Σάββατο, 1η Ιουνίου 2024  6:57 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 10 Μαϊος 2024 22:23

Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μέσα στην αναστάσιμη χαρά η αγία μας Εκκλησία εορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου Εβδομάδος «τα εγκαίνια του Ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Ζωοδόχου Πηγής», ημέρα, κατά την οποία πανηγυρίζει ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου.

Της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, που τελέσθηκε το πρωί της Παρασκευής 10ης Μαΐου 2024, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Κατά το κήρυγμά του ανέφερε, ότι δεν θα μπορούσε μέσα από την αναστάσιμη χαρά της Διακαινησίμου Εβδομάδος να απουσιάζει μία εορτή αφιερωμένη στο πάναγνο  πρόσωπο της Παναγίας Μητέρας του Κυρίου μας, γι’ αυτό, με αφορμή ένα ιστορικό γεγονός που συνέβη στην Κωνσταντινούπολη, έχει καθιερωθεί αυτή η αναστάσιμη Θεομητορική πανήγυρη της Υπεραγίας Θεοτόκου.

 «Η εορτή αυτή είναι αφιερωμένη στα πλήθη των θαυμάτων  που η Παναγία μας ως αναβλύζουσα Πηγή προσφέρει διαχρονικά μέσα στη ζωή των ανθρώπων» ανέφερε ο Σεβασμιώτατος και τόνισε, ότι ολόκληρη η ζωή της Παναγίας μας υπήρξε ένα θαυμαστό γεγονός.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι η Παναγία μάς διδάσκει τις προϋποθέσεις για την επιτέλεση του θαύματος, που είναι η ταπείνωση, η ολοκληρωτική εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού και η ακλόνητη πίστη στον Θεό.

«Είναι παρήγορο  και ελπιδοφόρο αυτό που μας προσφέρει σήμερα, μέσα από αυτή την εορτή η Εκκλησία μας∙ ότι ποτέ δεν θα στερέψει  αυτή η Πηγή των θαυμάτων της Παναγίας μας. Οι κρουνοί θα είναι πάντοτε ανοιχτοί και η Παναγία μας θα σκορπά και θα προσφέρει απλόχερα την θαυμαστή ενέργεια και επέμβαση, μεσιτεία και πρεσβεία της μέσα στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Ό,τι κι αν συμβεί μέσα στον κόσμο, όσο κι αν το κακό δείχνει ότι μπορεί να υπερισχύσει, όσο και αν το σκοτάδι απλώνει το  μαύρο πέπλο του μέσα στη ζωή μας, όσο κι αν ο σταυρός βαραίνει στους ώμους μας από τα ποικίλα προβλήματα  της καθημερινότητος, όσο κι αν η στυγνή λογική και η στείρα επιστημονική γνώση θέλουν να μας πείσουν ότι υπαρκτό είναι μόνο ό,τι μπορούμε να δούμε, να ψηλαφήσουμε και να πιστοποιήσουμε επιστημονικά την ύπαρξή του, η Παναγία μας πάντοτε ως Ζωοδόχος Πηγή θα διακηρύσσει το θαύμα στη ζωή των πιστών. Και αυτό το θαύμα της Παναγίας για εμάς θα είναι η χαρά μας και η αγαλλίασή μας, ο επιστηριγμός μας και η ασφάλεια μας, θα είναι η καύχηση μας, αλλά ταυτόχρονα και η ευθύνη μας να  παραμείνουμε σωστοί διαχειριστές των θαυμασίων της Παναγίας με τον τρόπο που εκείνη μας υπέδειξε με την πανάγια βιοτή και πολιτεία της, με την ταπείνωση, την εμπιστοσύνη της στο θέλημα του Θεού, την πίστη και την σιωπή της» ανέφερε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός μετέβη στο βραχομονάστηρο της Αγίας Ελεούσης, που βρίσκεται στο κακοτράχαλο φαράγγι της Κλεισούρας, στην αρχή του όρους Αράκυνθος, βορειοδυτικά του Μεσολογγίου, σε μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεθέορτου Εσπερινού και του Ιερού Παρακλητικού Κανόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Καθολικό της πανηγυρίζουσας Ιεράς Μονής και μίλησε στους πολυπληθείς προσκυνητές που συρρέουν κατά εκατοντάδες για να προσκυνήσουν την Ιερά και Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας της Ελεούση, μεταξύ των οποίων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Αθανάσιος Μαυρομμάτης.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο https://photos.app.goo.gl/QzRxoy2SrugBid2z6

Διαβάστηκε 341 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.