Δευτέρα, 3η Ιουνίου 2024  1:12 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 13 Μαϊος 2024 20:14

Θεωρούνται υπερτροφή: Αυτά είναι τα 7+1 οφέλη που έχουν για την υγεία τα βερίκοκα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τα βερίκοκα πέρα από πολύ γευστικά, θεωρούνται και ως υπερτροφή καθώς τα οφέλη που έχουν για την υγεία μας είναι πολλά.

“Τα βερίκοκα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην αποτροπή χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Έχουν επίσης θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την υγεία των ματιών, του δέρματος και του εντέρου”, λέει η συνεργάτιδα της cleveland Clinic, διαιτολόγος, Beth Czerwony.

Είναι χαμηλά σε θερμίδες, πλούσια σε φυτικές ίνες και, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), περιέχουν αυτά τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά:

  • Β-καροτίνη
  • Λουτεΐνη
  • Κάλιο
  • Βιταμίνη Α
  • Βιταμίνη C
  • Βιταμίνη Ε
  • Ζεαξανθίνη

Η Czerwony εξηγεί τα οφέλη υγείας που έχουν τα βερίκοκα:

1. Πρόληψη καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών

Η β-καροτίνη, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και οι βιταμίνες A, C και E λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά: φυσικές ενώσεις που θωρακίζουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

“Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που είναι ασταθή επειδή τους λείπει ένα ηλεκτρόνιο. Εμφανίζονται φυσικά στο σώμα μας, αλλά τα προκαλούν και εξωτερικοί παράγοντες, όπως η ρύπανση και ο καπνός του τσιγάρου.

Οι ελεύθερες ρίζες χρειάζονται ζυγό αριθμό ηλεκτρονίων, έτσι… κλέβουν ηλεκτρόνια από άλλα μόρια στο σώμα σας. Από εκεί και πέρα, είναι ένα ντόμινο: ολοένα και περισσότερα μόρια γίνονται ασταθή, δημιουργώντας μια κατάσταση γνωστή ως οξειδωτικό στρες”, εξηγεί η Czerwony.

Το οξειδωτικό στρες συμβαίνει όταν υπάρχουν πάρα πολλές ελεύθερες ρίζες, οδηγώντας σε βλάβη των κυττάρων και των ιστών. Έρευνες έχουν συνδέσει αυτή τη διαδικασία με χρόνιες ασθένειες, όπως:

  • Καρκίνος
  • Καρδιαγγειακή νόσος
  • Φλεγμονώδεις ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Αντί να κλέβουν ηλεκτρόνια από σταθερά μόρια, τα αντιοξειδωτικά τα παίρνουν από τις ελεύθερες ρίζες.

Έτσι τόσο τα αντιοξειδωτικά όσο και οι ελεύθερες ρίζες καταλήγουν με τον σωστό αριθμό ηλεκτρονίων, κάτι που σταματάει την… κλοπή ηλεκτρονίων και τον όλεθρο που αυτή προκαλεί.

2. Καλύτερη όραση και υγεία των ματιών

Μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη Α και η β-καροτίνη, η ουσία που χρησιμοποιεί το σώμα για να παράγει βιταμίνη Α, είναι σημαντικά για την υγεία των ματιών. Η βήτα-καροτίνη είναι επίσης αυτή που δίνει στα βερίκοκα το χαρακτηριστικό τους πορτοκαλί χρώμα.

Η βιταμίνη Α και η β-καροτίνη μπορεί να βοηθήσουν:

  • στην μείωση του κινδύνου καταρράκτη
  • στην πρόληψη της νυχτερινής τύφλωσης
  • στην μείωση του κινδύνου ανάπτυξης οφθαλμικών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
  • στο να αντιστρέψετε την απώλεια όρασης που προκαλείται από ανεπάρκεια βιταμίνης Α

Επίσης, η βιταμίνη Ε, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες που επηρεάζει τα κύτταρα στα μάτια.

3. Το βερίκοκο βελτιώνει την πεπτική υγεία

Ένα φλιτζάνι βερίκοκα (περίπου 155 γραμμάρια) έχει περίπου 3,1 γραμμάρια φυτικών ινών. Αυτό σας δίνει σχεδόν το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας (για ενήλικους 19-30 ετών).

“Τόσο οι διαλυτές, όσο και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες είναι πολύ σημαντικές για την υγεία του εντέρου και τα βερίκοκο περιέχει και τα δύο είδη.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες βοηθούν στο να είναι μαλακά τα κόπρανα στο έντερο, ώστε να μπορείτε να έχετε πιο τακτικές, παραγωγικές κενώσεις. Οι διαλυτές φυτικές ίνες τροφοδοτούν τα ευεργετικά βακτήρια που κατοικούν στο έντερο σας (μικροβίωμα).

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διαχείριση του βάρους, επειδή σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”, λέει η Czerwony.

Μελέτες έχουν επίσης συνδέσει την καλή υγεία του εντέρου με:

  • Καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
  • Χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας
  • Μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Φροντίστε όμως να τρώτε ολόκληρο το βερίκοκο, με την φλούδα του: “Η φλούδα ενός βερίκοκου έχει τις περισσότερες ίνες του. Μπορείτε επίσης να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών τρώγοντας αποξηραμένα βερίκοκα, διότι περιέχουν περίπου τρεις φορές περισσότερες φυτικές ίνες από τα φρέσκα. Αλλά προσέξτε: έχουν επίσης σχεδόν έξι φορές περισσότερη ζάχαρη”, εξηγεί η Czerwony.

4. Πιο υγιής επιδερμίδα

Οι βιταμίνες Α και C όχι μόνο προστατεύουν τα κύτταρα του δέρματος από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών, αλλά η βιταμίνη C βοηθά επίσης στην αύξηση της ποσότητας κολλαγόνου στο δέρμα. Το κολλαγόνο δίνει στο δέρμα τη δομή που χρειάζεται για να είναι ισχυρό.

“Χάνουμε φυσικά κολλαγόνο καθώς μεγαλώνουμε. Αυτό οδηγεί σε σημάδια γήρανσης, όπως οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες. Η βιταμίνη C επιβραδύνει αυτήν τη διαδικασία, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να αποκτά πιο σφριγηλή και νεανική όψη”, εξηγεί η ίδια.

Έρευνες δείχνουν ότι οι βιταμίνες C και Ε μπορούν να συνεργαστούν για να προστατεύσουν το δέρμα από βλάβες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV).

Και σε μια ανασκόπηση επτά μελετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων β-καροτίνης για τουλάχιστον δυόμισι μήνες βοήθησε στην πρόληψη των εγκαυμάτων από τον ήλιο.

Άλλα οφέλη υγείας που έχει το βερίκοκο:

5. Συμβάλλει στην ενυδάτωση του οργανισμού: Τα βερίκοκο είναι περίπου 86% νερό

6. Μειώνει την αρτηριακή πίεση κυρίως χάρη στο κάλιο που περιέχει

7. Προστατεύει από βλάβες στο ήπαρ (σύμφωνα με μελέτες σε ζώα, αλλά όχι σε ανθρώπους)

8. Αποκαθιστά τους ηλεκτρολύτες και την ισορροπία των υγρών μετά από σωματική άσκηση χάρη στο κάλιο και το νερό

pronews.gr

Διαβάστηκε 228 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.