Δευτέρα, 3η Ιουνίου 2024  2:01 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 15 Μαϊος 2024 18:52

Αγρίνιο: Τριήμερη προσκυνηματική εκδρομή σε Δυτική Μακεδονία-Μπίτολα διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων Αγίου Όρους (Σαβ 15 - Δευ 17/6/2024)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Σύλλογος Φίλων Αγίου Όρους «Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός»  διοργανώνει τριήμερη προσκυνηματική εκδρομή στις 15, 16 και 17 Ιουνίου 2024 στη Δυτική Μακεδονία και την πόλη Μοναστήρι (Μπίτολα) του πρώην κράτους των Σκοπίων.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου:

Αγαπητά μέλη του Συλλόγου μας,

Με την παρούσα επικοινωνία μας, αφού πρώτα σας ευχηθούμε με το καλό να ολοκληρώσουμε τον πνευματικό μας αγώνα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και ακολούθως να αξιωθούμε να εορτάσουμε τα σεπτά Πάθη και την λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας, θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε να συμμετάσχετε στην ακόλουθη εκδρομή του Συλλόγου μας.

Ειδικότερα, συνεχίζοντας την παράδοση των προσκυνηματικών εκδρομών μας, διοργανώνουμε τριήμερη εκδρομή στη Δυτική Μακεδονία (Καστοριά, Φλώρινα, Πρέσπες) και την ιστορική ελληνική πόλη Μοναστήρι (σημερινή ονομασία Μπίτολα) του πρώην κράτους των Σκοπίων το Σάββατο 15 Ιουνίου, Κυριακή 16 Ιουνίου και Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024.

Το πρόγραμμα της εκδρομής αναλυτικά έχει ως εξής:

1) Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024.

6.30 π.μ. Αναχώρηση από το Αγρίνιο (από το χώρο του παλαιού ΚΤΕΛ, όπισθεν καταστήματος JUMBO).
11.30 π.μ. Άφιξη και προσκύνημα στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου και Οσίας Σοφίας Κλεισούρας Καστοριάς.
Η Ιερά Μονή είναι χτισμένη σε υψόμετρο 970 μ., κάτω από το χωριό Κλεισούρα, 35 χλμ. ανατολικά από την Καστοριά. Ιδρύθηκε το 1314 μ.Χ. και ανακαινίστηκε το 1813. Έχει φρουριακό χαρακτήρα. Κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα περιέθαλψε πολλούς Μακεδονομάχους, αλλά και κατά την διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στον τοπικό πληθυσμό. Ύστερα από μακροχρόνια εγκατάλειψη επαναλειτούργησε το 1992 με την εγκατάσταση γυναικείας μοναστικής αδελφότητας.
Στην Ιερά Μονή της Κλεισούρας έζησε για μισό περίπου αιώνα η Οσία Σοφία, η οποία ήλθε από τον Πόντο στην Θεσσαλονίκη το 1923 με την Ανταλλαγή των πληθυσμών, εγκαταστάθηκε το 1927 στη Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Κλεισούρας σε ηλικία 44 ετών και μέχρι το έτος 1974, που εκοιμήθη οσιακά σε ηλικία 91 ετών, διακονούσε και συντηρούσε το μοναστήρι με αυταπάρνηση ζώντας άκρως ασκητική ζωή και διδάσκοντας με τις πνευματικές της νουθεσίες τους κατοίκους της περιοχής. Η ακτινοβολία της αρετής της και διάφορα θαυμαστά σημεία, που συνέβησαν στη ζωή της, την ανέδειξαν αγία στη συνείδηση των πιστών.
Το 2012 έγινε η αγιοκατάταξή της από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
2.00 μ.μ. Άφιξη στην Καστοριά, γεύμα καθ’ ομάδες στα παραλίμνια εστιατόρια, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.
5.00 μ.μ. – 7.30 μ.μ. περίπου. Επίσκεψη και προσκύνημα σε τέσσερεις από τους πολλούς σωζόμενους περίλαμπρους βυζαντινούς ναούς στο ιστορικό κέντρο της πόλης: α) στην Παναγία Κουμπελίδικη ή Καστριώτισσα, μνημείο σύμβολο της Καστοριάς. Βρίσκεται στην περιοχή, όπου ήταν η ακρόπολη του βυζαντινού κάστρου και δεσπόζει στην πόλη. Κτίστηκε τέλη 10ου – αρχές 11ου αιώνα μ.Χ., β) στο Ναό του Αγίου Στεφάνου, έργο των μέσων του 9ου αιώνα μ.Χ., γ) στο Ναό των Αγίων Αναργύρων, τρίκλιτη Βασιλική του 10ου αιώνα μ.Χ. και μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της βυζαντινής Καστοριάς και δ) στο Ναό του Ταξιάρχη Μητροπόλεως, που είναι αφιερωμένος στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Πρόκειται για μια μικρή τρίκλιτη, θολοσκέπαστη Βασιλική, που κτίστηκε τον 9ο αιώνα μ.Χ. Είναι κατάγραφη με σπουδαίες τοιχογραφίες, από τις οποίες οι παλιότερες ανάγονται στον 10ο αιώνα.
Στο νότιο κλίτος του Ναού φυλάσσονται σε λάρνακα τα οστά του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, που κατέληξαν εδώ ύστερα από πολλές περιπέτειες, καθώς και τα οστά της συζύγου του Ναταλίας.
8.00 μ.μ. – 9.00 μ.μ. Προαιρετικός περίπλους της γραφικής και σε ορνιθοπανίδα πλούσιας λίμνης της Καστοριάς με αγκαζέ ναύλωση τουριστικού πλοίου αντί 200 €. Το εισιτήριο κατ’ άτομο θα προκύψει ως εξής: 200 € δια του αριθμού των επιβατών-εκδρομέων μας.
Ελεύθερος χρόνος για αυτοπεριήγηση στην πόλη, δείπνο κατά βούληση στις παραλίμνιες ταβέρνες-εστιατόρια, διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο.

2) Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024.

Προαιρετικό πρωινό. Εκκλησιασμός.

10.30 π.μ. Αναχώρηση αμέσως μετά την θεία Λειτουργία από τον Ναό της πόλης, που θα προταθεί στους εκδρομείς για τον εκκλησιασμό τους.
1.30 μ.μ. περίπου. Άφιξη στο Μοναστήρι (Μπίτολα). Η ώρα άφιξης στην πόλη θα εξαρτηθεί και από τον χρόνο, που θα απαιτηθεί κατά τον έλεγχο στο συνοριακό σταθμό της Νίκης. Ομαδικό περπάτημα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου θα επισκεφθούμε τον επιβλητικό ορθόδοξο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου (έργο του 1830 μ.Χ.), θα συναντήσουμε τον Πύργο με το Ρολόι (του 17ου αιώνα) και τα νεοκλασσικά αρχοντικά του 19ου αιώνα στον φημισμένο δρόμο της πόλης Σιρόκ Σοκάκ, τον δρόμο των πολλών προξενείων.
Ελεύθερος χρόνος για φαγητό και αυτοπεριήγηση σε άλλα αξιοθέατα της πόλης, όπως η σκεπαστή αγορά, το παλιό παζάρι (μπεζεστένι), το φημισμένο τέμενος του Αϊντάρ Καντί και άλλα.
6.00 μ.μ. Αναχώρηση για Φλώρινα.
Στην είσοδο της πόλης σύντομο προσκύνημα στη γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Αυγουστίνου και των οσίων Μαρίας Αιγυπτίας και Συγκλητικής, που ίδρυσε ο μακαριστός Μητροπολίτης Φλωρίνης και φλογερός ιεροκήρυκας Αυγουστίνος (Καντιώτης). Στη Μονή υπάρχει και ο τάφος του.
Μετά το προσκύνημα ελεύθερος χρόνος για μια μικρή αυτοπεριήγηση στην πόλη της Φλώρινας και αναχώρηση για Καστοριά, όπου βραδινό φαγητό και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο.

3) Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024.

8.30 π.μ. Αναχώρηση από Καστοριά για Πρέσπες.

