Σάββατο, 1η Ιουνίου 2024  8:54 μμ
 
wm small
Κυριακή, 12 Μαϊος 2024 18:45

Επιμορφωτικό Σεμινάριο για τα Στελέχη των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλοακαρνανίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Επιμορφωτικό  Σεμινάριο  για  τα Στελέχη που θα διακονήσουν σε όλες τις κατασκηνωτικές περιόδους των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Μαΐου 2024, με την παρουσία του Σεβασμιωτατού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού και περιελάμβανε τρία μέρη.

Στο πρώτο  μέρος  η κ Ελένη Λουκά, Εκπαιδεύτρια  του Ελληνικού Ερυθρού  Σταυρού παρουσίασε μαθήματα πρώτων  Βοηθειών σε όλα τα στελέχη.

Το δεύτερο μέρος περιλάμβανε δύο πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις με την χρήση PowerPoint. O Ιερολογιώτατος Ιεροδιάκονος π. Σπυριδων Γεωργίου, Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης, Θεολόγος και Εκπαιδευτικός, Εμψυχωτής παιδιών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ανέπτυξε το θέμα: «Ο πολυεπίπεδος ρόλος του Ομαδάρχη» και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Ιωαννίκιος Γιαννόπουλος, Ψυχίατρος, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου μίλησε με θέμα: «Αρχηγός και Στελέχη στην Εκκλησιαστική Κατασκήνωση».

Στις εισηγήσεις  τονίστηκε πως η αυθεντία και το κύρος του Αρχηγού  και του Ομαδάρχη σε μια χριστιανική κατασκήνωση, δεν πηγάζει από κάποια εξουσία, αλλά από τη θυσία και την διακονία  των ψυχών  των παιδιών που οι γονείς τα εμπιστεύονται στην Εκκλησία. Ο ρόλος  τους είναι σημαντικός αφού θα κηρύξουν στα παιδιά  το θέλημα  του Θεού  και θα τα βοηθήσουν  μέσα στην σύγχρονη σύγχυση  να  βιώσουν την παράδοση της Εκκλησίας.

Κλείνοντας τις εργασίες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός αρχικά ευχαρίστησε από καρδιάς τα στελέχη που θα πλαισιώσουν όλες τις κατασκηνωτικές περιόδους της Ιεράς Μητροπόλεως και τόνισε με έμφαση, ότι τους περιβάλλει όλους με εμπιστοσύνη και με αγάπη, για αυτό και τους αναθέτει έναν πολύ ευαίσθητο και σημαντικό ποιμαντικό τομέα της Εκκλησίας, την Νεότητα.

«Θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί χωρίς εσάς δεν θα λειτουργούσε η Κατασκήνωση. Εγώ από την πλευρά μου θα κάνω ότι πρέπει, τα έργα υποδομής και συντήρησης, οι συνεργάτες μου θα φροντίσουν για την κάθε λεπτομέρεια στην τροφοδοσία, στην καθαριότητα και σε ότι άλλο απαιτείται, αλλά αν δεν υπήρχατε εσείς δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει η Κατασκήνωση. Θα θυσιάσετε μια εβδομάδα από τη θερινή περίοδο. Θα κουραστείτε μέσα σε αυτήν, αλλά και θα χαρείτε. Θα κοπιάσετε, αλλά και θα απολαύσετε. Θα κενωθείτε, αλλά και θα εισπράξετε. Αυτό που θα κάνετε δεν είναι εργασία, αλλά είναι μια διακονία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε λέγοντας: «αυτό που θα πρέπει να δείξουμε στα παιδιά είναι ο Χριστός. Ο Χριστός του Ευαγγελίου. Χάρηκα πάρα πολύ, γιατί άκουσα σε μια εισήγηση, ότι η κατασκήνωση δεν είναι ο σκοπός, αλλά είναι το μέσο. Ο σκοπός είναι να δείξουμε στα παιδιά μας ποιός είναι ο Χριστός, με πραότητα, με αγάπη, με συγκαταβατικότητα και να τα προτρέψουμε να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τον Χριστό και να συνδεθούν μαζί Του».

Έπειτα, αναφέρθηκε σε πρακτικά θέματα λειτουργίας και καθημερινής διαχείρισης της Κατασκήνωσης και τόνισε στα στελέχη να μην περιμένουν να δουν αμέσως τους καρπούς του έργου τους. «Πολλές φορές η Κατασκήνωση λειτουργεί με έναν αόρατο τρόπο. Αυτά που προσφέρει στα παιδιά δεν φαίνονται αμέσως. Τους πρώτους καρπούς της Κατασκήνωσης τους βλέπουν οι γονείς, όταν τα παιδιά τους επιστρέφουν στο σπίτι αλλαγμένα. Τους βλέπουν ίσως οι φίλοι τους, οι οποίοι γίνονται οι πρώτοι αποδέκτες όλων όσων έζησαν οι κατασκηνωτές μέσα στην Κατασκήνωση».

Σε άλλο σημείο τόνισε: «θέλω να σας προτείνω και να σας προτρέψω να είστε αληθινοί και αυθεντικοί. Τα παιδιά ξέρουν πάρα πολύ καλά να αντιλαμβάνονται το ψεύτικο και το υποκριτικό. Θέλω να είστε ο εαυτός σας. Μην προσπαθήσετε να δείξετε κάτι που θα αποδειχθεί, ότι δεν είναι αληθινό. Αυτό θα είναι η μεγαλύτερη αποτυχία σας».

Συνεχίζοντας τις πατρικές σκέψεις και συμβουλές του ανέφερε: «Μην απορρίψετε κανέναν. Το πιο εύκολο πράγμα είναι να απορρίψεις τον άλλο. Να απορρίψουμε ένα παιδί, να του βάλουμε μία ετικέτα. Η απόρριψη είναι η πιο εύκολη και ανέξοδη λύση, αλλά τότε το παιδί θα το έχουμε τραυματίσει σε τέτοιο βαθμό που δεν ξέρω αν θα υπάρχει δρόμος επιστροφής. Θα πρέπει να είμαστε μόνο μία ανοιχτή αγκαλιά και όταν μας εμπιστευτούν τα παιδιά, τότε μπορούμε να τους μιλήσουμε. Η εμπιστοσύνη έρχεται αργά. Το κακό μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα. Το καλό όμως θέλει χρόνο».

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους δύο εισηγητές για τις εξαιρετικές εισηγήσεις τους, έδωσε την ευλογία του σε όλους τους συμμετέχοντες και ευχήθηκε καλή  επιτυχία  στην οργάνωση, την προετοιμασία και την διεξαγωγή της Κατασκήνωσης.

Το Σεμινάριο ολοκληρώθηκε με κοινό γεύμα, το οποίο προσέφερε ο Σεβασμιώτατος για όλα τα στελέχη.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο  https://photos.app.goo.gl/yecyp9AappPuW6QeA

Διαβάστηκε 220 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.