Σάββατο, 1η Ιουνίου 2024  10:43 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 16 Μαϊος 2024 09:14

Παρουσιάζεται το ψηφιακό σχολείο: Τι περιλαμβάνει, ποιους μαθητές αφορά - Επανασχεδιάζεται η πλατφόρμα MySchool

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το νέο Ψηφιακό Σχολείο πρόκειται να παρουσιάσουν αύριο, Παρασκευή 17 Μαϊου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη.
Η παρουσίαση θα γίνει από την Ημαθία.

Το προφίλ του νέου Ψηφιακού Σχολείου

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του Ψηφιακού Σχολείου, αναμένεται να περιλαμβάνει το ψηφιακό Φροντιστήριο, διαδικτυακά μαθήματα, τα οποία θα απευθύνονται κυρίως σε μαθητές από ακριτικές νησιωτικές περιοχές. Επίσης, θα περιλαμβάνει υπηρεσιακά έντυπα - απουσιολόγιο, βιβλίο ύλης, βαθμολογίες. Ειδικότερα για τις βαθμολογίες των μαθητών, πρόκειται να ψηφιοποιηθούν ώστε να υποστηριχθεί η λειτουργία των πλατφορμών ενημέρωσης και αλληλεπίδρασης με τα σχολεία. Στο πλαίσιο του Ψηφιακού Σχολείου, επανασχεδιάζεται η πλατφόρμα MySchool καθώς και το σύνολο των ψηφιακών υπηρεσιών διοίκησης. Τέλος, θα συμπεριληφθεί το Ψηφιακό Φροντιστήριο.

Σχετικά με το Ψηφιακό Φροντιστήριο

Όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Παιδείας το Μάρτιο, οσονούπω ξεκινά η λειτουργία της ψηφιακής ενισχυτικής διδασκαλίας μέσα από το Ψηφιακό Φροντιστήριο.

Η πρώτη πιλοτική φάση θα αφορά σε δύο μαθήματα: τα Νέα Ελληνικά και τα Μαθηματικά του Γυμνασίου. Από το Σεπτέμβριο 2024, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ψηφιακού Φροντιστηρίου θα εφαρμοστεί σε όλες τις υπόλοιπες τάξεις της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους μαθητές της Γ’ λυκείου, η εφαρμογή του θεσμού αναμένεται να ανακουφίσει οικονομικά τις οικογένειες, που υποχρεώνονται σε μεγάλες δαπάνες για τα φροντιστήρια.

Το Ψηφιακό Φροντιστήριο της Γ΄ Λυκείου θα λειτουργήσει με την αξιοποίηση ‘ταλαντούχων εκπαιδευτικών’ – ο υπουργός Παιδείας έχει ήδη δρομολογήσει την αναζήτηση εκπαιδευτικών για τα 4 μαθήματα των Πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίοι θα λαμβάνουν ιδιαίτερα ικανοποιητικές αμοιβές. Στη συνέχεια, θα καταρτιστεί πρόγραμμα με ζωντανά μαθήματα, τα οποία θα είναι σε θέση να παρακολουθούν μαθητές από ολόκληρη τη χώρα.

Το πρόγραμμα των μαθημάτων θα είναι καθημερινό για όλα τα μαθήματα των Πανελλαδικών εξετάσεων. Οι ώρες διδασκαλίας θα είναι απογευματινές.

Όπως θα συνέβαινε και στην αίθουσα ενός φροντιστηρίου, οι μαθητές θα μπορούν στη διάρκεια του μαθήματος να θέτουν ερωτήματα προς τον καθηγητή, που εκείνη την ώρα διδάσκει. Ο δε εκπαιδευτικός, βλέποντας τα ερωτήματα να καταγράφονται στην οθόνη του, θα απαντά είτε εκείνη τη στιγμή, είτε στο τέλος του μαθήματος.

Η πρόσβαση των μαθητών της Γ’ Λυκείου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ψηφιακού Φροντιστηρίου, εφόσον δηλώσουν συμμετοχή, θα γίνεται με μοναδικούς κωδικούς, που θα λαμβάνουν από το υπουργείο Παιδείας.

