Σάββατο, 4η Μαίου 2024  11:44 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024 22:27

«Της άνοιξης και της Λαμπρής» – Κέρδισε τις εντυπώσεις η εκδήλωση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Το δραστήριο και πρωτοποριακό 3ο Δημοτικό Σχολείο από την Μεγάλη Χώρα Αγρινίου, για μια ακόμα φορά, όπως συνηθίζει κάθε χρόνο, πραγματοποίησε μια χαρούμενη και γιορταστική για την άνοιξη και το Πάσχα εκδήλωση, με πρωταγωνιστές τα παιδιά, στο Παπαστράτειο Μέγαρο στο κέντρο του Αγρινίου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία των άξιων δασκάλων του Δημοτικού Σχολείου Μεγάλης Χώρας και την αυθόρμητη συμμετοχή των μαθητών τους.

Μέσα σε μια πανδαισία ανοιξιάτικων λουλουδιών και χρωμάτων, προβολή κειμένων και εικόνων, με τα γελαστά παιδιά που έλαμπαν τα πρόσωπά τους ξεχειλίζοντας από εξυπνάδα και απαγγέλοντας από μνήμης ευφυείς διαλόγους και ποιήματα, με συνοδεία  τραγουδιών και απαγγελίες ποιημάτων, οι μικροί μαθητές εντυπωσίασαν το κοινό, που κυρίως απαρτίζονταν από τους ευτυχισμένους γονείς, συγγενείς και δασκάλους τους.

Παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ο αιδεσιμότατος Κοσμάς Τσιτσιβός, εφημέριος της εκκλησίας Αποστόλου Παύλου Μεγάλης Χώρας, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αγρινίου κυρία Χρυσούλα Τασολάμπρου και κύριος Ανδρέας Σκαρτσάρης, ο Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής κύριος Δημήτριος Ρηγογιάννης, ο Πρόεδρος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δ.Σ. κύριος Δημήτριος Νταβαρίνος (Αστυνομικός Διοικητής Α.Τ. Αγίου Βλασίου), πολλοί εκπαιδευτικοί και πολίτες της περιοχής Νεάπολης Αγρινίου.

Ο διευθυντής κύριος Γεώργιος Πιτταροκοίλης, σε άψογη συνεργασία με τους ορεξάτους εκπαιδευτικούς που  υπηρετούν στο 3ο Δημοτικό, διοργάνωσαν και έφεραν εις πέρας μία ακόμα ζωντανή παρουσίαση.

Στην προσφώνησή του ο Διευθυντής καλωσόρισε και ευχαρίστησε για την προσέλευσή τους στην εκδήλωση τους προσκεκλημένους. Μίλησε για τους μαθητές που με μεγάλη τους χαρά προετοίμασαν την γιορτή της άνοιξης και που Πάσχα που στην συνέχεια θα παρουσίασαν.

Ακόμα ευχαρίστησε τους χορηγούς που συνέδραμαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και που δεν επιθυμούν την δημόσια αναφορά του ονόματός τους.

Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον εμπνευσμένο δάσκαλο κύριο Δημήτριο Μπορμπότσιαλο και του έδωσε τον λόγο. (αποσπάσματα από την ομιλία του δάσκαλου στο τέλος του κειμένου).

Ευχαρίστησε και την ορχήστρα που Σχολείου που αποτελείται από παλιούς μαθητές, που μαζί με συμμαθητές τους συμμετείχαν στην εκδήλωση αφιλοκερδώς. Αυτοί ήταν οι: Φοίβη Ευμορφίδη τραγούδι, Βασιλική  Μήτσου βιολί τραγούδι, Θοδωρής Τσιακμάκης κλαρίνο, Θοδωρής Κουτσουπιάς κλαρίνο και Λάζαρος Λιάσκος κρουστά.

Όλοι τους είναι άξιοι και πολλά  υποσχόμενοι μελλοντικοί κορυφαίοι μουσικοί! Ερμήνευσαν πολύ αποδοτικά όλα τα τραγούδια και όλοι οι παραβρισκόμενοι στην αίθουσα και στον εξώστη θερμά χειροκρότησαν, όπως και τις απαγγελίες των μαθητών και τις ομιλίες των δασκάλων.

Οι Δάσκαλοι βαθιά συγκινήθηκαν από την ανταπόκριση του ακροατηρίου και την άκρως ικανοποιητική παρουσία των μαθητών στο «θεατρικό σανίδι» του μεγάρου. Οι κόποι μικρών και μεγάλων ανταμείφθηκαν από την πετυχημένη εκδήλωση.

