Δευτέρα, 3η Ιουνίου 2024  12:15 πμ
 
wm small
Τρίτη, 14 Μαϊος 2024 21:16

«Ανάσα» για τους εμπόρους του Αγρινίου η πασχαλινή περίοδος - «Διάλειμμα» στην αναδουλειά

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Ανάσα» για τους εμπόρους του Αγρινίου η πασχαλινή περίοδος - «Διάλειμμα» στην αναδουλειά όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία μεγάλο ποσοστό της κίνησης από τους κατοίκους των χωριών, των όμορων Δήμων και τους ετεροδημότες. Φόβοι για απότομη κάμψη το επόμενο διάστημα

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Φέτος κατά την Πασχαλινή περίοδο το Αγρίνιο «βούλιαξε» από κόσμο, αλλά η πολύ μεγάλη κίνηση στους δρόμους δεν φαίνεται να «αποτυπώθηκε» στον ίδιο βαθμό και στα εμπορικά καταστήματα της πόλης.

Ναι μεν «δούλεψε», αλλά η τοπική αγορά προέρχονταν από μια περίοδο ενάμιση με δύο μηνών όπου δεν υπήρχε καθόλου κίνηση. Συνεπώς για τους περισσότερους εμπόρους της πόλης η δουλειά της Μεγάλης Εβδομάδας δεν «σημαίνει» και πολλά πράγματα. Μάλιστα, οι περισσότεροι εκ των εμπόρων που μίλησαν ανώνυμα ή επώνυμα στη «Σ» τονίζουν πως μεγάλο ποσοστό της κίνησης στα καταστήματα του Αγρινίου οφείλεται στους κατοίκους των χωριών και των όμορων Δήμων και δευτερευόντως στους ετεροδημότες.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου του Αγρινίου «φοβάται» το επόμενο χρονικό διάστημα, τους επόμενους μήνες, διότι αρκετοί από τους κατοίκους του Αγρινίου έφυγαν ή φεύγουν για να δουλέψουν σεζόν σε κάποιο τουριστικό προορισμό, ενώ παράλληλα κατά τους επόμενους μήνες θα αλλάξουν και οι προτεραιότητες των καταναλωτών, οι οποίοι θα προτιμούν να εκδράμουν εκτός Αγρινίου και κυρίως να συγκεντρώνουν χρήματα για άλλες υποχρεώσεις και ανάγκες.

Ο Θεοδόσης Γιαννακάς

Ο Θεοδόσης Γιαννακάς ανέφερε: «από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και το Σάββατο την παραμονή της Κυριακής του Θωμά η κίνηση ήταν πάρα πολύ καλή, σε αντίθεση φυσικά με αυτό που είχε ζήσει η τοπική αγορά τους προηγούμενους δύο μήνες, τον Μάρτιο και ειδικά τον Απρίλιο. Κατά την εορταστική περίοδο πήραμε καλή «ανάσα», καθώς ο κόσμος ήταν αρκετός, τόσο οι ετεροδημότες όσο και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Βέβαια, θεωρώ πως οι ετεροδημότες στον κλάδο των εμπορικών δεν βοήθησαν ιδιαίτερα, όσο στην εστίαση. Είναι λογικό γιατί ο ετεροδημότης έρχεται για διακοπές και κάνει μόνο ψώνια της τελευταίας στιγμής. Αυτοί που «σήκωσαν» για άλλη μια φορά το βάρος της αγοράς ήταν τα χωριά. Όταν λέμε τα χωριά δεν εννοούμε μονό αυτά πέριξ του Αγρινίου, αλλά του ορεινού Θέρμου, του Ξηρομέρου, του Μεσολογγίου, του Βάλτου και της περιοχής πέριξ της Τριχωνίδας. Πιστεύω όμως ότι θα υπάρξει κάμψη το επόμενο διάστημα, αλλά ευελπιστώ να μην είναι η κατάσταση όπως τον Μάρτιο και τον Απρίλιο που τα χρήματα των καταναλωτών «χάθηκαν» μεταξύ σούπερ μάρκετ και βενζινάδικου. Σε σύγκριση με την περσινή πασχαλινή περίοδο φέτος η αγορά πιστεύω ότι δούλεψε καλύτερα και την αύξηση την προσδιορίζω κάπου μεταξύ 15% και 20%. Αυτό οφείλεται και στο καλό καιρό και στο ότι ο κόσμος είχε κάποια χρήματα να ξοδέψει επιπλέον, γιατί ήταν στην αρχή του μήνα. Ακόμη και την επόμενη εβδομάδα μετά την Μεγάλη Εβδομάδα, τις ημέρες φυσικά που τα εμπορικά ήταν ανοιχτά, δουλέψαμε καλά, έστω κι αν αυτές ήταν μόνο τρεις ημέρες».

