έως 35 ετών.

Στηρίζεται στη λογική της υιοθέτησης του «ατομικού κουμπαρά». Αντί δηλαδή οι εισφορές των νέων να μπαίνουν σε έναν γενικό «κορβανά» και να χρησιμοποιούνται για την πληρωμή της επικουρικής σύνταξης των σημερινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται, «χτίζοντας» ένα αποθεματικό από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές τους συντάξεις.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση Ταμείου Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) που θα είναι ΝΠΔΔ και θα διαχειρίζεται τη λειτουργία της νέας επικουρικής ασφάλισης. Ως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Ταμείου ορίζεται η 1η.1.2022.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα ΝΕΑ στην ασφάλιση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) υπάγονται υποχρεωτικά όλα τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά, από 1η.1.2022 και εφεξής ασφαλιστέα εργασία-απασχόληση ή αποκτούν ασφαλιστέα ιδιότητα, για την οποία υφίσταται μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, υποχρέωση υπαγωγής στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ.

Με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών, οι τρέχουσες καταβαλλόμενες εισφορές σωρεύονται και επενδύονται σχηματίζοντας αποθεματικό το οποίο αποτελεί τη βάση υπολογισμού των μελλοντικών παροχών προς τους δικαιούχους.

Σε σχέση με την κρατική εγγύηση, ορίζεται ότι κατά τον χρόνο επέλευσης των καλυπτόμενων κοινωνικοασφαλιστικών κινδύνων το κράτος εγγυάται την καταβολή ελάχιστης ανταποδοτικής μηνιαίας επικουρικής σύνταξης.

newpost.gr

Διαβάστηκε 524 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.