Σάββατο, 1η Ιουνίου 2024  8:57 μμ
 
wm small
Τρίτη, 14 Μαϊος 2024 18:43

«Στα κάγκελα» οι εργαστηριακοί ιατροί του Αγρινίου - Οργή κι απογοήτευση, απαιτούν λύσεις για το clawback

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Στα κάγκελα» βρίσκονται οι εργαστηριακοί ιατροί (και) της περιοχής του Αγρινίου, οι οποίοι και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, κρατώντας κλειστά ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα, καθώς αδυνατούν λόγω οικονομικής δυσπραγίας και τεχνητών χρεών από το clawback να τα διατηρήσουν ανοιχτά.

Το clawback, δηλαδή η αυτόματη επιστροφή χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ λόγω υπέρβασης της δαπάνης που ορίζει ο κλειστός κρατικός προϋπολογισμός (που επιβλήθηκε από τις εποχές των μνημονίων) και το rebate, δηλαδή η υποχρεωτική κλιμακωτή έκπτωση που παρέχουν οι ιδιώτες πάροχοι στον ΕΟΠΥΥ όταν μια δαπάνη που ζητούν να πληρωθούν υπερβαίνει το προσυμφωνημένο όριο, έχουν φέρει τους εργαστηριακούς ιατρούς στα όριά τους.

Στο πλαίσιο αυτό παραχωρήθηκε σήμερα 14/5 κοινή συνέντευξη τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου με τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών και τον Σύνδεσμο Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδας.

Τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, Γιώργος Αγραφιώτης, που έδωσε το συνολικό περίγραμμα και ανέλαβε τον συντονισμό, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου, η πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδας, Κυριακή Κώτσα, καθώς και η γραμματέας του, κ. Κατσαρού.


Οι εργαστηριακοί ιατροί κάνουν λόγο για θέμα επιβίωσής τους, ζητώντας άμεσα να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις, καθώς ένα ποσό της τάξης των περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ το βάζουν οι ίδιοι από την τσέπη τους και πληρώνουν μάλιστα «καπέλο» και τη διαφορά. Όσο για το μέτρο του 1 ευρώ στις εργαστηριακές εξετάσεις και των 3 ευρώ στις ακτινολογικές, που θα αποδίδει ο ασθενής, αφορά όπως είπαν έσοδο μόνο για τον ΕΟΠΥΥ.

Η κ. Κώτσα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα «τεχνητά» χρέη που έχουν δημιουργηθεί στους εργαστηριακούς ιατρούς λόγω clawback έχουν βάλει «θηλιά» στον κλάδο. Πλήθος ιατρών αδυνατεί ακόμη και να βγει σε σύνταξη, με τα χρέη σε ατομικό επίπεδο να ανάγονται σε αξία ίση με μία κατοικία. Την ίδια ώρα και οι ασθενείς, παρά τα όσα λέει η Πολιτεία, αδυνατούν να εξυπηρετηθούν από το Δημόσιο για τις εξετάσεις τους.

Υποστήριξε δε ότι αν τα διαγνωστικά κέντρα οδηγηθούν σε λουκέτο οι ασθενείς δεν θα έχουν πρόσβαση σε εργαστηριακές εξετάσεις καθότι στα νοσοκομεία υπάρχουν τρομερές ελλείψεις σε αρμόδιο ιατρικό προσωπικό.


Από πλευράς όλων των ομιλητών έγινε λόγος για χρέη άδικα και αδιανόητα, αφού, όπως εξήγησαν, αφορούν όχι μόνο το ποσό των εξετάσεων που δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και πρέπει οι ίδιοι να καλύψουν, αλλά και αυτό που τους ζητάνε να πληρώσουν ως «καπέλο» γι’ αυτή τη διαφορά.

«Καταλογίζονται στους εργαστηριακούς ιατρούς ποσά που δεν καταλογίζονται στο κράτος», υπογράμμισε εμφατικά η κ. Μαστοράκου, μιλώντας μέσω βίντεοκλήσης, κάνοντας λόγο για μεγάλη αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί στους ασθενείς.


Η κ. Κατσαρού προσέθεσε ότι δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να αγοραστούν ούτε τα απαραίτητα αναλώσιμα, επεξηγώντας ότι μαζί με τα εργαστήρια υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες που αλυσιδωτά επηρεάζονται από την διαμορφωμένη κατάσταση.

Κύριο αίτημα των εργαστηριακών ιατρών είναι να «κλειδώσει» το clawback στο 5%, με συνυπευθυνότητα του κράτους, η διαγραφή των τεχνητών χρεών των εργαστηριακών ιατρών, η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας καθώς και η εφαρμογή των διεθνών κανόνων συνταγογράφησης από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς υποστηρίζουν ότι ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας την δεδομένη χρονική στιγμή αδυνατεί να πράξει κάτι τέτοιο.

Οι κινητοποιήσεις των εργαστηριακών ιατρών συνεχίζονται μέχρι και τις 18 Μαΐου, οπότε και τα διαγνωστικά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά, ενώ επίκειται την προσεχή Πέμπτη νέα συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Αναλόγως τη συζήτηση θα αποφασίσουν και τα περαιτέρω βήματά τους.


Την ίδια στιγμή, Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, μεταξύ των οποίων και του Αγρινίου εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:

« “Η ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΗ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ”

Είναι γνωστή σε όλους πια η λαίλαπα που περνά και καταστρέφει τον κόπο των ιδιωτών εργαστηριακών συναδέλφων μας. Είναι γνωστές οι μη βιώσιμες συνθήκες (clawback – rebate) στις οποίες αναγκάζονται να εκτελέσουν το ιατρικό τους έργο. Δώδεκα χρόνια είναι πολλά για να υπάρξει υπομονή και ανοχή. Είναι, όμως, λίγα για να μετρηθεί το ειδικό βάρος της προσφοράς του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ στην κοινωνία μας. Ένα ειδικό βάρος που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπονομεύει και να υποβαθμίζει.

Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας (ΕΟΠΥΥ), εν μέσω κινητοποιήσεων, αποφάσισε να υπενθυμίσει στους εργαστηριακούς ιατρούς τους όρους λύσης των συμβάσεών τους. Δείχνοντας περαιτέρω αδιαλλαξία, προτρέπει τους πολίτες να καταδώσουν τον ιδιώτη εργαστηριακό ιατρό που δεν θα τους εξυπηρετήσει. Από την άλλη ο ΕΟΠΥΥ δεν δέχεται την εφαρμογή των Διεθνών Κατευθυντήριων οδηγιών ορθής κλινικής συνταγογράφησης και διαγνωστικών πρωτοκόλλων, αποδεικνύοντας πως δεν επιθυμεί ο ίδιος την καλή και επιστημονική πρακτική για την υγεία των πολιτών, δείχνοντας παράλληλα την αμετανόητη αλαζονεία του.

Στον αγώνα των ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ οι Ιατρικοί Σύλλογοι σχηματίζουν ασπίδα προάσπισης των δικαιωμάτων τους. Επιβάλλεται να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον εμπαιγμό, με τρόπο ουσιαστικό και υπερκομματικό. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, καλούν τον Υπουργό Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, να σταθούν μαζί τους στη σωστή πλευρά της ιστορίας και ζητούν άμεση συνάντηση μαζί τους».

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 277 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.