Ο Κώστας Γεωγόπουλος

Ο Κώστας Γεωγόπουλος επεσήμανε: «φέτος για τη δουλειά το Πάσχα βοήθησε η ημερομηνία, αλλά δεν μας βοήθησε και τόσο ο καιρός. Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα όμως δουλέψαμε καλά για τέσσερις με πέντε μέρες, τις μέρες δηλαδή που δουλεύουμε κάθε χρόνο. Το πρόσημο δηλαδή για το Πάσχα είναι θετικό. Επίσης, έχουμε ελπίδα να δουλέψουμε και το επόμενο διάστημα που θα ξεκινήσει η ζέστη, γιατί Μάιο μήνα δεν είχαμε σχεδόν ποτέ τόση ζέστη. Επίσης, το τριήμερο της εβδομάδας μετά την Μεγάλη Εβδομάδα δουλέψαμε καλά, γιατί υπήρχε ακόμη ξένος κόσμος, ο οποίος ψωνίζει διαφορετικά από τους ντόπιους καταναλωτές. Η επισκεψιμότητα αυτή την περίοδο ήταν αυξημένη ιδιαίτερα και αυτό ήταν ελπιδοφόρο. Βέβαια, τα γύρω χωριά από το Αγρίνιο και γενικότερα οι καταναλωτές της Αιτωλοακαρνανίας είναι περισσότεροι από τους ετεροδημότες, αλλά η έλευση των ετεροδημοτών ενίσχυσε τη δουλειά της τοπικής αγοράς, απλά φέτος το ποσοστό των ετεροδημοτών φάνηκε πως ήταν λίγο ενισχυμένο και αυτός ο συνδυασμός κατοίκων της περιοχής και ετεροδημοτών μας βοήθησε».

Ο Γιώργος Τάγκας

Ο Γιώργος Τάγκας τόνισε: «φέτος η εορταστική περίοδος ήταν για τρείς ημέρες, κατά τις οποίες η δουλειά ήταν καλή. Μετά από τέσσερις μήνες μεγάλης αναδουλειάς που έζησε όλη η τοπική αγορά, δουλέψαμε πολύ καλά την Μεγάλη Πέμπτη, την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο. Δυστυχώς, το Αγρίνιο έχει γίνει μια από τις χειρότερες εμπορικά πόλεις της Ελλάδας. Αυτό το τριήμερο δουλέψαμε, επειδή ήρθε στην πόλη ξένος κόσμος. Το ζήτημα είναι πως τα χειρότερα έρχονται από τώρα και πέρα, γιατί ο μισός πληθυσμός της πόλης φεύγει για να δουλέψει σεζόν και κόσμος ξένος δεν θα έρχεται. Η Μεγάλη Εβδομάδα φέτος ήταν καλύτερη από την περσινή, αλλά δεν φτάνει αν δουλέψεις τρείς ημέρες. Βοήθεια αυτές τις ημέρες είχαμε και από ετεροδημότες και από τα χωριά της περιοχής, γιατί ο κόσμος πληρώθηκε και μπορούσε να «κινηθεί» λίγο».

Ο Βασίλης Βλάχος

Ο Βασίλης Βλάχος δήλωσε: «φέτος είχε κόσμο, είχαμε κίνηση δηλαδή τη Μεγάλη Εβδομάδα. Σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο όμως, τα πράγματα ήταν σχεδόν τα ίδια. Από τη φετινή Μεγάλη Εβδομάδα δουλέψαμε καλά τη Μεγάλη Τρίτη, τη Μεγάλη Πέμπτη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο. Την εβδομάδα μετά την Μεγάλη Εβδομάδα φάνηκε ότι δεν έφυγαν όλοι όσοι είχαν έρθει για το Πάσχα και τις τρεις ημέρες που ήταν ανοιχτά τα εμπορικά δουλέψαμε κάπως καλύτερα. Το ζήτημα είναι από δω και πέρα πως θα κινηθεί η αγορά, γιατί με μια εβδομάδα δεν βγαίνε, όσο καλά και αν έχουν πάει τα πράγματα για κάποιον. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι πριν την Μεγάλη Εβδομάδα για τουλάχιστον ενάμιση μήνα δεν υπήρχε δουλειά στην τοπική αγορά αντιλαμβάνεται κανείς ότι φοβόμαστε το επόμενο χρονικό διάστημα».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 962 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.