Το Ψηφιακό Φροντιστήριο για τις υπόλοιπες τάξεις

Για όλες τις υπόλοιπες τάξεις και των δύο βαθμίδων – πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας - τα μαθήματα θα είναι κυρίως βιντεοσκοπημένα. Θα παραδίδονται όμως και μαθήματα σε πραγματικό χρόνο.

Για την παρακολούθησή των μαθημάτων δεν θα απαιτείται κωδικός, προκειμένου να δίνεται πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Με το Ψηφιακό Φροντιστήριο θα διευκολύνεται η καλύτερη κατανόηση του μαθήματος από τους μαθητές, εφόσον δεν τους κάλυψε επαρκώς το μάθημα στο σχολείο ενώ θα υποστηρίζονται και οι μαθητές, που απουσίαζαν.

Επιπλέον, θα παρέχεται υλικό για αυτοαξιολόγηση και αυτοματοποιημένη ανατροφοδότηση μαθητών. Τέλος, θα υπάρχει εξατομικευμένη υποστήριξη μαθητών μέσω chat, οι οποίοι θα μπορούν να συνομιλούν απευθείας με εκπαιδευτικούς ώστε να επιλύουν τις απορίες τους.

Τι θα περιλαμβάνει το MySchool

Η πλατφόρμα MySchool, η οποία αφορά σε Ψηφιακές Υπηρεσίες διοίκησης των σχολείων και των διευθύνσεων εκπαίδευσης, πρόκειται να επανασχεδιαστεί.

Μέχρι στιγμής, έχει στο ενεργητικό διαχείρισής της περίπου 1,5 εκατομμύριο μαθητές, 140 χιλιάδες εκπαιδευτικό προσωπικό ενώ εξυπηρετεί 16 χιλιάδες σχολικές μονάδες.

Στο άμεσο μέλλον προγραμματίζεται η τεχνολογική αναβάθμιση της συγκεκριμένης πλατφόρμας όπως και η αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών των σχολείων, ώστε τα υπηρεσιακά έντυπα, όπως το απουσιολόγιο ή το βιβλίο ύλης, να αντικατασταθούν από τα αντίστοιχα ψηφιακά.

Η ψηφιακή αναβάθμιση του MySchool θα ενισχύσει, επίσης, τη διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών και των δεδομένων, όπως στην περίπτωση της τηλεκπαίδευσης.

Η ψηφιακή υποστήριξη γονέων και κηδεμόνων – Τί είναι το eParents

Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα eParents θα απευθύνεται στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών με στόχο την ενημέρωση κα εμπλοκή τους στα σχολικά δρώμενα.
Συγκεκριμένα, θα περιλαμβάνει ανακοινώσεις και ειδοποιήσεις σχετικά με όσα συμβαίνουν στο σχολείο. Θα παρέχει πληροφόρηση σχετικά με την ύλη, που έχει καλυφθεί στην τάξη καθώς και τις εργασίες που έχουν ανατεθεί στο μαθητή. Θα ενημερώνει για σχολικές δραστηριότητες και θα παρέχει τη δυνατότητα δήλωσης συμμετοχής σε εκδηλώσεις, περιπάτους ή εκδρομές μεταξύ άλλων. Θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με την παρακολούθηση των επιδόσεων του παιδιού, της βαθμολογίας, τις απουσίες ή ακόμη και συμβουλευτικές υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης. Θα αποτελεί γέφυρα επικοινωνίας με τον καθηγητή, δίνοντας τη δυνατότητα για προγραμματισμό συνάντησης δια ζώσης ή online επικοινωνίας μέσω της πλατφόρμας σε επιλεγμένες ώρες με τους γονείς ή κηδεμόνες. Θα μπορεί να διαμορφωθεί ένα δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ κηδεμόνων ώστε να αλληλεπιδρούν. Τέλος, προβλέπεται και μία σειρά από ειδικές υπηρεσίες, όπως η παρακολούθηση της θέσης του σχολικού οχήματος ή η υποστήριξη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.

protothema.gr

Διαβάστηκε 409 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.