Κυριακή, 2η Ιουνίου 2024  11:46 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 17 Μαϊος 2024 19:01

Βραβεύτηκαν τα κάστρα Ναυπάκτου και Αγ. Μαύρας Λευκάδας από τον φορέα «Τhe Fortress Study Group»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο φορέας The Fortress Study Group, ο οποίος συνδέεται άμεσα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, απένειμε διακρίσεις στα Κάστρα Ναυπάκτου και Λευκάδας, ως των καλύτερα συντηρημένων κάστρων στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων νήσων.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά τιμητική βράβευση για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, η οποία ειδικότερα αφορά στα έργα ανάδειξης και αποκατάστασης που έχουν υλοποιηθεί στα δύο κάστρα όλα τα προηγούμενα χρόνια, και συνιστά μία πολύ σημαντική προβολή για τα συγκεκριμένα μνημεία. Την περιοχή αρμοδιότητάς μας επισκέφθηκε αυτό το διάστημα ομάδα του φορέα Τhe Fortress Study Group, η οποία αποτελείται από είκοσι περίπου ξένους ειδικούς μελετητές κάστρων και οχυρωματικών έργων.

Η εκδήλωση απονομής και αποδοχής των βραβείων για τη Δυτική Ελλάδα, η οποία παράλληλα αφορούσε και στο έργο που έχει συντελεστεί στο Φρούριο Ρίου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, διοργανώθηκε και συντονίστηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μαΐου 2024, ώρα 11.00 στο Φρούριο Ρίου. Αποδέκτες της βράβευσης ήταν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας για το Κάστρο του Ρίου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας για το Κάστρο της Ναυπάκτου αντίστοιχα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Μπονάνος και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος και στελέχη του Τομέα Πολιτισμού. Παρέστη επίσης ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, κ. Βασίλειος Γκίζας. Τις τιμητικές πλακέτες παρέλαβαν από τον εκπρόσωπο του φορέα Τhe Fortress Study Group κ. John Harris, από την πλευρά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, η Διευθύντρια Δρ Αναστασία Κουμούση, επικεφαλής της ομάδας επίβλεψης των αναστηλωτικών εργασιών στο Φρούριο Ρίου, και εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας η πολιτικός μηχανικός κ. Έλενα Κατσούλη, επιβλέπουσα στα αναστηλωτικά έργα του Κάστρου Ναυπάκτου.

Τη Δευτέρα 13/5/24 η ομάδα των μελετητών ξεναγήθηκε από την Εφορεία μας στο Φρούριο Αντιρρίου και το Κάστρο Ναυπάκτου.

Την Τετάρτη 15/5/24 πραγματοποιήθηκε στη Λευκάδα αντίστοιχη εκδήλωση απονομής και αποδοχής του βραβείου για το Κάστρο της Αγ. Μαύρας, το έργο αποκατάστασης του οποίου ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα. Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε εκ μέρους της Εφορείας η αρχαιολόγος κ. Βίβιαν Στάικου, μέλος της ομάδας επίβλεψης του έργου ανάδειξης, ενώ πραγματοποιήθηκε και ξενάγηση της ομάδας των μελετητών στο Κάστρο.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 229 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.