Οι δικαίως περήφανοι γονείς, όσο τα παιδιά τους θα μεγαλώνουν, θα τα καμαρώνουν για τα επιτεύγματά τους, απόρροια της μαθητείας τους κοντά σε άξιους δασκάλους. Δασκάλους που οι μαθητές τους, τους σέβονται και τους αγαπούν. Αυτό ήταν φανερό σε όλη την διάρκεια της εκδήλωσης από τον ευγενικό τρόπο που τους συμβουλεύονταν και καθοδηγούνταν χωρίς λάθη στην διαδοχή τους στις απαγγελίες.

Συγχαρητήρια πολλά αξίζουν τα παιδιά, οι αυριανοί χρήσιμοι άνθρωποι της κοινωνίας, οι γονείς που τα μεγάλωσαν με αγάπη και στοργή και οι δάσκαλοι που μέσα σε λίγα χρόνια κατάφεραν να μάθουν-κυριολεκτικά-γράμματα, γνώσεις, κοινωνικότητα και πολιτισμό στους μικρούς μαθητές τους.

Οι γονείς, συγγενείς, φίλοι αλλά και πολίτες της πόλεως και της γύρω περιοχής χειροκρότησαν κάθε απαγγελία των μαθητών και κάθε διάλογο, ποίημα ή τραγούδι που ακούστηκε.

Ο Διευθυντής του 3ου Δημοτικού Νεάπολης με το πέρας της εκδήλωσης επέδωσε στον οργανωτή δάσκαλο, στους μουσικούς και σε όλους τους μαθητές που αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής.

Τον ήχο φρόντισε με μεγάλη προσοχή ο τεχνικός κύριος Γεώργιος Αυγέρης που ανεβοκατέβηκε στην σκηνή άπειρες φορές προσαρμόζοντας τα μικρόφωνα στο ύψος των μικρών μαθητών.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου που εξέδωσε το 3ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης και το οποίο περιέχει αποσπάσματα από την ομιλία του συντονιστή της εκδήλωσης εκπαιδευτικό κύριο Δημήτριο Μπορμπότσιαλο. (σύντομο βιογραφικό του δασκάλου ακολουθεί στο τέλος).

3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ 23ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

« ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΗΣ»

Την 23η Απριλίου, στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα « Της άνοιξης και της Λαμπρής. Η άνοιξη και η Πασχαλιά μέσα στη λογοτεχνία και τη λαϊκή παράδοση» Παρουσιάστηκαν τραγούδια, ήθη και έθιμα, παροιμίες, λογοτεχνικά κείμενα για την άνοιξη και τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα. Σκοπός του όλου εγχειρήματος ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές τη λαϊκή παράδοση, να μάθουν τι περιλαμβάνει στους κόλπους της, καθώς και τη σπουδαιότητά της.

Η λαϊκή παράδοση είναι ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πολιτισμού. Είναι το σύνολο των δημιουργημάτων του ελληνικού λαού, που συνθέτουν τη φυσιογνωμία του, το ήθος του, τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τα πράγματα και τον κόσμο. Είναι το σύνολο των ηθικών, θρησκευτικών, καλλιτεχνικών , πολιτιστικών αξιών του λαού μας, που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Στη λαϊκή παράδοση ανήκουν η παραδοσιακή μουσική και τα παραδοσιακά τραγούδια, τα ήθη και τα έθιμα, οι λαϊκές τέχνες, τα λαϊκά παραμύθια, οι παραδοσιακές ενδυμασίες και οι παραδοσιακοί χοροί, οι λαϊκές ιστορίες, η γλώσσα, οι εκφράσεις της λαϊκής σοφίας. Χαρακτηριστικά της λαϊκής παράδοσης είναι ο ανεξάντλητος πλούτος της, η ποικιλία, το εύρος των αξιών που τη διέπουν, καθώς και η απαράμιλλη ομορφιά της.

Η λαϊκή παράδοση καλύπτει και αναφέρεται σε κάθε πτυχή της ζωής του Έλληνα: τις θρησκευτικές γιορτές, τις πάσης φύσεως εργασίες και δραστηριότητες ( π.χ. γεωργικές, κτηνοτροφικές), κάθε γεγονός του κύκλου της ζωής ( γέννηση, έρωτας, γάμος, θάνατος, ξενιτιά), τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τα πράγματα και τον κόσμο. Παράλληλα, με τον πλέον παραστατικό τρόπο, αποκαλύπτει τη φυσιογνωμία και το ήθος του δημιουργού της. Αποκαλύπτει, επομένως, έναν λαό ευφυή, επινοητικό, δημιουργικό, εργατικό, έναν λαό που αγαπά και χαίρεται τη ζωή , έναν λαό που έχει στη ζωή του κάποιες σταθερές που τον κατευθύνουν στη ζωή του: την αγάπη για την πατρίδα, την βαθιά προσήλωση στην ορθόδοξη χριστιανική πίστη, την αγάπη και τον σεβασμό για τη φύση, το ενδιαφέρον , η αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο, ο σεβασμός στο πρόσωπο της γυναίκας.

Είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι υποστηρίζουν την άποψη ότι η λαϊκή παράδοση είναι κάτι αναχρονιστικό, κάτι παρωχημένο. Η άποψη αυτή είναι εντελώς εσφαλμένη. Η λαϊκή παράδοση είναι κάτι ζωντανό, είναι κάτι που ρέει, κάτι που διαρκώς εξελίσσεται. Είναι κάτι καταξιωμένο, κάτι κατασταλαγμένο, έχει αντέξει στο χρόνο, έχει νικήσει το χρόνο. Ο συγγραφέας Κώστας Σαρδελής στο βιβλίο « Η Ρωμιοσύνη και ο Κόντογλου» αναφέρει πως ό,τι έχει αντέξει στο χρόνο, έχει νικήσει το χρόνο, αξίζει να ζήσει. Οι αξίες που πρεσβεύει, όπως αυτές που προαναφέρθηκαν, ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε διαχρονικές και επίκαιρες. Και μάλιστα, σε καιρούς παρακμής, όπως οι σημερινοί, σε καιρούς κατά τους οποίους ακόμη και θεμελιώδεις αξίες και θεσμοί  φθίνουν και απαξιώνονται, η καταφυγή στη λαϊκή παράδοση είναι εγγύηση για την έξοδο από κάθε παρόμοια κρίση. Η λαϊκή παράδοση, επομένως, χρήζει της προσοχής μας, αλλά και της φροντίδας μας να διατηρηθεί και να διαδοθεί στις επόμενες γενιές ζωντανή και ανόθευτη.

Η άνοιξη και η μεγάλη γιορτή του Πάσχα κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στη λογοτεχνία και τη λαϊκή παράδοση. Η άνοιξη είναι η εποχή της χαράς, της ευφορίας, είναι ένα πανηγύρι των χρωμάτων και των αισθήσεων, η εποχή της αναγέννησης της φύσης μετά τον μαρασμό του χειμώνα. Είναι η εποχή που περιμένουμε κάθε φορά με ακόμη μεγαλύτερη ανυπομονησία και στο μεγαλείο της στεκόμαστε εκστατικοί. Είναι η εποχή που έχει υμνηθεί περισσότερο από κάθε άλλη από λογοτέχνες, μουσικούς, ζωγράφους. Η εποχή που αντιπαραβάλλεται προς οποιαδήποτε ασχήμια και  βαρβαρότητα.

Η άνοιξη, βέβαια, δεν είναι σημαντική μόνο για τη φύση. Είναι και για τον ίδιο τον άνθρωπο. « Την άνοιξη αν δεν τη βρεις τη φτιάχνεις», γράφει σ’  ένα ποίημά του ο Οδυσσέας Ελύτης. Η άνοιξη επιτρέπει στον άνθρωπο  – μετά τον χειμώνα – να επιδοθεί στις δραστηριότητες και τις εργασίες του. Αλλά τον καθιστά περισσότερο δημιουργικό και αισιόδοξο.

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθόδοξης χριστιανοσύνης. Είναι η γιορτή της νίκης της ζωής επί του θανάτου. Είναι η γιορτή της καθολικής χαράς, της καθολικής συμμετοχής στο μέγα γεγονός της Ανάστασης. Άνοιξη και Πάσχα είναι λέξεις συνώνυμες της χαράς , της αισιοδοξίας και της ελπίδας.

———-ο———

Σύντομο βιογραφικό του οργανωτή-συντονιστή δάσκαλου Δημήτρη Μπορμπότσιαλου.

Ο Δημήτριος Μπορμπότσιαλος του Γεωργίου γεννήθηκε το 1969 στην Νεάπολη Αγρινίου. Αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό Λύκειο Αγρινίου το 1987. Σπούδασε κλασσική Φιλολογία στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε, επίσης, Παιδαγωγική στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και  Φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο Πατρών. Από το 1994 έως το 2007 εργάστηκε ως αναπληρωτής καθηγητής Φιλολογίας στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και σε ιδιωτικά σχολεία. Από το 2008 έως σήμερα εργάζεται ως μόνιμος δάσκαλος στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι παντρεμένος με την ιατρό Μήλα Άννα και έχει μια κόρη.

Α.Κ.Κ.

01–3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ-ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟ-23.04.24

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 233 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.