Δευτέρα, 3η Ιουνίου 2024  2:56 πμ
 
wm small
Σάββατο, 18 Μαϊος 2024 17:48

Αγρίνιο: Τι γίνεται με το κτίριο αποθηκών του πρώην ΕΟΚ που παραχωρήθηκε στο Επιμελητήριο (φωτο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Έχουν παρέλθει πάνω από 15 χρόνια από την περίοδο που ο Αλέξανδρος Κοντός, τότε βουλευτής Ξάνθης και υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, προχώρησε στην παραχώρηση για 99 χρόνια του τεράστιου κτιρίου των καπναποθηκών του πρώην ΕΟΚ στην ε.ο. Αγρινίου – Θέρμου, στις Εργατικές Κατοικίες Αγίας Βαρβάρας.

Το κτίριο , σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τότε, επρόκειτο να επιδιωχθεί να αξιοποιηθεί ως εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου και ήταν και παραμένει, μάλλον το πιο φιλόδοξο project της διοίκησης του Παναγιώτη Τσιχριτζή.

Μετά από 15 χρόνια , η αξιοποίηση παραμένει στα χαρτιά, μιας και παρά τις οποίες προσπάθειες έκανε η διοίκηση του Επιμελητηρίου, δεν έχει βρεθεί εκείνο το χρηματοδοτικό εργαλείο ή εκείνος ο φορέας που θα συνδράμει σε μια οριστική μελέτη και φυσικά στη συνέχεια, στη χρηματοδότηση. Το κόστος για το μεγάλο έργο της ανακατασκευής των αποθηκών, πρόχειρα υπολογίζεται σε δέκα εκατ. ευρώ, ποσό που μόνο μέσα απο κάποια δράση – πρόγραμμα του ΕΣΠΑ θα μπορούσε να εξευρεθεί.
Έτσι, το κτίριο των χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, όπου εργάστηκαν εκατοντάδες καπνεργάτες μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ΄90, την περίοδο που ο καπνός αποτελούσε την κύρια καλλιέργεια στην περιοχή, έχει περιέλθει σε μόνιμη απαξίωση και έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου. «Αξιοποίηση» υφίσταται μόνο τμήμα του τεράστιου εξωτερικού χώρου, που έχει παραχωρηθεί από το Επιμελητήριο σε ιδιώτη που καλλιεργεί κηπευτικά κι παράλληλα έχει την υποχρέωση να τον καθαρίζει, ώστε να μην μετατραπεί η περιοχή σε «ζούγκλα».

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του Επιμελητηρίου, δεν είναι αντίθετη σε πιθανές προτάσεις ώστε ο χώρος να αξιοποιηθεί σε άλλη κατεύθυνση, πάντα κοινωφελή, πχ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς όμως προς το παρόν να φαίνεται πως υπάρχει κάποια προοπτική. Σε κάθε περίπτωση όμως αποτελεί μια πολύ σημαντική και μεγάλης αξίας δημόσια περιουσία, που είναι κρίμα να χαραμίζεται. Η σημερινή διοίκηση του Επιμελητηρίου, ή αυτή που θα προκύψει μετά τις εκλογές που πιθανώς διεξαχθούν προς το τέλος του έτους, καλούνται ενδεχομένως να προβούν σε πιο στοχευμένες ενέργειες, ώστε αυτό το μοναδικό δημόσιο περιουσιακό στοιχείο για το Αγρίνιο να μην καταντήσει ερείπιο…

ktirio kapnou (5)

ktirio kapnou (4)

ktirio kapnou (1)

ktirio kapnou (2)

agriniopress.gr

Διαβάστηκε 177 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.