Καθ’ οδόν προς τις Πρέσπες θα γίνει μια παράκαμψη προς το χωριό Μελάς (παλαιά ονομασία Στάτιστα), όπου σκοτώθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1904 ο Μακεδονομάχος Παύλος Μελάς, σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα εναντίον των Βουλγάρων κομιτατζήδων, που επιδίωκαν με την προπαγάνδα τους και τα φοβερά εγκλήματά τους κατά των ελλήνων κατοίκων της οθωμανοκρατούμενης τότε Μακεδονίας να εκβουλγαρίσουν ολόκληρη την Μακεδονία με απώτερο στόχο να την ενώσουν με το Βουλγαρικό κράτος. Θα επισκεφθούμε το σπίτι, που έπεσε ηρωικά ο Παύλος Μελάς και που σήμερα λειτουργεί ως μικρό Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα με δωρεάν είσοδο, και ευθύς αμέσως θα συνεχίσουμε για τις Πρέσπες.
11.30 π.μ. περίπου. Άφιξη στις Πρέσπες. Επίσκεψη στο γραφικότατο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, που βρίσκεται στη Μικρή Πρέσπα και είναι το δεύτερο στην Ελλάδα, μετά το νησάκι της λίμνης των Ιωαννίνων, κατοικημένο νησάκι εντός λίμνης. Στον Άγιο Αχίλλειο θα μεταβούμε μέσω πλωτής ξύλινης πεζογέφυρας μήκους 650 μ., που τον συνδέει με την απέναντι ξηρά. Η Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου είναι ερειπωμένος βυζαντινός ναός του 10ου – 11ου αιώνα, ο οποίος οικοδομήθηκε στο σημείο, όπου βρισκόταν μεγαλύτερος παλαιοχριστιανικός ναός του 6ου αιώνα. Ενδείκνυται μια μικρή βόλτα στο νησάκι, στο οποίο υπάρχουν και άλλες μικρότερες βυζαντινές εκκλησίες.
1.30 μ.μ. Φαγητό στις ψαροταβέρνες του παραλίμνιου χωριού Ψαράδες και ελεύθερος χρόνος για βόλτα στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας και καφέ.

Κατά τον ελεύθερο χρόνο, όποιος επιθυμεί, μπορεί να απολαύσει μια βαρκάδα στη Μεγάλη Πρέσπα. Οι τιμές των βαρκάρηδων είναι: 7 € για βαρκάδα διάρκειας είκοσι λεπτών και 10 € για βαρκάδα διάρκειας μίας ώρας.
5.00 μ.μ. Αναχώρηση από το χωριό Ψαράδες για Αγρίνιο με ενδιάμεση ημίωρη στάση.
10.30 μ.μ. περίπου. Επιστροφή στο Αγρίνιο.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1.Η διαμονή μας στην Καστοριά (δύο διανυκτερεύσεις) θα γίνει στο ξενοδοχείο Ευρώπη (Europa Hotel).

2.Η τιμή συμμετοχής ανά άτομο σε δίκλινο δωμάτιο είναι 170 €, σε τρίκλινο 165 €. Το μονόκλινο επιβαρύνεται με 70 € επιπλέον της τιμής των 170 €.

3.Στην τιμή περιλαμβάνονται: όλες οι μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, η διαμονή στο ξενοδοχείο με πρωινό, συνοδός Γραφείου, ασφάλεια αστικής και επαγγελματικής ευθύνης.

4.Στο ξενοδοχείο οι εκδρομείς υποχρεούνται να καταβάλουν οι ίδιοι το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, το οποίο ανέρχεται σε 7 € για κάθε δωμάτιο (όχι για κάθε άτομο) την βραδιά.

5.Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται στο Τουριστικό Γραφείο CHARMA TRAVEL (Δαγκλή 11, Αγρίνιο, τηλ. 2641039387) και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί με ένα λεωφορείο.

6.Η συμμετοχή θα κατοχυρώνεται με 50 € ανά εκδρομέα, η οποία όμως θα πρέπει να καταβληθεί το ταχύτερο δυνατόν. Η εξόφληση πρέπει να γίνει μέχρι και την Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024.

7.Η είσοδος στο κράτος της Βόρειας Μακεδονίας (πρώην Σκόπια) απαιτεί ο εκδρομέας να είναι οπωσδήποτε εφοδιασμένος με ταυτότητα τελευταίας 15ετίας με λατινικούς χαρακτήρες. Όποιος όμως έχει διαβατήριο σε ισχύ, είναι προτιμότερο να έχει αυτό μαζί του για γρηγορότερο έλεγχο στα σύνορα. Με την πληρωμή της προκαταβολής κάθε εκδρομέας οφείλει να παραδίδει στο Τουριστικό Γραφείο φωτοτυπία της ταυτότητας ή του διαβατηρίου του.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 645 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Μαϊος 2024 18:57
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.